StoryEditorOCM
Splitmilijuni u kruhu

Jakov je 1962. otvorio malu pekaru u kući, a njegov sin je sada najmoćniji splitski pekar. Ima 700 radnika i 70 dućana

Piše Ana Pivčević
26. listopada 2023. - 19:03

Financijska agencija (FINA) objavila je rezultate poduzetnika u proizvodnji kruha, peciva i slastičarskih proizvoda u 2022. godini.

Najviše poduzetnika iz pekarske djelatnosti ima sjedište u Gradu Zagrebu (211), a Splitsko-dalmatinska županija s točno 111 poduzetnika je na drugome mjestu.

Među top deset pekara po prihodima, Splitsko-dalmatinska županija ima dva predstavnika: po ukupnim prihodima u 2022. godini solinski "Bobis" je na 8. mjestu s prihodima od 186,3 milijuna kuna, a odmah iza njega je splitski "Babić" s prihodom od 140,4 milijuna kuna. 

image

Top hrvatski pekari po prihodima

Fina

Za pekaru "Babić" svi u Splitu i okolici znaju, riječ je o velikoj firmi koja ima brojne prodavaonice po splitskom području, a vlasnik joj je samozatajni Ivica Babić.

Kako piše na web-stranici pekare "Babić", imaju više od 700 zaposlenika, pet pogona i 70 prodavaonica, a njihova priča započela je 1962. godine u mjestu Vrboska na Hvaru. 

Jakov Babić odlučio se pokrenuti vlastiti biznis, te u sklopu obiteljske kuće otvara proizvodnju i prodaju kruha. Njegov sin Ivica svoje je dječje dane i prve korake napravio upravo u pekari. Brašno i peći bili su mu prirodno okruženje, živio je s pekarom, i ne sluteći da će jednog dana upravo on nastaviti obiteljsku tradiciju. S početkom srednjoškolskih dana Ivica postaje nezaobilazan dio sezonskog tima od pet ljudi.

Krajem osamdesetih godina proizvodnja se prebacuje u obiteljsku kuću u Splitu i kreće u osvajanje tržišta, na koje se plasira i danas popularni "Splitski specijal i Francuz specijal" – tzv. kruh iz "stare pekare". U to vrijeme pekara "Babić" konkurira jedinom pekarskom gigantu – "Preradi". Međutim, gradom se pročula priča "kako se pojavija neki Babić, koji ima odličan kruv", kakav je ostao do danas. Nakon samo tri godine postojanja u Splitu, smjestili smo se u top 3 – piše na stranici "Babića".

U Splitu su 2000. godine otvorili moderan pogon sa sjedištem u Kopilici. 

– I dalje se njeguje tradicionalan način proizvodnje, ali sada uz novu tehnologiju. Naglasak stavljamo na cijelu paletu domaćih proizvoda, ručno rađenih, uz korištenje samo onih pravih, domaćih sastojaka. Započinjemo razvoj maloprodajnih lanaca diljem Dalmacije i svojim proizvodima punimo police većine trgovačkih lanaca i mini marketa.

Deset godina nakon otvaranja modernog pogona razvijamo naš najpoznatiji proizvod "Rustiku s krušne peći". Već 2013. godine započinjemo s nacionalnom prodajom i distribucijom "Rustike" (u zamrznutoj i polupečenoj varijanti) na području cijele Republike Hrvatske, a krajem iste godine kreće izvoz u Italiju, Španjolsku i Portugal – naveli su. 

Trenutno imaju pet pogona i to na lokacijama Splita, Omiša, Dubrovnika, Korčule i stare pekare. 

– Nakon skoro 60 godina postojanja, priča se nastavlja s Jakovom koji po završetku fakulteta odlučuje krenuti djedovim i očevim stopama te njegovati tradiciju i posebnost ove male, a tako velike obiteljske priče – otkrili su iz "Babića". 

image

‘Babić‘ u Ulici Domovinskog rata

Vojko Bašić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:44