StoryEditorOCM
SplitOpća opasnost

Investitor hotela devastirao splitsku ulicu, stanari na rubu očaja: ‘Djeca su nam ugrožena, a još nam se i rugaju!‘

Piše Frano Kiso
30. ožujka 2024. - 07:45

Gdje god da krenete po Splitu, možete naići na građevinske dizalice i tešku mehanizaciju, no malo tko dijeli sudbinu stanovnika Puta Radoševca kojima s jedne strane mir narušavaju radovi na najvećem gradilištu u Splitu, a s druge strane im privatni investitor melje cestu i ugrožava živote. 

A igrom sudbine ili ironije, radovi na rekonstrukciji žnjanskog platoa i radovi na novom hotelu ‘Ruzmarin‘ kod ‘Radisson Bluea‘ počeli su skoro u isto vrijeme, početkom veljače ove godine. I od tada traje agonija lokalnog stanovništva koje muku muči sa samovoljom privatnog investitora.

- Potpuno su nam razrušili cestu, djeca su nam ugrožena. Svojim kamionima od 40 tona svakodnevno prolaze ulicom koja nije primjerena ni za osobne automobile - veli nam jedna od predstavnica stanara te napominje da Put Radoševca nije desetljećima sređivan, a sada su ga dokrajčili pretrpani kamioni koji odvoze zemljanu masu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Duž ulice od par stotina metara vidljiva su udubljenja, izbočine, polomljeni komadi asfalta, a nedavna kiša je stvorila prave močvare nasred prometnice. Stanovnici nam vele da ulica uopće nema uporabnu dozvolu, kao ni obližnja Bračka, a svu ovu problematiku su iskomunicirali s nadležnim tijelima.

image

Kompletno blokiran Put radoševca zbog radova

Čitatelj

- Slali smo dopise Banovini, gradonačelniku, "Cestaru", voditelju Odsjeka za komunalno redarstvo Josipu Gabelici i mnogim drugima, ali svi su nas ili ignorirali, ili dali nezadovoljavajuće odgovore - prepričavaju nam stanari koje je do očaja dovela nedavna prometna nesreća kada se automobil polomio na razrovanoj cesti.

- Na teren je izašla prometna policija i "Cestar" je tek tada silom prilika ogradio oštećenu cestu, no usput su nam blokirali ulaz u garažu. Rekli su nam zar mislimo da smo jedini u gradu koji imaju problema, a vozači kamiona nam mašu rukama i rugaju se - govore nam u nevjerici.

Prekid struje

No, poteškoćama nema kraja pošto im prilikom većih kiša oborinske vode s ceste ulaze u podzemnu garažu, a i garažna vrata su pregorjela kad je izvođač jednom prekinuo visokonaponski kabel. Štete na račun ovdašnjih stanovnika i javne imovine penju se na desetke tisuća eura, a od odgovornosti se bježi na sve strane.

image

Odlaganje otpada se pretvara u ekstremni sport

Vojko Bašić/Cropix

- Jedino što bi nas zadovoljilo je kompletna rekonstrukcija Puta Radoševca i preusmjeravanje kamiona preko Bračke ulice. Želimo da netko snosi odgovornost za svu ovu štetu i da nam se ne izruguju - složni su stanari koji se nekako i mire s radovima na Žnjanu koji su na dobrobit svih Splićana, no samovolju i teror privatnog investitora ne namjeravaju trpjeti.

image

Iskopi za budući hotel

Vojko Bašić/Cropix

A vlasnik firme "Hotel Ruzmarin" i čelni investitor je Mateo-Teo Juradin, poznatiji i kao vlasnik hotela "San Antonio" u Podstrani, hotela "Jupiter-Diocletian" na Grabovčevoj širini, te apartmana "Bošket Luxury Rooms". Postavili smo mu niz pitanja o ovim nastalim štetama i problemima lokalnog stanovništva, a odgovor je bio - muk.

"Nemamo ovlasti"

Na jedvite jade smo izvukli komentar od strane Grada i to od spomenutog Josipa Gabelice, čelnog čovjeka redarstva koji je upoznat s problemima na Putu Radoševca.

- Upoznati smo sa situacijom i Odsjek za redarstvo nema ovlasti za postupanje jer nije vršen prekop, niti je ikakvim teretnim vozilima zabranjeno prometovanje na predmetnoj dionici - kratak je bio Gabelica.

image

Napravljena rupa na Putu Radoševca od strane teške mehanizacije

Čitatelj

No, da je itko od rukovodećih ljudi poslušao vapaje stanovnika i na svoje oči vidio kako djeca preskaču rupe po cesti dok oko njih jurcaju gromade od 40 tona koje usput blokiraju kompletan promet, možda bi i razumjeli zašto bi bilo pametno zaustaviti prometovanje teretnim vozilima.

U suprotnome, uslijedit će sve veća materijalna šteta, sve više komunalnih problema i sve veća životna ugroženost pješaka, naročito male djece koja svakodnevno koračaju po ovom urbanom košmaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:43