StoryEditorOCM
Splitodgovor na nasilje

Divljačko probijanje marjanske rampe Splićaninu se obilo o glavu: cijeloj obitelji zabranjen ulaz vozilima u park šumu!

Piše Sandi Vidulić
16. siječnja 2024. - 23:09

Vlasniku zemljišta na Marjanu Dariju Alujeviću koji je nedavno sa kombijem probio rampu na Marjanu nije se isplatio taj divljački čin, jer je sebe i svoju obitelj ostavio bez mogućnosti da autima dolaze do njihove kuće koja je bespravno izgrađena u park šumi. Ovo smo doznali od Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom.

image
Ante Čizmić/Cropix

No, razlog zbog kojeg smo se Pejnoviću obratili jest taj što Grad Split mijenja "Zaključak o korištenju prometnica u dijelu Park-šume Marjan", a izmjene su na javnom savjetovanju. Zanimalo nas je što je povod izmjena, kao i imaju li ostali vlasnici bespravnih objekata, koji ima oko stotinu na Marjanu, razloga za zabrinutost.

- Zaključak se mijenja kako bi se uskladio sa Zakonom o zaštiti prirode, točnije u dijelu gdje je Javna ustanova ta koja određuje površine namijenjene za parkiranje i vožnju - kazao nam je ravnatelj Javne ustanove.

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix

No, ima još nešto - u izmjenama stoji kako će se ukinuti dosadašnje odredbe o dodjeli vinjeta za prometovanje unutar granica park-šume.

- Vrste, način i pravo na izdavanje, korištenje i poništavanje vinjete propisat će se odgovarajućim aktom Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan sukladno Zakonu o zaštiti prirode - stoji u novom dokumentu, koji je na javnom savjetovanju, sa kojim bi Javna ustanova dobila veće ovlasti da regulira promet na Marjanu.

Zanimalo nas je kakav će ubuduće biti položaj bespravnih graditelja. Naime, po sadašnjem dokumentu o prometovanju Marjanom, koji je donesen 2020. u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali ga je počela provoditi sadašnja vlast, osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na trajne vinjete (maksimalno dvije vinjete godišnje po kućanstvu), a vlasnici zemljišta mogu dobiti trajnu vinjetu samo za jedno vozilo. U Oparinom dokumentu se ne spominju bespravni graditelji, ali tada se još nisu ni rješavali njihovi zahtjevi za legalizacijom.

No, u međuvremenu su odbijeni mnogi zahtjevi za legalizaciju bespravnih objekata.

- Od ukupnog broja zahtjeva za "legalizaciju" u park šumi Marjan, doneseno je 89 rješenja o odbijanju. Od toga je 21 rješenje postalo pravomoćno, a ostali su u različitim statusima žalbenog i/ili tužbenog postupka - kazao nam je Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam.

image
Ante Čizmić/Cropix

Stoga smo upitali Pejnovića hoće li ubuduće oni koji žive u objektima za koje je odbijen zahtjev za legalizaciju moći dobiti vinjete? Zanimalo nas je i hoće li po aktu kojeg treba donijeti Javna ustanova vlasnici svih zemljišta na području PŠ Marjan imati pravo na vinjete, ili će se one izdavati ovisno o namjeni zemljišta koja se utvrdi zonacijom u Planu upravljanja, odnosno da li će se vinjete izdavati samo za vlasnike nekih vrsta zemljišta?

Naime, spor između vlasnika zemljišta i Javne ustanove vodi se i oko toga koliko ima poljoprivrednih površina na Marjanu. Vlasnici zemljišta tvrde da poljoprivrednog zemljišta ima 55 hektara na Marjanu, ali u Nacrtu prijedloga Plana upravljanja park-šumom kojeg donosi Javna ustanova se tvrdi kako su pomoću Google mapsa i programa "Arkod" utvrdili kako je obrađenih površina puno manje, pa su priznali da u naravi postoji samo 12 hektara poljoprivredne površine.

- Trenutno ne mogu komentirati Odluku Javne ustanovekoja je u izradi i koja će, kada bude izrađena, biti na javnom savjetovanju u trajanju od 30 dana, o čemu će javnost biti obaviještena putem njezine službene internet stranice.

Također moram napomenuti kako do stupanja na snagu nove odluke Javne ustanove o izdavanju vinjeta, sve ranije izdane vinjete u 2023. su i dalje na snazi i njihovi korisnici mogu, sukladno uvjetima izdavanja tih vinjeta, prometovati Park-šumom Marjan - kazao je Pejnović koji se osvrnuo i na nedavni prekršaj kojeg je izveo Alujević sa kombijem.

- Konačno, s obzirom na incident probijanja rampe od strane g. Alujevića, koji je tim činom prekršio važeći Pravilnik, njemu i članovima njegove obitelji su stavljene van snage sve ranije izdane vinjete, čime im je onemogućeno daljnje prometovanje na području Park – šume Marjan za sva vozila i pripadajuće vinjete koje su izdane za to kućanstvo - naglasio je ravnatelj park šume Marjan.

Dario Alujević bio je jedan od suosnivača udruge "Naš Merjan" koja okuplja bespravne graditelje i vlasnike zemljišta i član je Udruge vlasnika zemljišta na Marjanu.

image

Dario Alujević

Duje Klarić/Cropix

Povodom izrade Plana upravljanja Park-šumom Marjan Alujević je iznio nekoliko primjedbi između ostalog tražio je da se njegova parcela izuzme iz tog plana s obrazloženjem da su na njoj stambeni objekt i gospodarski objekti, kao i to što je riječ o privatnoj čestici na kojoj se nalazi sjedište tvrtke "Cavalo", inače u vlasništvu njegove žene.

Predlagao je da se za izradu Plana upravljanja koristi "Studija održivog razvoja park šume Marjan" koja je kao mogućnost predvidjela da se južne padine isključe iz granica park šume. Tu studiju je izradila tvrtka Krešimira Budiše, bivšeg savjetnika Andra Krstulovića Opare.

Alujevićeva primjedba da ga se isključi iz Plana upravljanja park-šumom je odbijena od strane izrađivača. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je za Alujevićevo probijanje rampe na Facebooku zatražio "najstrožu moguću sankciju za ovakvo obijesno ponašanje gdje je uz oštećenje tuđe stvari u opasnost doveden i zaposlenik JU PŠ Marjan!"

Istaknuo je kako je ovaj počinio čak pet kaznenih djela bespravne gradnje u zaštićenom području za koje postoji pravomoćno rješenje o odbijanju legalizacije, te da je sve prijavljeno građevinskoj inspekciji.

Obitelj Alujević pokušala je prije nekoliko godina zaustaviti uklanjanje njihovog kioska kod Turističke palače na Rivi za kojeg im je istekao ugovor, što im nije uspjelo unatoč tome što se ženski dio zatvorio u trafiku kad je došla dizalica. A sad su zbog Alujevićevog probijanja rampe, po izjavi ravnatelja park šume, ostali bez mogućnosti da se legalno voze po Marjanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:50