stdClass Object ( [id] => 1229626 [title] => Ivošević prozvao Ministarstvo kulture: ‘Bježite od odgovornosti za propadanje centra Splita‘; Oni uzvraćaju: ‘Upoznajte se s osnovama upravljanja gradom‘; Mi još čekamo odgovor [alias] => ivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo kulture od 19. rujna nije odgovorilo na upit "Slobodne Dalmacije", ali su zato na sličnu temu koja i nas zanima objavili Facebook status. Referirali su se nedavnu izjavu dogradonačelnika Bojana Ivoševića koju je dao za Dnevnik.hr.

Naime, nakon eksplozije plinske boce u subotu 1. listopada, u kojoj je teško ranjeno dvoje ljudi i uništen ugostiteljski objekt u centru grada, Ivošević je u uživo javljanju kazao kako se uz blagoslov konzervatora, koji su pri Ministarstvu kulture i medija, brojni prostori u centru grada prenamjenjuju u ugostiteljske objekte.

- Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu doslovno svaki zahtjev odobrava iako to nije nužno. U ime Grada i osobno molim da dobro razmisle o takvim zahtjevima. Kao što vidimo, imamo previše ugostiteljskih objekata i to postaje sada i sigurnosna ugroza jer ne stignu inspektori sve kontrolirati. Nekad je stvar nesreće, kao što je moguće bilo i u ovom slučaju da je bila neispravna boca, ali ovolika količina u staroj gradskoj jezgri je prevelika ugroza da na svakom kantunu ima ugostiteljski objekt - kazao je Ivošević u razgovoru za Dnevnik.hr.

Na takve navode reagiralo je Ministarstvo kulture na svom Facebook profilu, a njihov tekst ćemo u nastavku prenijeti u cijelosti. Međutim, prije toga valja izdvojiti citat iz predzadnjeg pasusa podužeg priopćenja: "Konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija ne onemogućuju promjenu namjene kulturnog dobra osim u slučajevima kada se promjenom namjene, kulturno dobro dovodi u izravnu opasnost bilo fizičkom ugrozom ili neprimjerenim sadržajem koji narušava dignitet kulturnog dobra".

Budući da konzervatorski odjel nikada nije odobrio promjenu namjene u prostoru u kojem se nekada prodavala odjeća, a sada djeluje klub 305 A.D., još uvijek čekamo njihov odgovor na pitanja koja smo im poslali prije pola mjeseca. Tako, još uvijek ne znamo je li otvaranje noćnog kluba unutar granica zone A kulturno povijesne-cjeline grada Splita po njima predstavljalo izravnu opasnost ili neprimjereni sadržaj koji narušava dignitet kulturnog dobra. I što ako predstavlja opasnost, što namjeravaju poduzeti po tom pitanju i što uopće Ministarstvo kulture i konzervatorska služba može poduzeti?

Dok čekamo odgovore, možete pročitati njihovu reakciju koju su objavili na Facebooku:

---

---

- Slijedom niza napisa u medijima u kojima se posve zlonamjerno, neopravdano i neargumentirano proziva Ministarstvo kulture i medija i konzervatorska služba jer je navodno pridonijela „propadanju splitske stare gradske jezgre i pretvaranju većine poslovnih prostora u isključivo ugostiteljske objekte“ te da je „naša bogata baština pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture postala jeftini ljetni fast food“, ponovno smo prisiljeni reagirati:

Kao što je ovog ljeta slučaj bio s bankomatima, tako i u slučaju izdavanja dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine, ponovno svjedočimo potpunom nerazumijevanju komunalne nadležnosti, nepoznavanju djelatnosti pojedinih odjela gradske uprave, zakonskih odredbi i ovlasti te ponovno moramo uputiti dužnosnike splitske gradske vlasti da se upoznaju s osnovama upravljanja gradom te prestanu područja vlastite nadležnosti delegirati drugim javnim tijelima. S obzirom na to da gradonačelnik Splita ima ambiciju za većim ovlastima, bilo bi dobro da zajedno sa svojim suradnicima napokon savlada one koje su im već sad dodijeljene zakonom.

Prije svega, splitske gradske dužnosnike obavještavamo da su konzervatori stručnjaci koji se bave zaštitom i očuvanjem kulturnih dobara i kulturno-povijesnih cjelina, ali ne upravljaju gradskim prostorima, s čime su upoznate sve ostale gradske i općinske uprave u Republici Hrvatskoj i niti od jedne nemamo ni upite ni prozivke kao od trenutnih predstavnika splitske uprave.

Ukratko rečeno, konzervatori su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara dužni reagirati i djelovati u trenutku kada je neko kulturno dobro ugroženo, izdavati uvjete za održivo korištenje kulturnih dobara, odnosno odobravati ili predlagati ispravke projekata obnove i revitalizacije. Konzervatori nisu nadležni za npr. sankcioniranje razine buke, kao što nisu nadležni za kažnjavanje u slučaju neizdavanja fiskaliziranih računa ili nezadovoljavajućih sanitarnih uvjeta – odnosno za bilo koje druge prekršaje koji se mogu počiniti od bilo koje pravne ili fizičke osobe u nekoj zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini. Dakle, moramo uputiti splitske gradske dužnosnike da su sigurnost ugostiteljskih objekata, ispravnost instalacija, zaštita od požara, tehničko-sanitarni i higijenski uvjeti predmet uređivanja drugim zakonima i propisima koje provode druga javnopravna tijela (npr. Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni inspektorat, Sanitarna inspekcija, komunalna redarstva i drugi).

Nadalje, podsjećamo dužnosnike splitske gradske uprave da Dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine izdaje Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita i to na temelju Zakona o prostornom uređenju. Određivanje kapaciteta gradskog prostora predviđenog za ugostiteljske djelatnosti nije u nadležnosti konzervatorske službe te spada isključivo u djelokrug rada jedinica lokalne uprave, a nadležnosti koje su u ovlasti lokalne uprave ne smiju biti onemogućene ili ograničene od središnje ili regionalne uprave (Zakon o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi NN 14/97).

Dakle slijedom navedenih zakona, Konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija ne onemogućuju promjenu namjene kulturnog dobra osim u slučajevima kada se promjenom namjene, kulturno dobro dovodi u izravnu opasnost bilo fizičkom ugrozom ili neprimjerenim sadržajem koji narušava dignitet kulturnog dobra.

Iz konzervatorskog gledišta ugostiteljska namjena u kulturno povijesnoj cjelini sama po sebi ne predstavlja opasnost za kulturno povijesne cjeline već može pridonijeti promicanju vrijednosti kulturnog dobra. Nadalje, konzervatorski odjeli inzistiraju na očuvanju iste ili srodne namjene kada ona predstavlja bitno svojstvo kulturnog dobra te se očuvala u kontinuitetu od utemeljenja do upisa u Registar kulturnih dobara RH kao npr. povijesne ljekarne, knjižare, stari obrti, ugostiteljski objekti i slično - navedeno je u reakciji, a na takav status odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

U komentaru je citirao članak 65. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji glasi: "Pravne i fizičke osobe ne smiju započeti obavljanje gospodarske djelatnosti u prostoru koji se nalazi unutar nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline bez prethodnog odobrenja nadležnog tijela. Odobrenje je potrebno za svaku promjenu namjene poslovnog prostora, odnosno promjenu djelatnosti.

- Stara gradska jezgra Grada Splita je kulturno povijesna cjelina, a većina poslovnih prostora nema odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela za promjenu djelatnosti unutar istih. Gdje je vaša inspekcija? Zašto godinama toleriraju kršenje Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara? Pa da citiram i članak 115. istog zakona koji definira prekršajne odredbe:

"Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja započne obavljati gospodarsku djelatnost u prostoru koji se nalazi unutar nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline bez prethodnog odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnog tijela (članak 65. stavak 1.). Gdje su vaši inspektori? Kad su zadnji put posjetili Dioklecijanovu palaču?

Umjesto Facebook pamfleta molim Vas da odredite termin u kojem možemo doći na sastanak u Ministarstvo kako bi zajedno riješili probleme kulturno povijesne cjeline stara gradska jezgra Grada Splita, a ne da bježite od odgovornosti za propadanje centra Splita. Jer ovo što je trenutno na terenu narušava dignitet kulturno povijesne cjeline. Iščekujući termin za sastanak šaljem vam pozdrave iz Splita - napisao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => facebook rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => facebook rat 0 7903 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-04 12:42:57 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => SPLIT SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-04 13:41:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-04 13:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1705 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/04\/23520184.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/cropix\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Preprike izme\u0111u Ministarstva kulture i splitskog dogradona\u010delnika preselile su se na dru\u0161tvene mre\u017ee<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_23520184_1920.png":"1920x1080","k_23520184_1280.png":"1280x1280","k_23520184_1024.png":"1024x1024","k_23520184_640.png":"640x640","k_23520184_480.png":"480x480","k_23520184_340.png":"340x340","k_23520184_220.png":"220x220","o_23520184_1280.png":"1280x721","o_23520184_1024.png":"1024x576","o_23520184_640.png":"640x360","o_23520184_480.png":"480x270","o_23520184_340.png":"340x191","o_23520184_220.png":"220x123","h_23520184_1280.png":"1280x854","h_23520184_1024.png":"1024x683","h_23520184_640.png":"640x427","h_23520184_480.png":"480x320","h_23520184_340.png":"340x227","h_23520184_220.png":"220x147","pp_23520184_1280.png":"1280x1628","pp_23520184_1024.png":"1024x1303","pp_23520184_640.png":"640x814","pp_23520184_480.png":"480x611","pp_23520184_340.png":"340x432","pp_23520184_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14928561 Threads: 4 Questions: 3143293768 Slow queries: 7008591 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234830352 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor-1229626 [printLink] => /split/ivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor-1229626?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 428726 [name] => ministarstvo kulture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-kulture [link] => /tag/ministarstvo-kulture ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => facebook rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivošević prozvao Ministarstvo kulture: ‘Bježite od odgovornosti za propadanje centra Splita‘; Oni uzvraćaju: ‘Upoznajte se s osnovama upravljanja gradom‘; Mi još čekamo odgovor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520184.png [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/cropix/ [mainImageDesc] =>

Preprike između Ministarstva kulture i splitskog dogradonačelnika preselile su se na društvene mreže

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/04/23520184.png [title] =>

Preprike između Ministarstva kulture i splitskog dogradonačelnika preselile su se na društvene mreže

Shutterstock/cropix/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo kulture od 19. rujna nije odgovorilo na upit "Slobodne Dalmacije", ali su zato na sličnu temu koja i nas zanima objavili Facebook status. Referirali su se nedavnu izjavu dogradonačelnika Bojana Ivoševića koju je dao za Dnevnik.hr.

Naime, nakon eksplozije plinske boce u subotu 1. listopada, u kojoj je teško ranjeno dvoje ljudi i uništen ugostiteljski objekt u centru grada, Ivošević je u uživo javljanju kazao kako se uz blagoslov konzervatora, koji su pri Ministarstvu kulture i medija, brojni prostori u centru grada prenamjenjuju u ugostiteljske objekte.

- Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu doslovno svaki zahtjev odobrava iako to nije nužno. U ime Grada i osobno molim da dobro razmisle o takvim zahtjevima. Kao što vidimo, imamo previše ugostiteljskih objekata i to postaje sada i sigurnosna ugroza jer ne stignu inspektori sve kontrolirati. Nekad je stvar nesreće, kao što je moguće bilo i u ovom slučaju da je bila neispravna boca, ali ovolika količina u staroj gradskoj jezgri je prevelika ugroza da na svakom kantunu ima ugostiteljski objekt - kazao je Ivošević u razgovoru za Dnevnik.hr.

Na takve navode reagiralo je Ministarstvo kulture na svom Facebook profilu, a njihov tekst ćemo u nastavku prenijeti u cijelosti. Međutim, prije toga valja izdvojiti citat iz predzadnjeg pasusa podužeg priopćenja: "Konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija ne onemogućuju promjenu namjene kulturnog dobra osim u slučajevima kada se promjenom namjene, kulturno dobro dovodi u izravnu opasnost bilo fizičkom ugrozom ili neprimjerenim sadržajem koji narušava dignitet kulturnog dobra".

Budući da konzervatorski odjel nikada nije odobrio promjenu namjene u prostoru u kojem se nekada prodavala odjeća, a sada djeluje klub 305 A.D., još uvijek čekamo njihov odgovor na pitanja koja smo im poslali prije pola mjeseca. Tako, još uvijek ne znamo je li otvaranje noćnog kluba unutar granica zone A kulturno povijesne-cjeline grada Splita po njima predstavljalo izravnu opasnost ili neprimjereni sadržaj koji narušava dignitet kulturnog dobra. I što ako predstavlja opasnost, što namjeravaju poduzeti po tom pitanju i što uopće Ministarstvo kulture i konzervatorska služba može poduzeti?

Dok čekamo odgovore, možete pročitati njihovu reakciju koju su objavili na Facebooku:

---

---

- Slijedom niza napisa u medijima u kojima se posve zlonamjerno, neopravdano i neargumentirano proziva Ministarstvo kulture i medija i konzervatorska služba jer je navodno pridonijela „propadanju splitske stare gradske jezgre i pretvaranju većine poslovnih prostora u isključivo ugostiteljske objekte“ te da je „naša bogata baština pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture postala jeftini ljetni fast food“, ponovno smo prisiljeni reagirati:

Kao što je ovog ljeta slučaj bio s bankomatima, tako i u slučaju izdavanja dozvola za promjenu namjene i uporabu građevine, ponovno svjedočimo potpunom nerazumijevanju komunalne nadležnosti, nepoznavanju djelatnosti pojedinih odjela gradske uprave, zakonskih odredbi i ovlasti te ponovno moramo uputiti dužnosnike splitske gradske vlasti da se upoznaju s osnovama upravljanja gradom te prestanu područja vlastite nadležnosti delegirati drugim javnim tijelima. S obzirom na to da gradonačelnik Splita ima ambiciju za većim ovlastima, bilo bi dobro da zajedno sa svojim suradnicima napokon savlada one koje su im već sad dodijeljene zakonom.

Prije svega, splitske gradske dužnosnike obavještavamo da su konzervatori stručnjaci koji se bave zaštitom i očuvanjem kulturnih dobara i kulturno-povijesnih cjelina, ali ne upravljaju gradskim prostorima, s čime su upoznate sve ostale gradske i općinske uprave u Republici Hrvatskoj i niti od jedne nemamo ni upite ni prozivke kao od trenutnih predstavnika splitske uprave.

Ukratko rečeno, konzervatori su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara dužni reagirati i djelovati u trenutku kada je neko kulturno dobro ugroženo, izdavati uvjete za održivo korištenje kulturnih dobara, odnosno odobravati ili predlagati ispravke projekata obnove i revitalizacije. Konzervatori nisu nadležni za npr. sankcioniranje razine buke, kao što nisu nadležni za kažnjavanje u slučaju neizdavanja fiskaliziranih računa ili nezadovoljavajućih sanitarnih uvjeta – odnosno za bilo koje druge prekršaje koji se mogu počiniti od bilo koje pravne ili fizičke osobe u nekoj zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini. Dakle, moramo uputiti splitske gradske dužnosnike da su sigurnost ugostiteljskih objekata, ispravnost instalacija, zaštita od požara, tehničko-sanitarni i higijenski uvjeti predmet uređivanja drugim zakonima i propisima koje provode druga javnopravna tijela (npr. Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni inspektorat, Sanitarna inspekcija, komunalna redarstva i drugi).

Nadalje, podsjećamo dužnosnike splitske gradske uprave da Dozvole za promjenu namjene i uporabu građevine izdaje Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita i to na temelju Zakona o prostornom uređenju. Određivanje kapaciteta gradskog prostora predviđenog za ugostiteljske djelatnosti nije u nadležnosti konzervatorske službe te spada isključivo u djelokrug rada jedinica lokalne uprave, a nadležnosti koje su u ovlasti lokalne uprave ne smiju biti onemogućene ili ograničene od središnje ili regionalne uprave (Zakon o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi NN 14/97).

Dakle slijedom navedenih zakona, Konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija ne onemogućuju promjenu namjene kulturnog dobra osim u slučajevima kada se promjenom namjene, kulturno dobro dovodi u izravnu opasnost bilo fizičkom ugrozom ili neprimjerenim sadržajem koji narušava dignitet kulturnog dobra.

Iz konzervatorskog gledišta ugostiteljska namjena u kulturno povijesnoj cjelini sama po sebi ne predstavlja opasnost za kulturno povijesne cjeline već može pridonijeti promicanju vrijednosti kulturnog dobra. Nadalje, konzervatorski odjeli inzistiraju na očuvanju iste ili srodne namjene kada ona predstavlja bitno svojstvo kulturnog dobra te se očuvala u kontinuitetu od utemeljenja do upisa u Registar kulturnih dobara RH kao npr. povijesne ljekarne, knjižare, stari obrti, ugostiteljski objekti i slično - navedeno je u reakciji, a na takav status odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

U komentaru je citirao članak 65. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji glasi: "Pravne i fizičke osobe ne smiju započeti obavljanje gospodarske djelatnosti u prostoru koji se nalazi unutar nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline bez prethodnog odobrenja nadležnog tijela. Odobrenje je potrebno za svaku promjenu namjene poslovnog prostora, odnosno promjenu djelatnosti.

- Stara gradska jezgra Grada Splita je kulturno povijesna cjelina, a većina poslovnih prostora nema odobrenje nadležnog konzervatorskog odjela za promjenu djelatnosti unutar istih. Gdje je vaša inspekcija? Zašto godinama toleriraju kršenje Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara? Pa da citiram i članak 115. istog zakona koji definira prekršajne odredbe:

"Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja započne obavljati gospodarsku djelatnost u prostoru koji se nalazi unutar nepokretnog kulturnog dobra ili zaštićene kulturno-povijesne cjeline bez prethodnog odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnog tijela (članak 65. stavak 1.). Gdje su vaši inspektori? Kad su zadnji put posjetili Dioklecijanovu palaču?

Umjesto Facebook pamfleta molim Vas da odredite termin u kojem možemo doći na sastanak u Ministarstvo kako bi zajedno riješili probleme kulturno povijesne cjeline stara gradska jezgra Grada Splita, a ne da bježite od odgovornosti za propadanje centra Splita. Jer ovo što je trenutno na terenu narušava dignitet kulturno povijesne cjeline. Iščekujući termin za sastanak šaljem vam pozdrave iz Splita - napisao je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/cropix/
Shutterstock/cropix/

Preprike između Ministarstva kulture i splitskog dogradonačelnika preselile su se na društvene mreže

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor-1229626 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d81437022d315bb39d923c2cab091b540a7ed25 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivo%C5%A1evi%C4%87+prozvao+Ministarstvo+kulture%3A+%E2%80%98Bje%C5%BEite+od+odgovornosti+za+propadanje+centra+Splita%E2%80%98%3B+Oni+uzvra%C4%87aju%3A+%E2%80%98Upoznajte+se+s+osnovama+upravljanja+gradom%E2%80%98%3B+Mi+jo%C5%A1+%C4%8Dekamo+odgovor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor-1229626 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivosevic-prozvao-ministarstvo-kulture-bjezite-od-odgovornosti-za-propadanje-centra-splita-oni-uzvracaju-upoznajte-se-s-osnovama-upravljanja-gradom-mi-jos-cekamo-odgovor-1229626 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => facebook rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitfacebook rat

Ivošević prozvao Ministarstvo kulture: ‘Bježite od odgovornosti za propadanje centra Splita‘; Oni uzvraćaju: ‘Upoznajte se s osnovama upravljanja gradom‘; Mi još čekamo odgovor

Piše SPLIT SD
4. listopada 2022. - 15:41
Preprike između Ministarstva kulture i splitskog dogradonačelnika preselile su se na društvene mrežeShutterstock/cropix/

Ministarstvo kulture od 19. rujna nije odgovorilo na upit "Slobodne Dalmacije", ali su zato na sličnu temu koja i nas zanima objavili Facebook status. Referirali su se nedavnu izjavu dogradonačelnika Bojana Ivoševića koju je dao za Dnevnik.hr.

Naime, nakon eksplozije plinske boce u subotu 1. listopada, u kojoj je teško ranjeno dvoje ljudi i uništen ugostiteljski objekt u centru grada, Ivošević je u uživo javljanju kazao kako se uz blagoslov konzervatora, koji su pri Ministarstvu kulture i medija, brojni prostori u centru grada prenamjenjuju u ugostiteljske objekte.

- Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu doslovno svaki zahtjev odobrava iako to nije nužno. U ime Grada i osobno molim da dobro razmisle o takvim zahtjevima. Kao što vidimo, imamo previše ugostiteljskih ob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:00