StoryEditorOCM
SplitZbrojeni rezultati

Izborna slika splitskih kotareva: Puljak izgubio na Žnjanu, Ričard oduševio istočne kvartove. Donosimo sve detalje...

Piše Damir Šarac
19. travnja 2024. - 16:18

Nakon svakih izbora Splićanima slijedi prava poslastica, kad se poredaju rezultati izbora na nacionalnoj razini i po gradovima i općinama, na red dolaze rezultati po kotarevima, koje smo dobili od Gradskog izbornog povjerenstva.

Ti "najlokalniji" rezultati povod su za još ćakula: kako su prošli plavi u "crvenim" kotarima, za koga se glasalo u kvartovima iz kojih su najviđeniji kandidati, kako politički dišu splitska naselja, koja su iznenađenja... Kao i uvijek, i nakon aktualnih izbora kojima se još ne zna pobjednika koji će sastaviti parlamentarnu većinu, u malim mistima sve se zna.

image
Tom Dubravec/Cropix

Split je, ukupno gledajući, osvojila SDP-ova koalicija s 30,43 posto, HDZ je dobio 30,16 posto, Most je imao 11,47 posto, Domovinski pokret 10,93 posto, a Možemo! 5,73 posto. Ali po kotarevima rezultati nisu nalik ukupnima.

I nije bez iznenađenja!

Prorešetali smo nekoliko zanimljivi splitskih kotara i mjesnih odbora kako bismo vidjeli za koga su se opredijelili.

Najprije kotar Žnjan, u kojem stanuje najpoznatiji splitski politički bračni par, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, izabran za zastupnika u Saboru, te Marijana Puljak, koja je potvrdila saborski mandat.

image
Tom Dubravec/Cropix

Glasalo se u osnovnoj školi oko koje je i započela njihova politička karijera u ovom kvartu. I izgubili su! Koalicija SDP-a i Centra na Žnjanu je osvojila 968 glasova, HDZ i partneri 1045 glasova, a spomenimo i kako je Most ondje dobio 420 glasova. Da nisu na Žnjanu zapuhali neki novi vjetrovi?!

Provjerili smo i kao dišu Meje, kotar iz kojeg su SDP-ov favorit Ranko Ostojić, ali i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara – obojica su izabrani u budući saziv Sabora. Na Mejama je dobio SDP sa 606 glasova, dok je HDZ uhvatio 555.

Oduvijek "crvene" Gripe, kotar u kojem SDP godinama osvaja sve izbore, potvrdio je svoj imidž: SDP je dobio 939, a HDZ 672 glasa.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

U stanovništvom opustošenom kotaru Grad također je pobijedio SDP sa 848 glasova, dok je HDZ dobavio 599 glasova.

Spinut je kotar koji je lani ozbiljno "zaratio" s Puljkom kad su izašli na ulice kategorički odbijajući press-kontejnere u svom dvorištu. Prije tog sukoba u tom je kotaru na prošlim lokalnim izborima osvojio najviše pojedinačnih glasova, a SDP s kojim je bio u koaliciji i na ovim je izborima trijumfirao: zaokružilo ih je 1614 Spinućana, dok je 776 bilo za HDZ, a puhao je povoljni vjetar i za Možemo! koji su dobili 356 glasova.

Jedan od najmnogoljudnijih splitskih kotareva, Bol, dao je povjerenje SDP-u s 1544 kružića, dok je HDZ osvojio 996 glasova.

Nisu SDP iznevjerile ni Blatine, koje kao predsjednik vodi Davor Matijević, kritičan prema središnjici stranke zbog koalicije s Puljkom. SDP je na Blatinama zaokružilo ravno 1000 građana, 692 se odlučilo za HDZ, a Domovinski pokret je dobio 236 glasova.

Idemo na istok grada! Brda, tradicionalna HDZ-ova utvrda gdje mjesecima prosvjeduju zbog zraka zagađenog teškim metalima iz obližnje luke, svojem tradicionalnom favoritu dali su 1025 glasova, a SDP je dobio 543 glasa.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mejaši su također za HDZ s 2076 glasova, SDP je odvojio 930, a dobro su prošli i Most sa 773 glasa i Domovinski pokret sa 771 glasova.

Na Šinama je povjerenje također dobila HDZ-ova lokomotiva s 331 glasom, Most je drugi sa 144, iza njih je Domovinski pokret sa 139, te SDP u zadnjem vagonu sa 120 glasova.

U mjesnim odborima neočekivano je puno glasova dobio Ričard Zadarski, performer čije su šale i pošalice očito sjele Splićanima koji stanuju na istoku grada.

image

Ričarda vole na istoku Splita

Luka Gerlanc/Cropix

U Stobreču, mjesnom odboru iz kojeg je Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a, izbore je dobio HDZ sa 636 glasova, drugi je SDP sa 273, a treći Domovinski pokret sa 221 glasom, dok je Ričard osvojio 51 glas.

Na Kamenu je HDZ dobio 404 glasa, Domovinski pokret 144, SDP 132, Ričard 44, a Možemo! 26 glasova. U Žrnovnici su glavne stranke bile utisno; HDZ je osvojio 501, SDP 426 glasova, Domovinski pokret 211, Možemo! 93, a Ričard čak 86 glasova.

U mosorskom mjesnom odboru Sitno Gornje HDZ-u je iskazalo povjerenje 106 glasača, SDP-u 39, a Ričardu 16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:37