StoryEditorOCM
SplitREAGIRANJE

Direktor Luke d.d.: ‘Nikad nismo prekrcavali bakrenu rudu, nego koncentrat bakra uskladišten u zatvorenom skladištu‘

Piše Split SD
19. lipnja 2023. - 15:40

Nakon našeg teksta koji smo objavili na portalu Slobodne Dalmacija 13. lipnja 2023. na poveznici https://slobodnadalmacija.hr/split/zupanijski-vijecnici-zgrozeni-curenjem-bakrene-rude-iz-vagona-ovo-je-ugroza-cijelog-bazena-splita-solina-i-kastela-1298145  autorice Sandre Barčot pod naslovom "Županijski vijećnici zgroženi ‘curenjem‘ bakrene rude iz vagona: Ovo je ugroza cijelog bazena Splita, Solina i Kaštela", javio nam se Luka Rogošić, direktor tvrtke "Luka" d.d.

- Tekst sadrži netočne navode koji mogu dovesti Vaše čitatelje u zabludu. Obraćamo vam se sa zahtjevom za objavom ovog reagiranja, a sve u skladu s čl. 40 Zakona o medijima.

Iako se u većini članka radi o prenesenim navodima županijskih vijećnika u kojima ima netočnih navoda, na samom kraju članka se navodi bez navodnika netočna i neprovjerena informacija koja se lako mogla provjeriti: "Kako smo već pisali, nedavno je tvrtka "Luka" d.d. dio tereta na otvorenom prekrila ceradom, a radi se, kako doznajemo, baš o bakrenoj rudi."

Netočna je informacija da je dio tereta na otvorenom, koji je tvrtka "Luka" d.d. prekrila ceradom, bakrena ruda, već je u pitanju troska koja se skladišti na otvorenom do njezina najavljena smještaja u zatvorena skladišta.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Također, Luka Split nikada nije prekrcavala bakrenu rudu već isključivo koncentrat bakra podrijetlom iz Bora tijekom 2022. i početkom 2023. koji je od prvog dana bio uskladišten u zatvorenim skladištima o čemu je "Slobodna Dalmacija" ranije izvještavala.

Radi se inače o koncentratu sive boje za koji nisu utvrđene nikakve nepravilnosti pri manipulaciji od trenutka prijema u samu luku. Dodatno, za vrijeme provedenih mjerenja na Brdima nije bilo nikakvih operacija u luci vezano za spomenuti koncentrat bakra koji se nalazio u zatvorenom skladištu.

Uslijed povećanja transportnih troškova od strane HŽ Carga, koji je dopremao teret do područja u nadležnosti luke, ugovor nije obnovljen od strane naručitelja te je luka ovih dana u fazi otpremanja posljednjih skladištenih količina.

S ciljem zaštite okoliša i ljudskog zdravlja i u skladu sa svim pozitivnim propisima, "Luka" d.d. nastavlja poduzimati niz raspoloživih mjera i maksimalan angažman u svrhu smanjenja emisija prašine i uklanjanja eventualnih nedostataka s lučkoga područja kojim upravlja.

Na području industrijske zone Sjeverna Luka, kao što je vidljivo iz prenesene rasprave, djeluju i drugi pravni subjekti, na čije postupke "Luka" d.d. ne može utjecati - naveo je Rogošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:52