StoryEditorOCM
SplitOSTAO ZAPREPAŠTEN

Iskusni biciklist: Nigdje u svijetu mehanizacija ne obrađuje brdske staze, osim na Marjanu!?

26. lipnja 2019. - 18:03

Nakon što je gradska vlast nakon brojnih kritika odustala od paintball terena i adrenalinskog parka na Benama, koje je osmislio gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša u sklopu EU projekta Marjan 2020., ne stišavaju se kritike na taj konspirativno usvojen dokument.

Premda su iz Banovine nedavno pozvali na dogovor aktiviste, Inicijativu "Naš Marjan", Udrugu "Sunce" i Društvo "Marjan", oni koji su kompetentni za pojedine dijelove kojih se dotiče ovaj projekt smatraju da ima još neriješenih pitanja.

Predsjednik Biciklističkog kluba “Krš”, Vinko Miketek, koji ima već 20 godina iskustva u ovoj disciplini i prošao je mnoge europske staze, kaže da je ostao zaprepašten kad je doznao što se sprema s brdskim biciklističkim stazama na Marjanu.

Naime, Grad Split je raspisao poziv za izvođača radova, a u troškovniku se za brdske biciklističke staze na Marjanu predviđa: razbijanje manjih kamenih vrhova koji strše, otkopavanje i vađenje zaostalih korijena stabala, zasipanje i ravnanje staza jalovinom i nulom, ravnanje ulegnutih dijelova staza kameno-zemljanim materijalom, na pojedinim dijelovima nabijanje vibro nabijačem materijala (jalovina i nula)…

Na sastanku su Budiša i drugi predstavnici Grada pokušali umiriti udruge, rekli su da će se samo mali dio te staze obrađivati mehanizacijom. Ali, Miketek tvrdi da ono što se sprema nema nikakve veze s brdskim biciklizmom kakav već postoji na Marjanu.

- Ne znam tko je savjetovao one koji su osmislili ovaj projekt, ali za brdsko biciklističke staze nije potrebna nikakva mehanizacija. One se rade ručno, čiste se i kopaju trase, nigdje u svijetu se ne radi strojno, barem ne u šumi kakva je naša - napominje Miketek.

- Tko je projektirao ove staze? Kojeg su tipa, downhill, enduro, XC, trail...? Kako je riješena komunikacija, ako će se voziti u oba smjera? Kako su izvedene i osigurane zone izlijetanja? Gdje se potpisuje dokument o oslobađanju od odgovornosti JUPŠ-a Marjan? - pita se naš sugovornik.

- Ovo što se planira nije uopće staza za brdski biciklizam, mi brdski biciklisti ne vozimo tom trasom po Marjanu. Smatramo da sadržaj kakav se planira izvesti ne spada u park-šumu Marjan. Takvi sadržaji se rade na skijalištima, odvojeni su od pješačkih staza i osigurani. Da ne bude samo kritika bez konstruktivnih prijedloga, ovom gradu nedostaje outdoor BMX/skate park. Pogotovo nakon što je uništen na Žnjanu. To je sadržaj koji Splitu treba i može se smjestiti u okolicu, ali izvan šumskog područja - poručuje ovaj iskusni biciklist i predsjednik “Krša”.

Dodajmo ovome da su nedavno i penjači iz Sportskog penjačkog kluba “Marulianus” oštro reagirali na pokušaj Grada da ih poveže s adrenalinskim parkom.

- Mi smo sretni s našim Šantinim stinama i niti milimetar više od toga nam nije potrebno. Zapamtite da penjači ne žele adrenalinski park! - objavili su na društvenim mrežama.

U postupku javne nabave, kao jedini ponuditelj za uređenje brdskih biciklističkih putova na Marjanu odabran je "Cestar" s ponudom od 664.225 kn (s PDV-om).

Ista firma je na Marjanu dobila posao i od druge dvije javne nabave, jer su imali povoljniju ponudu od poduzeća "Građevno Zec". "Cestar" je odabran za uređenje trim staza unutar park-šume Marjan s ponudom od 461.587 kuna, a za adaptaciju boćališta na Benama ponudio je cijenu od 82.000 kuna.

Dodajmo da je Županija u travnju 2017. dala Dopuštenje za rečene zahvate, kao i ostale iz projekta "Marjan 2020.: brdo prošlosti, oaza budućnosti". Ali, u točki II. je određeno da zahvate "treba provesti u periodu od 1. svibnja 2017. do 1. svibnja 2019". Dakle, rok koji je dala Županija za provođenje EU projekta istječe za nekoliko dana, a još se nije pristupilo radovima.

Prosječna širina metar i pol

Tko je projektirao šest i pol kilometara brdske biciklističke staze koja bi bila prosječne širine metar i pol, kako se navodi u troškovniku, za što Miketek tvrdi da je pretjerano, jer su inače ovakve staze širine 30 do 50 cm, pitali smo Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove, i Grad.

- Grad provodi javnu nabavu i njihove su službe precizirale projektni zadatak - odgovorio je Grubšić, dok odgovor iz Banovine još čekamo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:53