StoryEditor
SplitPALI BAGERE

Građevinski faks 'upao u kesu': za skoro 85 milijuna kn obnovit će zgradu na Kampusu, ali i završiti objekt u Žrnovnici kojega je Jakša Miličić počeo graditi prije skoro 50 godina; Evo kako su prikupili novac

Piše Ana Franić
20. lipnja 2019. - 01:20
Rijetki znaju da FGAG u Žrnovnici ima Laboratorij za potresna ispitivanja

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u srijedu je bilo razloga za slavlje, jer je potpisan ugovor vrijedan 84,5 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade te obrazovne ustanove, od čega 82,7 milijuna kuna bespovratno financira Europska unija.

Riječ je o ključnom dijelu europskog projekta "INFRA FGAG" koji će obuhvatiti rekonstrukciju zgrade i 11 laboratorija, te nabavu nove znanstvenoistraživačke opreme, a jučer je stavljen potpis na ugovor između FGAG-a i tvrtke "Čulić", izvođača radova.

- Velik je ovo dan u provedbi našeg projekta koji je počeo lani u lipnju, a danas smo potpisivanjem ugovora svi odahnuli, jer je riječ o velikoj investiciji. Ne radi se samo o klasičnoj rekonstrukciji zgrade, već i o zahvatu koji će omogućiti unapređenje laboratorija i njihovo dovođenje na kompetitivnu europsku razinu, gdje ćemo biti jednaki s ostalim istraživačima unutar europskog prostora.

Ukupno ćemo 11 laboratorija urediti i opremiti ih najsuvremenijom opremom koja postoji u svijetu, a nakon toga slijedi izgradnja i rekonstrukcija objekta u Žrnovnici s hidrotehničkim laboratorijem - kazao je prof. dr. Nikša Jajac, dekan FGAG-a, ističući kako se radi o projektu koji je 1971. godine započeo Jakša Miličić osnivanjem fakulteta.

- Nadamo se da ćemo ovaj projekt okončati na 50. godišnjicu naše institucije i njime napraviti iskorak u 21. stoljeće kako priliči Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, koji je uvijek bio jedan od perjanica splitskog Sveučilišta - dodao je dekan.

Provedba projekta traje 31 mjesec, a radovi na glavnoj fakultetskoj zgradi, kako je najavljeno, počinju već u ponedjeljak, dok će se s poslom u Žrnovnici krenuti prvih dana listopada.

Prof. dr. Jajac istaknuo je kako bi radovi na glavnoj zgradi trebali biti gotovi do listopada, pa bi studenti nastavu u novoj akademskoj godini mogli slušati u novim obrazovnim prostorima.

- U našem planu i programu rasta i razvoja Sveučilišta prostori su vrlo bitni kako bismo našim studentima omogućili adekvatnu edukaciju i studiranje. Sredstva uložena u prostorno širenje Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, potencijali su na koje se ponosimo. Ovo je dobitak za fakultet, Grad, Županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Sve činimo za naše studente kako bi ovdje imali perspektivu - zaključio je prof. dr. Dragan Ljutić, sveučilišni rektor.

Glavni cilj projekta je objedinjenim organizacijskim reustrojem i unapređenjem infrastrukture znanstvenoistraživačkog sektora FGAG-a pridonijeti razvoju znanstvenoistraživačke djelatnosti Sveučilišta, te šire i regionalne zajednice jadranske Hrvatske.

item - id = 609711
related id = 0 -> 1128275
related id = 1 -> 1127952
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 23:43