StoryEditorOCM
Splitma bravo dico!

I Split ima junake Pavlove ulice, oduševilo nas je kako provode ljetne praznike: ‘Trebao im je samo mali poticaj...‘

Piše Lucija Vujnović
22. srpnja 2023. - 08:28

“Uzimanje i davanje ključ su ravnoteže. Kada čovječanstvo u cjelini bude u stanju prirodi vratiti barem onoliko koliko od nje uzima te vratiti barem dio duga, moći ćemo živjeti uravnoteženijim životom”, napisao je David Attenborough, britanski prirodoslovac i autor. 

Djeca Osnovne škole "Brda" već u ranoj dobi uče o uspostavljaju ove ravnoteže, pa tako redovito zalijevaju biljke u svom kvartu u pratnji roditelja koordinatora i profesorice Vedrane Šilović te uz punu podršku ravnateljice Katarine Zelić.

Riječ je o projektu "Green Blue Split", koji aktivno i s guštom provode učenici. Tri puta tjedno se okupljaju u blizini škole "Brda" kako bi zalili biljke, a neku večer smo ih i mi obišli. Našli smo ih tamo s profesoricom i roditeljima i, naravno, s kanticama i bocama vode u rukama. 

-  Zalijevamo uvečer jer nije prevruće, tako više odgovara biljkama. Kad je prejako sunce, onda biljke na stignu upiti tu vodu jer ona brzo ispari. Važno je čuvati prirodu jer bez nje nema života - objasnio je Niko Stričević, učenik koji je ove godine završio treći razred.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Kao što nama treba voda, tako je i s biljkama, ali one je ne mogu same uzeti. Mi im pomažemo, a biljke se s nama osjećaju sigurno - objasnila je Karmen Kanaet, učenica istog razreda. Dodala je da joj je učenje ovako puno zabavnije nego kad "samo sjedi u školi i uči o tome". 

Nalaze se uglavnom ponedjeljkom, srijedom i petkom, a o biljkama razmišljaju čak i kad nisu pokraj njih. 

- Ako ne dođemo taj dan, brinemo se jesu li naše biljke žedne i zato jedva čekamo doći idući dan da ih obiđemo i zalijemo ih - uključio se i Petar Matešić (učenik 2.b).  

Pozitivna energija učenika, zajedništvo i briga o okolištu ono je što motivira nastavnicu biologije, kemije i prirode i društva Vedranu da svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci iskoristi na ovakav način. 

- Zadovoljni smo i sretni što smo ostvarili suradnju s gospodinom Edijem Perićem iz splitskih skauta, jer nam u školu donosi projekte za koje smatramo da su hvalevrijedni. Imamo priliku djeci ponuditi puni doživljaj o očuvanju prirode kroz praktični rad kojim djeca bolje mogu osvijestiti pojmove koje uče kroz nastavu.

Lakše povezuju sadržaj koji uče u školi, što im olakšava cjelokupni proces učenja, odnosno potiče dugoročno pamćenje. Poanta je da osvijeste da ova mala aktivnost puno znači zelenilu i prirodi bez koje ne možemo. Akcija se odvija u našem kvartu jer nam je to najpraktičnije, a usput šaljemo poruku da "pluća grada" nisu samo Marjan već sve zelenilo u našem gradu - poručila je Vedrana.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Roditelji dali ruke

 - Koliko god smatramo da su današnja djeca lijena, da im se ništa ne da, a teško ih je odvojiti i od mobitela, ipak pozitivno reagiraju na sve ovakve projekte. Zadovoljni smo odazivom za "Green Split Blue" projekt, tim više što se sve odvija izvan školske nastave.

Dok traje nastava, lakše ih uspijemo motivirati, ali to je malo izazovnije tijekom ovih ljetnih mjeseci. Prošle godine smo startali s projektom i odaziv je bio nešto manji, no čim smo malo aktivnije uključili roditelje, situacija se poboljšala. Oni su pomogli da ih se dodatno motivira da iziđu iz kuće s bocom vode. 

Profesorica Vedrana posjetila je na to i da su sudjelovali u "Boranci" i "Dječjoj zelenoj transverzali grada Splita" i da su vidjeli da djeca pozitivno reagiraju na sve projekte.

- Vidimo da imaju lijepe dojmove i da daju pozitivne rezultate. Čim najavimo novi sličan projekt, reakcije su pozitivne - rekla je Vedrana.

image




 

Božidar Vukičević/Cropix

A to su potvrdili i roditelji djece koji sudjeluju u ovoj akciji.

- Vidili smo stvarno pozitivne promjene kod djece. Odlično reagiraju na ovo. Uvijek rado krenu puniti boce za zalijevanje i s guštom izlaze iz kuće. Istina, u početku ih je potrebno malo potaknuti da se pokrenu, no sad im je već prešlo u naviku. Već su počeli i sami puniti boce i zalijevati biljke i izvan ove akcije. Mnoga djeca odlaze na otoke, vikendice, sela i u našoj WhatsApp grupi s roditeljima šalju nam slike kako djeca zalijevaju biljke u svojim vrtovima i drugdje - rekla je Marija Kanaet, jedna od mama koja pomaže pri organizaciji i provođenju ove inicijative. 

Slađana Smolčić, također roditelj-koordinator, poručila je da je i ona primijetila pozitivne promjene i entuzijazam djece prilikom provođenja ove akcije. 

- Ja vodim grupu malo starijih učenika, uglavnom sedmaša koji sada postaju osmaši. Oni su malo "zeznutija" kategorija, pubertet, drugi đir... Svejedno im nije problem doći i stvarno je velik odaziv. Puno njih je uključeno, a ovo ih potakne i da se poslije zalijevanja ostanu družiti. Važno je poticati mlađe generacije da što više vremena provedu vanka i da izgrade pozitivne navike glede prirode, a to, po ovome što ja vidim, definitivno postižemo ovim projektom. 

Uočile su i da djeca više paze na vegetaciju i međusobno upozoravaju jedni druge "pazite, nemojte gaziti!" Čim ulože svoj trud, onda to drukčije doživljavaju i razvijaju svijest o prirodi oko sebe. 

Svjesni važnosti biljaka za život čovjeka, budući osmaši su poručili da im nije nikakav problem zalijevati ih. Prije odlaska na igralište ponesu bocu vode za sebe, ali i za okolne biljke. 

- Zalijevamo biljke jer to smatramo važnim. Želimo pomoći očuvanju okoliša u našem gradu, a znamo da su biljke važne i nama. Pomažu nam da imamo kisika i hlad... - poručio je Roko Šplajt

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

- Mislim da se svatko može uključiti u ovo jer stvarno nije teško. Treba nekoliko minuta i jako malo truda, a biljkama to puno znači. Samo je važno da ne budemo lijeni - kaže Sara Krstić te poziva i druge građane da se aktiviraju. 

Realizacija projekta počela je prije otprilike mjesec dana, a nastavit će se cijelo ljeto. A nakon što učenici razviju zdrav odnos prema prirodi i izgrade čvrste navike brige o okolišu, njihov odnos s prirodom mogao bi potrajati cijeli život. 

Neka se akcija proširi

Uz učenike OŠ "Brda", i Splitski skautski zbor poziva zainteresirane klape u kvartovima da se pridruže, a za još ovoliko djece i roditelja/voditelja imaju majice i šeširiće.

- Svi imamo neko zelenilo ispred kuće i kad izađemo, možemo se sjetiti da zalijemo biljke, ionako uvijek nosimo bocu vode sa sobom po ovim vrućinama. Pozivamo i druge splitske kvartove da se pridruže ovoj inicijativi i da daju biljkama koju kapljicu vode.

Velik dio zaliju ljudi iz "Parkova i nasada", ali odgovornost je na svima nama. Da svatko zalije po jednu biljku u svom kvartu, zalili bismo cijeli grad. Bitno da je u Splitu, nije bitno u kojem parku ili ulici, samo da se zalijeva - poručila je Vedrana. 

- Ako se javljaju, nek se javi odrasla osoba koja će tu dicu vodit, na moj broj mobitela 0913639942 ili na mail predsjednik@scoutcity.hr - poručio je Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora i pokretač Green Split Blue programa. 

Green Blue Split

Riječ je o projektu "Green Blue Split", predstavljenom u ožujku 2022. godine, koji su osmislili i realizirali splitski skauti i predstavnici HGSS-a, a financiran je od Europskih snaga sigurnosti.

Programski ciljevi su ostvarivanje održivog razvoja, očuvanje okoliša i doprinos učinkovitom upravljanju krizama i usmjeravanje grada i aglomeracije u potpuni "zeleni život".

Green Split Blue usmjeren je na edukaciju djece, mladih i građana te na poticanje izgradnje pozitivnih stavova i usvajanje navika prema održivom razvoju, ekologiji i upravljanju krizama.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:05