StoryEditor
Splitzoran erceg u akciji

Htio je na HOS-ovom skupu razviti transparent o Jasenovcu i NDH, ali ga je policija spriječila: 'Jako je važno nacistima se suprotstaviti otvoreno i po danu'

11. travnja 2019. - 01:40

Splitski aktivist Zoran Erceg pokušao je na skupu obilježavanja godišnjice osnivanja Devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban, koji se održao u srijedu ujutro u Splitu, razviti transparente o Jasenovcu i NDH. U tome ga je spriječila policija. Uz video snimak koji je objavio na svom Facebook profilu, u podužem statusu iznio je svoje ogorčenje.

Splitom opet odjekivalo 'Za dom spremni!'; Svećenik pozvao na 'stari hrvatski pozdrav', Skejo poručio: Uredit ćemo Hrvatsku onako kako su sanjali naši ratnici

- Žalosno je da Grad Split, Županija Splitsko-Dalmatinska te Katolička crkva svojim delegacijama davaju službenu podršku te osobno sudjeluju na splitskom nacističkom skupu kojim se nanovo ubijaju sve žrtve Jasenovca. Splitskim nacistima očito ne smeta 20101 - to je broj zaklane i na druge načine pobijene djece u Jasenovcu. Katolički svećenik - klerofašist čak je skup blagoslovio te osvrnuo se 1941.g. kada je na današnji dan stvorena nacistička marioneta nezavisna država Hrvatska – naveo je.

Na video snimci koja traje oko sat vremena vidi se i čuje njegovo raspravljanje s policajcima koji su osiguravali skup i zapriječili mu prolaz. Kako je kameru imao obješenu oko vrata, razgovjetno se čuje tijek razgovora koji je u početku bio samo između Zorana Ercega i jednog policajca u civilu. Ubrzo je došlo još policajaca koji su stvorili živi zid kako bi zapriječili aktivisti prolaz, a sve zbog brige za njegovu sigurnost u slučaju da na HOS-ovom skupu razvije transparente koji podsjećaju na ustaške pokolje.

- Ja sam veteran hrvatske vojske. Ja sam došao reći da je 20.101 dijete pobijeno u Jasenovcu. Zamislite da se sada sprdaju s tim – kazao je Erceg policajcu.

Policajci su ga prvo zamolili da ništa ne pokazuje od transparenata koje je imao, a nakon toga su mu priopćili kako će ga morati odvesti u postaju.  Pojasnili su ga da svoje transparente ne može razviti na tom mjestu i u to vrijeme, već može s njima otići negdje drugo, primjerice na Rivu.

- Mogli bi vas napasti. Sve vas razumijemo, poštujemo vaše stavove, ali samo ćete napraviti nepotreban incident. Ugrozit ćete život vaš i naš - rekao je policajac Zoranu Ercegu.

U pozadini se sa skupa čulo povike: „Za dom! Spremni!“.

- Stalo mi je da krenem tamo. Ovi ljudi sramote Hrvatsku! – odrješit je bio Erceg, ali nije mu pomoglo te je morao otići, a policajci su ga pratili sve do automobila.

Nakon svega je Zoran Erceg svoj status na Facebooku završio riječima:

"Jako je važno da hrvatski antifašisti prestanu sa djelovanjem skriveni noćnim mrakom. To je vrijeme kada djeluju nečasni ljudi, lopovi i kukavice. Treba se nacistima suprostaviti otvoreno i po danu.

Treba nacistima pokazati da ih se ne bojimo te poručiti: “Dosta je, ja se vas ne bojim”. Pomozite mi da zajedno pokažemo drugo, časno i antifašističke lice Hrvatske za koju smo se borili u ratu.

Ako se pomirimo sa HDZ-om i nacistima onda smo uzalud ginuli u ratu." 

Izdvojeno

31. srpanj 2020 19:17