StoryEditorOCM
SplitSLUŠA KONZERVATORE

Ivošević ‘čisti‘ i štandove u Dioklecijanovim podrumima, imaju se ukloniti do kraja godine. ‘Postali su suvenirnice...‘

Piše Split SD
27. rujna 2023. - 18:07

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević na svom je Facebooku objavio kako je ovo zadnja godina štandova u Dioklecijanovim podrumima.

- Sukladno dopisu Konzervatorskog odjela u Splitu, potrebama Grada Splita za prezentacijom kulturne baštine te planovima Muzeja grada Splita za obnovu Dioklecijanovih podruma ovo je zadnja godina štandova na navedenoj lokaciji - naveo je u svojoj objavi priloživši dokument iz Grada u kojema se ova odluka obrazlaže korisnicima štandova.

image
Vojko Bašić/Cropix

U obavijesti je navedeno kako je trenutni način korištenja Podruma u koliziji s konzervatorskim smjernicama zadanim prilikom izrade Odluke o komunalnom redu.

- Lokacija gdje se nalaze štandovi nije samo javna površina, nego i prezentirani arheološki lokalitet. Nadovezujući se na potrebe Grada Splita za buduće investicije u Dioklecijanove podrume, ovim putem Vas obavještavamo po isteku ugovornih odnosa koje imate s Gradom Splitom do 31. prosinca ove godine, potrebno je da uklonite cjelokupnu opremu iz Dioklecijanovih podruma.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Nadalje, podsjećamo da su prvi štandovi u Podrumima postavljeni od strane HDL-a radi promocije hrvatskih umjetnina, a danas su umjetnine na navedenim lokacijama iznimka, a ne pravilo. Dioklecijanovi podrumi pretvoreni su u suvenirnicu na otvorenom

U narednom periodu Grad Split će za potrebe samostalnih umjetnika na budućem natječaju za gradske poslovne prostore predvidjeti određen broj istih za otvaranje ateljea - stoji u ovom dopisu koji potpisuje Ivošević.

image
Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:38