StoryEditorOCM
SplitŠTUCALO MU SE

Čovjek iz sjene opovrgava da je on dirigirao jučerašnjim kaosom u splitskom parlamentu: Ne želim preuzimati slavu što će Splićani, možda, na nove izbore

Piše Vinko Vuković
22. listopada 2021. - 10:29

Ne želim preuzimati slavu za nešto što nisam odradio, kaže nam Ivica Relković kojemu se jučer cijeli dan štucalo od silnog spominjanja na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Spominjali su ga i lijevi i desni. Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a, kazao je gradonačelniku Ivicu Puljku kako je Split taoc njegova PR-a, odnosno spinova Ivice Relkovića, a doslovno istu sintagmu upotrijebio je i predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović.

Upitali smo stoga Ivicu Relkovića, široj javnosti najpoznatijeg kao negdašnjeg političkog ideologa Mosta nezavisnih lista i čovjeka koji uvijek nastupa iz sjene, pri čemu mnogi misle da vuče glavne konce, o kakvim spinovima je riječ i kakve točno savjete daje Ivici Puljku. Još konkretnije: Hoće li Splićani uskoro na nove izbore?

- Za sve ono što se u četvrtak događalo na sjednici splitskoga Gradskog vijeća moje zasluge su nikakve. Niti sam išta osmislio, niti sam išta gospodinu Puljku savjetovao, niti išta u tome smjeru mogu komentirati.

Činjenica je da vas svi spominju, i lijevi i desni, pa nije baš da to čine bez ikakva razloga?

- Ja sam savjetnik onoga što u Saboru predstavljaju Dalija Orešković i Marijana Puljak.

A to je?

- To je formalno stranka Centar, a zapravo Stranka s imenom i prezimenom.

Zar ta stranka nije prestala postojati?

- Na papiru postoji jer hrvatski zakoni drukčije ne dopuštaju. Prava koja Dalija i Marijana u Saboru ostvaruju vezana su za Stranku s imenom i prezimenom, bez obzira što ona više formalno ne djeluje.

Dakle, njihov ste savjetnik pa ste onda automatski savjetnik i Ivice Puljka?

- Tako je.

Savjetujete li ih pro bono ili ste plaćeni za taj posao?

- Primam mjesečni honorar.

Radili ste za Ivicu Puljka i u gradonačelničkoj kampanji?

- Kao kandidata stranke Centar, jesam.

Kakav ste mu savjet sada dali, je li mu pametno ići na nove izbore?

- Moram prvo objasniti kako sam ja savjetnik za dugoročne strategije te kako me dnevna politika i dnevni PR ne zanimaju. Ivica Puljak ima druge ljude koji mu rade PR.

Izvanredni izbori za Gradsko vijeće trebali bi baš biti dio dugoročne politike...

- Slažem se, ali o tome tek trebamo razgovarati.

Teško je povjerovati da se ta tema i do sada nije našla na dnevnom redu vaših razgovora?

- Nikad nisam radio ad hoc pa tako ne radim ni sada. Ponavljam, tek ćemo razgovarati o svemu što se trenutačno događa u Splitu.

I, što ćete savjetovati Puljku?

- Morate znati još nešto, nije uloga savjetnika da određuje što će neki političar činiti, oni koji to rade loši su savjetnici, a ja nisam takav, ja puštam da svatko odabere svoj put.

U redu, preformulirat ću, bi li za Split bili dobri novi izbori?

- Bili bi dobri jer je sadašnja pozicija teško održiva. Bili bi dobri da građani napokon saznaju tko zastupa kakvu poziciju i za što se zalaže. To je jedino korektno i pošteno prema biračima. A ne da svjedoče ponašanju poput ovoga što radi SDP koji bi malo bio većina s Puljkom, a malo manjina s HDZ-om. Dvostruka je to igra koja zasigurno kod građana izaziva čuđenje i ostavlja nedoumice. S Puljkom znaju na čemu su, on jasno artikulira što hoće i na koji način to želi provesti, nema kod njega tajni i skrivenih namjera, dok se za neke druge to ne može reći.

Očito je kako mislite da bi se Puljku isplatili novi izbori...

- To vi kažete. Važno je, međutim, kod birača osvijestiti da se ne bira gradonačelnik nego Gradsko vijeće. To govorim zato jer je povijest izvanrednih izbora u Hrvatskoj pokazala da se birači uglavnom "vežu" za izvršnu vlast, nju doživljavaju kao važniju od posredničke, pa onda i ne čudi što uglavnom "kažnjavaju" one koji izazovu nove izbore. Pri tome nije bitno tko kaže idemo na izbore, nego tko ih svojim djelovanjem provocira, a ovdje je to i više nego jasno.

Rizika za Puljka, dakle, nema?

- Ako mu, hipotetski govorim, građani daju manje od sadašnjih sedam mandata, onda će biti jasno da ga ne žele, a ako mu daju više, onda će biti još jasnije što žele.

Ako pak novih izbora ne bude, kakvo vladanje gradom od Puljka očekujete, hoće li parole zamijeniti kompromisi?

- Teško je vladati bez većine u Gradskom vijeću. Možeš tek životariti na vlasti i odrađivati posao tek da ti prođe mandat. A kad se nakon četiri godine osvrneš, vidiš da zapravo iza tebe ničega nema, da ništa konkretno nisi napravio.

Kako se ideološki slažete s Puljkom, kako to izgleda kad desničar savjetuje ljevičara?

- Nikad me verbalna politika nije zanimala. Primjeri su ono što tražim od ljudi i prema primjerima biram s kime ću surađivati. Hoće li netko ići na misu ili neće, meni je sasvim nebitno dokle god ta osoba svojim djelovanjem pokazuje da joj je isključivo stalo do dobrobiti društva. Bitno mi je što neka osoba radi, za što se zalaže i kakvu Hrvatsku želi graditi.

Uostalom, dok sam radio za Most najbolju sam suradnju imao s Ivanom Kovačićem, a za njega baš i ne možete reći da je desničar, dapače. Upravo on je nedavno u jednom intervjuu otkrio kako sam ja onomad predlagao da Most ide u koaliciju sa SDP-om i Milanovićem, a ne s HDZ-om, ali me Božo Petrov nije želio poslušati. No, to nitko ne želi čuti, važno je da se meni prilijepi etiketa, da me se stigmatizira i da ta stigma zauvijek ostane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:53