StoryEditorOCM
Splitpošto kilo?

Di je jeftinije? Usporedili smo cijene voća i povrća na splitskom Pazaru i po trgovinama, više nema nikakve dileme

Piše Ana Pivčević
20. kolovoza 2023. - 06:58

Splitski Pazar mnogi gledaju kao dušu grada. Tisuće boja privlače strance koji zastaju, fotografiju i dive se živopisnom mjestu u centru grada. Kroz jutro je na Pazaru uvik živo, čuju se ćakula i pošalica. No, nas je zanimalo koliko domaći svit ima naviku kupovati voće i povrće na Pazaru. Sve više čujemo oko sebe da su se okrenuli trgovačkim centrima i kvartovskim trgovinama.

- Dolaze naši, ali ih je manje nego stranaca. Neki se bune na cijenu pa se dogovorimo, ako neće za četiri, ja im dam za tri eura - iskreno će Ljubica Mihanović.

Kaže nam da svi žele laganu spizu, vrućine su pa se rashlađuju uz hladno voće.

- Svega ima, ali triba se radit jer bez toga nema ništa - govori nam Ljubica.

image
Joško Šupić/Cropix

Na vrućine se, kaže, već navikla. Pitamo se je li se okupala ovo ljeto, a ona nam kao iz topa odgovara da je - ali u znoju.

Nastavljamo dalje đir po Pazaru. Bacamo oko na cijene. Cijena tikvica kreće se oko tri eura, kao i mrkve i paprike. Fažolete cijene četiri eura, dok su krastavci između dva i tri eura. Balancana je dva eura, dok su pome šljivarice oko 2,50 eura. Breskvu ćete platili između 3,50 i četiri eura, grožđe 3,50, smokvu 3, a lubenicu 1,50 eura po kilogramu.

- Redovite mušterije su nam uglavnom starija populacija, oni još uvijek imaju naviku otić u nabavu na Pazar. Grintaju, uistinu, otkad je doša euro da je sve poskupilo. Nažalost, slažem se s njima, ali to nije greška nas proizvođača. Poskupilo je sve, od mlika, brašna, šećera, pa normalno da će voće i povrće. Evo, u mene imate tikvicu s cvitom koja je ubrana sinoć i takvu ne možete naći u dućanu. Domaće voće i povrće i ono uvozno su neusporedivi - govori nam gospođa Slavica.

image
Joško Šupić/Cropix

Kaže nam, u dućanu sve voće i povrće izgleda savršeno. Iste veličine i boje, što je nemoguće.

- Imam osjećaj ko da su nam mušterije počele raditi dišpete pa nas izbjegavaju jer misle da se mi bogatimo sad. Oni misle da smo nabili cijenu, primjerice tikvica na tri eura, a ne znaju šta se sve iza toga krije. Gdje su sav trud, znoj i voda! A di je još cijena, primjerice goriva. Netko je to triba posadit, brinit se o tome kako bi stiglo na banke. Vidi se po robi šta je domaće, a šta uvozno. Duša me zaboli kad neko kaže da će radije kupit u dućanu, a ne kod nas na Pazaru - objašnjava nam.

Prepolovljeni urod

Urod je, kaže, prepolovljen u svemu, a od stranaca, govori, nemaju koristi.

image
Joško Šupić/Cropix

- Oni samo fotografiraju. Nekidan mi je došlo njih dvoje i kupilo jednu smokvu. Kako će se podilit, nemam pojma - iskreno će Slavica.

Smeta je što po televiziji uvijek svi navode samo cijene s Pazara diljem zemlje.

- Nitko ne ide po trgovinama, pogotovo ovim njemačkim. Nek usporede malo cijene u nas i u istim dućanima u Njemačkoj. Pa će vidit da je u nas sve poprilično skuplje, a standard nam nije usporediv s Njemačkom. Šta će naš penzioner s 300 eura ili radnik s 600 ili 700 eura? Kako od toga živit, ali ne treba krivca tražit po Pazaru i dućanima. Treba pitat Vladu vide li oni kako im narod živi - priča nam Slavica.

Pitamo je i što misli o novom Zakonu o trgovini, zabrani rada blagdanom i neradnim nedjeljama. Ona s tim nema problem jer, kaže, ona je već odavno odlučila ne radit blagdanima.

S druge strane, gospodin Niko nam otkriva zbog čega domaći svit manje posjećuje Pazar nego prijašnjih godina. Kažu, nije cijena problem:

- Glavni problem je što se nemaju di parkirat. Da imaju neki jeftiniji parking siguran sam da bi dolazili ovamo. Ovako, kad naš čovik plati parking, bome ga blitva ili limun poprilično ispadne. Nije ni čudo da onda radije idu u neki trgovački centar pa sve na jednom mistu obave - govori nam gospodin Niko.

image
Joško Šupić/Cropix

Dok smo razgovarali s njim, svi su navalili na njegove limune. Cijena im je tri eura, a kaže Niko, svak uzima koliko može.

Nekoliko prodavača na Pazaru nam je kazalo da stranci ne kupuju ništa, nego se samo šetaju.

- Stranac uzme jednu stvar pa je podili na pet dijelova, a naš svit uzme dva kila - dobacila nam je jedna gospođa kad je shvatila što pitamo.

Spustili smo se i do južnog dijela Pazara, uz Hrvojevu gdje su štandovi s torbama, šeširima, ručnicima i svim ostalim čudima. Govore nam da im puno znači što je gradonačelnik Ivica Puljak proglasio sajamske dane pa mogu raditi za blagdane.

- Sezonci smo i naravno da nam je ljeto udarno. Moram priznat da uvik radimo sve dane, samo od početka Veliku Gospu ne radimo. Na svim ovim štandovima uglavnom rade familije. Iskreno, podržavam novi zakon, ali nama je s druge strane problem jer kada jedan dan ne radimo, gubimo puno. Zato fala Puljku što je proglasimo sajamske dane jer je svaki euro bitan - govori nam Snježana.

Štandovi u krizi

Pitamo je kakva je sezona, što se najviše kupuje.

- Ove godine je slabo. Ima svita, ali što se tiče prodaje je katastrofa. Sigurno nam je 30 do 40 posto slabije nego prijašnjih godina. Najviše je omladine kojoj su izlasci najvažniji, briga njih za ostalo. Prije bi uvik radili do negdje 11 i po - ponoć koliko bi posla bilo, a sad jedva nategnemo do deset navečer. Ali dobro, ne smimo se bunit, nek je nama zdravlja pa će sve ostalo biti dobro - za kraj nam je kazala Snježana.

image

Prodavačica Snježana

Joško Šupić/Cropix

Odlučili smo i prošetati se po nekoliko različitih trgovina, kako bismo usporedili cijene voća i povrća s onima na Pazaru.

U "Spara" je breskva 1,19 eura, mrkva 0,89 eura, paprika 2,59 a tikvce 1,79.

U "Studenca" je limun na akciji - 1,49, naranča je 1,69, a lubenica 0,79 po kilogramu. Rajčica u pakiranju od 280 grama košta 2,69 eura, dok je paprika na akciji 1,79. Kilogram breskve je 2,25 eura, a crno grožđe na akciji 1,99. Nektarina je također na akciji i cijena po kilogramu je 1,69. Balancana je 2,29, dok je krastavac 0,99.

U "Konzuma", prema dostupnom online katalogu, na akciji su lubenica po cijeni od 0,39 eura po kilogramu, bijelo grožđe za 1,69, patlidžan po 1,09, krastavac 0,69, a paprika crveni rog 1,69 eura po kilogramu.

U "Lidla" ćete grožđe bijelo platiti 1,59 eura po kilogramu, papriku baburu 1,99, tikvicu 1,69,  mrkvu 1,29, a mini lubenica je 0,69 eura po kilogramu.

U "Vikte" luk pogačar košta 1,69 eura, mrkva 1,70, balancana 1,479, tikvice 1,75, a paprika babura 1,79 eura po kilogramu.

Što se voća tiče, kilogram breskve u "Vikte" ćete platiti 2,39 eura po kilogramu, dok je cijena lubenica 0,89, a bijelog grožđa 1,75.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:41