StoryEditorOCM
SplitNOVI ORAR

Iz Splita za Zagreb voze samo dva busa dnevno, na dvije stolice po jedan putnik. Vlak iz Perkovića gotovo prazan. Ali, bit će promjena do kraja tjedna

12. svibnja 2020. - 13:00

Na Autobusnom kolodvoru više nema liste s brojnim linijama koje su vozile na relaciji Split – Zagreb – Split. U ponedjeljak su, kaže nam gospođa koja za šalterom prodaje karte, do metropole krenula samo dva autobusa, i to u 7.30 i 15.30. Obje linije su od “FlixBusa”.

– Za sada samo oni voze do Zagreba, dok se drugi prijevoznici ne očituju – veli. Od nje doznajemo još da do vas, kao putnika, u autobusu nitko neće sjediti, zato se, dodaje, ni ne prodaju karte za sva sjedala. No, odgovor na pitanje koliko će jedan putnik biti udaljen od drugoga uputila nas je da potražimo kod vozača.

’Dva sjedala - jedan čovik’

Za dalmatinske gradove vozi više prijevoznika. U 10 sati se desetak putnika ukrcalo u autobus “Autoprijevoza Makarska” koji je krenuo za Zadar. To je u taj sat bio jedini autobus na kolodvoru. Pola sata kasnije na cijelom kolodvoru je ponovno samo jedan autobus koji se sprema za polazak, i to za Makarsku. Pitamo vozača koja su pravila sjedenja u autobusu.

– Dva sjedala, jedan čovik. Ispred vas će osoba sjediti u dijagonali i iza vas isto u dijagonali – objašnjava mi vozač, te otkriva da će “Promet Makarska” do Zagreba vjerojatno početi voziti u petak, te da će cijena biti 145 kuna, koliko je, dodaje, karta i prije koštala.

image
Unutar autobusa raspored sjedenja je strogo propisan
Vojko Bašić/ HANZA MEDIA

Svako malo se pojavi netko tko želi kupiti kartu, dok praznim kolodvorom prođe tek pokoji putnik. S brojnim pitanjima putnici se obraćaju i Ivici Karabatiću, koji 32 godine radi u trafici pokraj kolodvora.

– Ljudi me većinom pitaju za autobus za Zagreb, jer nitko od njih ne dobiva prave informacije. Najviše ih zanima koliko osoba može ući u autobus – smatra Karabatić.
Za savjet ga je upitao i Filip, koji se nakon dvije godine na odvikavanju od opijata u terapijskoj zajednici na Klisu pokušava vratiti kući u Zagreb, no naišao je na problem.

Kupnja na licu mjesta

– Dva mjeseca čekam da se vrate linije da bih mogao kući i sada su autobusne karte za ponedjeljak – rasprodane. Nema druge nego čekati popodnevni autobus i na licu mjesta pitati mogu li mi prodati jednu kartu – kazao nam je Filip, kojeg u Zagrebu čekaju supruga i djeca.

image
Vojko Bašić/ HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 05:30