stdClass Object ( [id] => 1272676 [title] => Brojni Splićani ostaju naivno bez novca, računalne prijevare u ogromnom su porastu! Policija navodi najčešće primjere [alias] => brojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko god “brujili” o odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu i društvenim kanalima, očigledno nikad nije dosta. Što to uključuje? Pa za početak, svoje osobne podatke ne biste trebali olako dijeliti preko interneta, kao ni slijepo vjerovati bilo kome s kim stupite u komunikaciju preko virtualnih platformi, a kamoli se “ohrabriti” pa takvoj osobi, koja se nalazi iza ekranske zasjede, uplaćivati bilo kakav novac.

Test je to na kojem su, nažalost, uz brojna upozorenja nadležnih iz policije, pali brojni naši sugrađani u prethodnoj godini i time bili novčano oštećeni. U 2022. dostavili su nam podatke iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zabilježeno je 196 računalnih prijevara, dok je godinu prije, 2021., evidentirano 117 takvih kaznenih djela.

Što se tiče nove nam 2023., od prvoga dana nove godine do 28. veljače policija je zabilježila 27 slučajeva takve vrste prijevare. Na koje sve načine neoprezni građani “nasjedaju” i gdje se sve kriju zamke na internetu, detaljno su nam pojasnili iz policije.

Upoznajte se prvo s pojmom “phishing”. To je najčešća metoda računalne prijevare preko koje su vas počinitelji naumili nasamariti, a cilj je da se domognu osobnih povjerljivih podataka, u većini slučajeva s bankovne kartice. Osobu prvo lukavo navedu da otkrije svoje podatke, no sreća u nesreći je da su žrtve “phishing” prijevare većinom oštećene za manje novčane iznose, točnije onoliko koliko trenutno imaju na računu.

---

image
Afp
---

- Najčešće žrtve “phishing” prijevara su osobe koje su prodavale predmete preko internetskog oglasnika. Prevaranti bi nakon objave oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta. Sa žrtvama bi uspostavljali kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

U razgovoru bi uputili prodavatelja predmeta, odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve kako bi potom izvršili isplatu sa žrtvinog računa.

Naime, čim žrtva unese broj kartice i CVV broj na krivotvorenu stranicu koju joj je poslao počinitelj, oni postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac - precizirali su iz policijske uprave.

Lažni brokeri

Upoznajte se sada pobliže s investicijskim prijevarama. Sigurno ste na mnogim platformama naišli na oglase u kojima vam se obećavaju “brda i doline”. Uvjeravaju vas da s malim novčanim ulaganjima u kratkom vremenu možete debelo zaraditi. Sve je divno, krasno i bajno do onog trenutka kada osoba, a što je čest slučaj navode iz policije, na lažne investicije potroši svu životnu ušteđevinu.

- Kriptovalute su u posljednje vrijeme ljudima posebno privlačne za ulaganje. Vjerojatno je to zbog vrlo raširene percepcije da se radi o inovaciji i da se na kriptovalutama jako dobro zarađuje. Pored internetskih stranica koje vode legalne firme i koje omogućuju građanima i drugim firmama ugovorena i legalna investiranja, postoje i lažne internetske stranice koje su vrlo slične takvim legalnim stranicama, a upravo na takve stranice vode mnogi ranije spomenuti oglasi – upozoravaju iz policije na neprovjerene platforme kojih u bespućima interneta ima nebrojeno.

- Nakon što zainteresirana osoba ostavi svoje podatke za kontakt na jednoj takvoj internetskoj stranici, vrlo brzo je nazove osoba koja joj predloži početno ulaganje od nekoliko stotina eura te joj daje podatke za uplatu. U pravilu se radi o uplati na bankovni račun u stranoj državi ili kupnji kriptovaluta. Zatim se osobu usmjeri na navodnog brokera koji je savjetuje o daljnjim ulaganjima. Komunikacija s “brokerom” odvija se putem telefona, vrlo je intenzivna i brzo prelazi u vrlo osobnu, a sve s ciljem zadobivanja što većeg povjerenja.

---

image

Shutterstock

Shutterstock
---

Kad “broker” zadobije žrtvino povjerenje, lakše je nagovori na sve veća ulaganja, sve do trenutka kad osoba potroši sve što ima, pa čak posuđuje novac za daljnja ulaganja. Žrtva je zavedena pričom o velikom prijateljstvu s brokerom, njegovim najboljim namjerama, obećanjima da će se sresti i družiti, ostvarivanju velike zarade koja će joj omogućiti život o kakvom je sanjala.

Nažalost, kad se “broker” uvjeri da žrtva više nema novca te traži isplatu dobiti, prekida svaki kontakt, internetska stranica postaje nedostupna, a žrtva svjesna da njezinim novcem, a često se radi o stotinama tisuća eura, život iz snova živi “broker” – detaljno pojašnjavaju nadležni iz policije.

Agenti teleoperatera

Može li se tog “brokera” uhvatiti? U principu, vrlo je oprezan da ga se ne ulovi. Koristi lažne brojeve telefona, naziv tvrtke koja zapravo ne postoji te bankovne račune u inozemstvu kojima je potom teško ući u trag.

Prije koji dan, u slučaju da vam je promaklo, objavili smo vijest o Splićanki koja je nepoznatoj osobi koju je upoznala preko interneta uplatila 10 tisuća eura da dođe živjeti s njom.

Da, dobro ste pročitali, 10 tisuća eura osobi koju nikad nije ni vidjela ni čula. Ta osoba, dakako, nije došla živjeti sa žrtvom kao što je obećavala, ali je novac itekako uzela. Policijski službenici ovakvu muljažu klasificiraju pod romantičnu internetsku prijevaru. Žrtve su joj, najčešće, persone koje se upuštaju u komunikaciju preko stranica za upoznavanje.

- Prevarant preko stranica za upoznavanje iskorištava želju žrtve da upozna novu osobu, jako se trudi steći njezino povjerenje, a kad to postigne, traži od nje novčanu pomoć, najčešće za izbavljenje iz zatočeništva jer je pripadnik stranih vojnih snaga, kupnju hrane i lijekova djeci koja su siročad ili za plaćanje prijevoza osobnih stvari.

Žrtva je nakon nekoliko mjeseci komunikacije prilično uvjerena da dobro poznaje osobu s kojom je razvila emocionalan odnos i tek nakon policijskog istraživanja, suočena s dokazima, shvaća da osoba s takvim identitetom zapravo ne postoji – naglašavaju iz policije.

Jedan od scenarija u romantičnoj “online” prijevari jest da se od žrtve zahtijeva slanje svojih kompromitirajućih fotografija, a onda je se na osnovi toga novčano ucjenjuje.

Lukavosti i domišljatosti tu nema kraja, pa su nam tako iz središnjice dalmatinskog MUP-a naveli još jedan čest oblik internetske pljačke. Neki prevaranti znaju ići toliko daleko da telefonski pozivaju žrtve i predstavljaju im se kao agenti korisničke podrške poznatih teleoperatera.

- U takvim bi slučajevima od žrtve tražili da im pročita verifikacijski kod koji je upravo primila u SMS poruci. Misleći da se radi o tehničkoj provjeri usluge, žrtve bi pročitale kod pozivatelju koji bi se preko njega prijavio u korisnički račun žrtve i teretio njihov račun za određeni iznos bona za mobilnu uslugu.

Naime, počinitelj bi prikupljanjem podataka na internetu (društvene mreže, različiti javni dokumenti, javni telefonski imenici) dolazio do podataka o korisničkim računima telekomunikacijskih usluga - pojašnjavaju.

Kada povučemo crtu, cilj počinitelja je jasan, da vam se “izmuze” što više novca, a za to ne biraju ni sredstvo ni način. Da ne biste i vi punili stupce crne kronike, prije svakog klika pamet u glavu, a sve informacije o tome kako se zaštititi na internetu možete pronaći na policijskoj platformi SafetyNet.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOPOVI NOVOG DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => LOPOVI NOVOG DOBA 2 0 7417 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-01 15:18:19 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Antea Burazin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-14 14:28:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-14 14:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3600 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Brojni Splićani ostaju naivno bez novca, računalne prijevare u ogromnom su porastu! Policija navodi najčešće primjere [metakey] => računalne prijevare, PU splitsko dalmatinske, phishing, romantične prijevare, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/01\/24455836.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/24493308.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/24467916.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Afp","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Shutterstock<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_24455836_1920.jpg":"1920x1080","k_24455836_1280.jpg":"1280x1280","k_24455836_1024.jpg":"1024x1024","k_24455836_640.jpg":"640x640","k_24455836_480.jpg":"480x480","k_24455836_340.jpg":"340x340","k_24455836_220.jpg":"220x220","o_24455836_1280.jpg":"1280x854","o_24455836_1024.jpg":"1024x683","o_24455836_640.jpg":"640x427","o_24455836_480.jpg":"480x320","o_24455836_340.jpg":"340x226","o_24455836_220.jpg":"220x146","h_24455836_1280.jpg":"1280x854","h_24455836_1024.jpg":"1024x683","h_24455836_640.jpg":"640x427","h_24455836_480.jpg":"480x320","h_24455836_340.jpg":"340x227","h_24455836_220.jpg":"220x147","pp_24455836_1280.jpg":"1280x1628","pp_24455836_1024.jpg":"1024x1303","pp_24455836_640.jpg":"640x814","pp_24455836_480.jpg":"480x611","pp_24455836_340.jpg":"340x432","pp_24455836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24493308_1920.jpg":"1920x1080","k_24493308_1280.jpg":"1280x1280","k_24493308_1024.jpg":"1024x1024","k_24493308_640.jpg":"640x640","k_24493308_480.jpg":"480x480","k_24493308_340.jpg":"340x340","k_24493308_220.jpg":"220x220","o_24493308_1280.jpg":"1280x853","o_24493308_1024.jpg":"1024x682","o_24493308_640.jpg":"640x426","o_24493308_480.jpg":"480x320","o_24493308_340.jpg":"340x226","o_24493308_220.jpg":"220x146","h_24493308_1280.jpg":"1280x854","h_24493308_1024.jpg":"1024x683","h_24493308_640.jpg":"640x427","h_24493308_480.jpg":"480x320","h_24493308_340.jpg":"340x227","h_24493308_220.jpg":"220x147","pp_24493308_1280.jpg":"1280x1628","pp_24493308_1024.jpg":"1024x1303","pp_24493308_640.jpg":"640x814","pp_24493308_480.jpg":"480x611","pp_24493308_340.jpg":"340x432","pp_24493308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24467916_1920.jpg":"1920x1080","k_24467916_1280.jpg":"1280x1280","k_24467916_1024.jpg":"1024x1024","k_24467916_640.jpg":"640x640","k_24467916_480.jpg":"480x480","k_24467916_340.jpg":"340x340","k_24467916_220.jpg":"220x220","o_24467916_1280.jpg":"1280x853","o_24467916_1024.jpg":"1024x682","o_24467916_640.jpg":"640x426","o_24467916_480.jpg":"480x320","o_24467916_340.jpg":"340x226","o_24467916_220.jpg":"220x146","h_24467916_1280.jpg":"1280x854","h_24467916_1024.jpg":"1024x683","h_24467916_640.jpg":"640x427","h_24467916_480.jpg":"480x320","h_24467916_340.jpg":"340x227","h_24467916_220.jpg":"220x147","pp_24467916_1280.jpg":"1280x1628","pp_24467916_1024.jpg":"1024x1303","pp_24467916_640.jpg":"640x814","pp_24467916_480.jpg":"480x611","pp_24467916_340.jpg":"340x432","pp_24467916_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7875262 Threads: 2 Questions: 1646127812 Slow queries: 4893328 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111654489 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/brojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere-1272676 [printLink] => /split/brojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere-1272676?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 466079 [name] => računalne prijevare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => racunalne-prijevare [link] => /tag/racunalne-prijevare ) [1] => stdClass Object ( [id] => 709216 [name] => PU splitsko dalmatinske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-14 15:03:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pu-splitsko-dalmatinske-0 [link] => /tag/pu-splitsko-dalmatinske-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 663819 [name] => phishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-20 11:41:43 [main_article_id] => 0 [alias] => phishing [link] => /tag/phishing ) [3] => stdClass Object ( [id] => 709217 [name] => romantične prijevare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-14 15:03:22 [main_article_id] => 0 [alias] => romanticne-prijevare [link] => /tag/romanticne-prijevare ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOPOVI NOVOG DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brojni Splićani ostaju naivno bez novca, računalne prijevare u ogromnom su porastu! Policija navodi najčešće primjere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-24-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24455836.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24455836.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24493308.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24467916.jpg [title] =>

Shutterstock

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko god “brujili” o odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu i društvenim kanalima, očigledno nikad nije dosta. Što to uključuje? Pa za početak, svoje osobne podatke ne biste trebali olako dijeliti preko interneta, kao ni slijepo vjerovati bilo kome s kim stupite u komunikaciju preko virtualnih platformi, a kamoli se “ohrabriti” pa takvoj osobi, koja se nalazi iza ekranske zasjede, uplaćivati bilo kakav novac.

Test je to na kojem su, nažalost, uz brojna upozorenja nadležnih iz policije, pali brojni naši sugrađani u prethodnoj godini i time bili novčano oštećeni. U 2022. dostavili su nam podatke iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zabilježeno je 196 računalnih prijevara, dok je godinu prije, 2021., evidentirano 117 takvih kaznenih djela.

Što se tiče nove nam 2023., od prvoga dana nove godine do 28. veljače policija je zabilježila 27 slučajeva takve vrste prijevare. Na koje sve načine neoprezni građani “nasjedaju” i gdje se sve kriju zamke na internetu, detaljno su nam pojasnili iz policije.

Upoznajte se prvo s pojmom “phishing”. To je najčešća metoda računalne prijevare preko koje su vas počinitelji naumili nasamariti, a cilj je da se domognu osobnih povjerljivih podataka, u većini slučajeva s bankovne kartice. Osobu prvo lukavo navedu da otkrije svoje podatke, no sreća u nesreći je da su žrtve “phishing” prijevare većinom oštećene za manje novčane iznose, točnije onoliko koliko trenutno imaju na računu.

---

image
Afp
---

- Najčešće žrtve “phishing” prijevara su osobe koje su prodavale predmete preko internetskog oglasnika. Prevaranti bi nakon objave oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta. Sa žrtvama bi uspostavljali kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

U razgovoru bi uputili prodavatelja predmeta, odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve kako bi potom izvršili isplatu sa žrtvinog računa.

Naime, čim žrtva unese broj kartice i CVV broj na krivotvorenu stranicu koju joj je poslao počinitelj, oni postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac - precizirali su iz policijske uprave.

Lažni brokeri

Upoznajte se sada pobliže s investicijskim prijevarama. Sigurno ste na mnogim platformama naišli na oglase u kojima vam se obećavaju “brda i doline”. Uvjeravaju vas da s malim novčanim ulaganjima u kratkom vremenu možete debelo zaraditi. Sve je divno, krasno i bajno do onog trenutka kada osoba, a što je čest slučaj navode iz policije, na lažne investicije potroši svu životnu ušteđevinu.

- Kriptovalute su u posljednje vrijeme ljudima posebno privlačne za ulaganje. Vjerojatno je to zbog vrlo raširene percepcije da se radi o inovaciji i da se na kriptovalutama jako dobro zarađuje. Pored internetskih stranica koje vode legalne firme i koje omogućuju građanima i drugim firmama ugovorena i legalna investiranja, postoje i lažne internetske stranice koje su vrlo slične takvim legalnim stranicama, a upravo na takve stranice vode mnogi ranije spomenuti oglasi – upozoravaju iz policije na neprovjerene platforme kojih u bespućima interneta ima nebrojeno.

- Nakon što zainteresirana osoba ostavi svoje podatke za kontakt na jednoj takvoj internetskoj stranici, vrlo brzo je nazove osoba koja joj predloži početno ulaganje od nekoliko stotina eura te joj daje podatke za uplatu. U pravilu se radi o uplati na bankovni račun u stranoj državi ili kupnji kriptovaluta. Zatim se osobu usmjeri na navodnog brokera koji je savjetuje o daljnjim ulaganjima. Komunikacija s “brokerom” odvija se putem telefona, vrlo je intenzivna i brzo prelazi u vrlo osobnu, a sve s ciljem zadobivanja što većeg povjerenja.

---

image

Shutterstock

Shutterstock
---

Kad “broker” zadobije žrtvino povjerenje, lakše je nagovori na sve veća ulaganja, sve do trenutka kad osoba potroši sve što ima, pa čak posuđuje novac za daljnja ulaganja. Žrtva je zavedena pričom o velikom prijateljstvu s brokerom, njegovim najboljim namjerama, obećanjima da će se sresti i družiti, ostvarivanju velike zarade koja će joj omogućiti život o kakvom je sanjala.

Nažalost, kad se “broker” uvjeri da žrtva više nema novca te traži isplatu dobiti, prekida svaki kontakt, internetska stranica postaje nedostupna, a žrtva svjesna da njezinim novcem, a često se radi o stotinama tisuća eura, život iz snova živi “broker” – detaljno pojašnjavaju nadležni iz policije.

Agenti teleoperatera

Može li se tog “brokera” uhvatiti? U principu, vrlo je oprezan da ga se ne ulovi. Koristi lažne brojeve telefona, naziv tvrtke koja zapravo ne postoji te bankovne račune u inozemstvu kojima je potom teško ući u trag.

Prije koji dan, u slučaju da vam je promaklo, objavili smo vijest o Splićanki koja je nepoznatoj osobi koju je upoznala preko interneta uplatila 10 tisuća eura da dođe živjeti s njom.

Da, dobro ste pročitali, 10 tisuća eura osobi koju nikad nije ni vidjela ni čula. Ta osoba, dakako, nije došla živjeti sa žrtvom kao što je obećavala, ali je novac itekako uzela. Policijski službenici ovakvu muljažu klasificiraju pod romantičnu internetsku prijevaru. Žrtve su joj, najčešće, persone koje se upuštaju u komunikaciju preko stranica za upoznavanje.

- Prevarant preko stranica za upoznavanje iskorištava želju žrtve da upozna novu osobu, jako se trudi steći njezino povjerenje, a kad to postigne, traži od nje novčanu pomoć, najčešće za izbavljenje iz zatočeništva jer je pripadnik stranih vojnih snaga, kupnju hrane i lijekova djeci koja su siročad ili za plaćanje prijevoza osobnih stvari.

Žrtva je nakon nekoliko mjeseci komunikacije prilično uvjerena da dobro poznaje osobu s kojom je razvila emocionalan odnos i tek nakon policijskog istraživanja, suočena s dokazima, shvaća da osoba s takvim identitetom zapravo ne postoji – naglašavaju iz policije.

Jedan od scenarija u romantičnoj “online” prijevari jest da se od žrtve zahtijeva slanje svojih kompromitirajućih fotografija, a onda je se na osnovi toga novčano ucjenjuje.

Lukavosti i domišljatosti tu nema kraja, pa su nam tako iz središnjice dalmatinskog MUP-a naveli još jedan čest oblik internetske pljačke. Neki prevaranti znaju ići toliko daleko da telefonski pozivaju žrtve i predstavljaju im se kao agenti korisničke podrške poznatih teleoperatera.

- U takvim bi slučajevima od žrtve tražili da im pročita verifikacijski kod koji je upravo primila u SMS poruci. Misleći da se radi o tehničkoj provjeri usluge, žrtve bi pročitale kod pozivatelju koji bi se preko njega prijavio u korisnički račun žrtve i teretio njihov račun za određeni iznos bona za mobilnu uslugu.

Naime, počinitelj bi prikupljanjem podataka na internetu (društvene mreže, različiti javni dokumenti, javni telefonski imenici) dolazio do podataka o korisničkim računima telekomunikacijskih usluga - pojašnjavaju.

Kada povučemo crtu, cilj počinitelja je jasan, da vam se “izmuze” što više novca, a za to ne biraju ni sredstvo ni način. Da ne biste i vi punili stupce crne kronike, prije svakog klika pamet u glavu, a sve informacije o tome kako se zaštititi na internetu možete pronaći na policijskoj platformi SafetyNet.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Afp Shutterstock
Afp
Shutterstock

Shutterstock

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/brojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere-1272676 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3937d5e715d39560f19dc60e375cb35a31196159 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brojni+Spli%C4%87ani+ostaju+naivno+bez+novca%2C+ra%C4%8Dunalne+prijevare+u+ogromnom+su+porastu%21+Policija+navodi+naj%C4%8De%C5%A1%C4%87e+primjere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbrojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere-1272676 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbrojni-splicani-ostaju-naivno-bez-novca-racunalne-prijevare-u-ogromnom-su-porastu-policija-navodi-najcesce-primjere-1272676 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LOPOVI NOVOG DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitLOPOVI NOVOG DOBA

Brojni Splićani ostaju naivno bez novca, računalne prijevare u ogromnom su porastu! Policija navodi najčešće primjere

Piše Antea Burazin
14. ožujka 2023. - 15:03

Koliko god “brujili” o odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu i društvenim kanalima, očigledno nikad nije dosta. Što to uključuje? Pa za početak, svoje osobne podatke ne biste trebali olako dijeliti preko interneta, kao ni slijepo vjerovati bilo kome s kim stupite u komunikaciju preko virtualnih platformi, a kamoli se “ohrabriti” pa takvoj osobi, koja se nalazi iza ekranske zasjede, uplaćivati bilo kakav novac.

Test je to na kojem su, nažalost, uz brojna upozorenja nadležnih iz policije, pali brojni naši sugrađani u prethodnoj godini i time bili novčano oštećeni. U 2022. dostavili su nam podatke iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zabilježeno je 196 računalnih prijevara, dok je godinu prije, 2021., evidentirano 117 takvih kaznenih djela.

Što se tiče no...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:25