StoryEditor
SplitEpidemija blokada

Financijske dubioze u krugu splitskog škvera: Fina traži stečaj za četiri ‘Brodosplitove‘ tvrtke, javili se sindikalisti, a od uprave - ni glasa

Piše Damir Tolj
14. lipnja 2021. - 20:15

Financijska agencija podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka četiriju tvrtki iz "Brodosplitova" sustava, što je i objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. To znači da bi 468 zaposlenih u tim društvima uskoro moglo ostati bez posla.

Razlog predloženog stečaja je činjenica da "Brodosplit Montaža" (236 zaposlenih), "Brodosplit Boja" (123), "Brodosplit Trgovina" (46) i "Brodosplit Transportna sredstva" (63 zaposlena) neprekidno već dulje od 120 dana imaju blokirane račune zbog neplaćanja obveza. Drugim riječima, navedene tvrtke čiji osnivač je "Brodosplit", brodogradilište u vlasništvu Tomislava Debeljaka, u navedenom kvartalnom razdoblju nisu plaćale dospjele račune.

Kako navodi Finin stečajni prijedlog, u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, na dan 9. lipnja 2021. godine spomenuta društva imaju neplaćenih obveza ukupne vrijednosti oko 14 milijuna kuna. Tako "Montaža" nije platila 8,76 milijuna kuna, "Boja" 3,23 milijuna kuna, "Trgovina" 0,56 milijuna kuna, a "Transportna sredstva" 1,33 milijuna kuna.

Iz dokumentacije oglašene na Trgovačkom sudu ne vidi se tko su škverski vjerovnici.

'Epidemija' dugotrajnih blokada

Kao što smo nekidan pisali, dugotrajne blokade škverskih društava nisu samo pojedinačni slučajevi. Na dan 14. lipnja, dulje od 120 dana blokiran račun imali su još i "Brodosplit Čelik" (341 zaposleni, 124 dana), te "Informatika" (24 zaposlena, 122 dana blokade). Prijedlog otvaranja stečajnog postupka mogao bi uslijediti svaki dan. U neposrednoj opasnosti još su: "Privremena energetika" (119 dana blokade, 32 radnika), "Interijeri i završni radovi" (119 dana, 34 radnika), "Tvornica dizelskih motora" (109 dana, četiri radnika), "Skela" (111 dana, 46 radnika) i "Strojna obrada" (111 dana, 44 radnika).

Kako tumači i sama Financijska agencija, sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona Fina je dužna podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako pravna osoba u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te ima zaposlenih, i to u roku osam dana od isteka toga razdoblja.

Stečajni razlozi su nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Prezaduženost postoji ako je imovina dužnika pravne osobe manja od postojećih obveza.

"Nesposobnost za plaćanje postoji ako dužnik ne može trajnije ispunjavati svoje dospjele novčane obveze, a Stečajni zakon također je propisao i presumpciju kada se smatra da je dužnik nesposoban za plaćanje:

– ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Fina ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana;

– ako nije isplatio tri uzastopne plaće koje radniku pripadaju prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu, odnosno prema drugom aktu kojim se uređuju obveze poslodavca prema radniku."

Na redu je Trgovački sud

Toliko o Fininu dijelu priče. Na redu je Trgovački sud u Splitu. Zanimalo nas je kakva je procedura, ali i propisani rokovnik daljnjih događanja. Ukratko, u kojem roku i na temelju čega će suci odlučivati o otvaranju stečaja ili odbijanju, odnosno odbacivanju Finina prijedloga. Odgovor je potpisao Velimir Vuković, zamjenik predsjednice Trgovačkog suda u Splitu:

"Kod Trgovačkog suda u Splitu 10. lipnja 2021. zaprimljeni su prijedlozi Financijske agencije za otvaranje stečajnog postupka nad društvima 'Brodosplit Montaža', 'Brodosplit Boja', 'Brodosplit Trgovina' i 'Brodosplit Transportna sredstva'. Predmeti su, sukladno Sudskom poslovniku, odmah raspoređeni u rad metodom automatskog odabira sucima stečajnog odjela ovoga suda, pa je tako za predmet 'Brodosplit Boja' zadužen sudac Ivan Čulić, za 'Brodosplit Trgovinu' sudac Velimir Vuković, za 'Brodosplit Montažu' sutkinja Ana Golub Gruić, te za 'Brodosplit Transportna sredstva' sudac Velimir Vuković.

Postupanje u odnosu na predmetne prijedloge regulirano je odredbama Stečajnog zakona, posebno odredbama članaka 115., 116., 123. i 128."

Brzinski pogled na navedene zakonske članke kaže da sud ima na raspolaganju od 30 do 60 dana za odluku.

REAKCIJE SINDIKALISTA

Franić: U slučaju otkaza pravo na šest prosječnih plaća

Joško Franić, čelnik škverskog Sindikata metalaca:

"Od uprave još nismo dobili nikakvu informaciju o Fininu prijedlogu otvaranja stečaja. Sindikat ne vodi poslovnu politiku tvrtke, niti se bavi financijama, ali pokretanje stečaja sigurno ne bi bilo dobro. Ako je to istina, morali bismo se sastati s upravom poduzeća da vidimo što i kako će se događati. Naš kolektivni ugovor jednostrano je otkazan još 2014. godine, ali ga je Vrhovni sud prije koji mjesec vratio u život, zaključivši da nije ni smio biti otkazan. Općenito govoreći, ako se dogodi da radnici završe na zavodu za zapošljavanje zbog stečaja, trebali bi dobiti šest prosječnih plaća, odnosno oko 20.000 kuna."

Matošić: 'Naći će se sredstva, idemo dalje...'

Pavle Matošić, čelnik Nezavisnog sindikata u "Brodosplitu", odgovorio nam je pismeno:

"O tome ne znam ništa, ali vidim da ste to detaljno proučili po tome što znate o kolikom broju radnika se radi. Sami kažete da je išao prijedlog, što znači da stečajevi još nisu pokrenuti i da nisu imenovani stečajni upravitelji. Stečaj se po našim zakonima pokreće automatikom nakon 120 dana, ali to nije praksa, obično prođe više vremena. Osobno mislim da će se u tom periodu vakuuma između prijedloga i pokretanja iznaći neka sredstva pa će se priča nastaviti dalje. Ako to ne bude tako, onda će sindikati pričati sa stečajnim upraviteljima. Ne veseli me takav scenarij i nadam se da do njega neće doći jer svi znamo kako stečajevi najčešće završavaju u Hrvatskoj, a pogotovo zato što se radi o velikom broju ljudi."

IZ UPRAVE NI GLASA: Ništa o sudbini 468 radnika

I "Brodosplitu" smo uputili pitanja o Fininu prijedlogu pokretanja stečaja po sili zakona. Zanimali su nas detalji o razlozima neplaćanja i dugotrajne blokade računa, o vjerovnicima i planovima uprave brodograđevnih tvrtki kako riješiti problem, kao i o sudbini 468 radnika – hoće li ostati bez posla ili bi se za njih mogao pronaći neki drugi posao u škveru. Odgovore nismo dobili do zaključenja ranijih izdanja lista, a rado ćemo ih objaviti kada ih dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 06:49