stdClass Object ( [id] => 1190516 [title] => Bio je kreator društvenog života Splita, prešao je osamdesetu, ali i sad je jači od kompletne Turističke zajednice i Banovine: ‘I sad imam formulu za uspjeh! Sudamja može bit svjetska‘ [alias] => bio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad čovik sede s Anton Ćićon Ganzon, poslin pet minuti razgovora ne more ne promislit: pa ovi tip bi moga zaminit cilu splitsku Turističku zajednicu skupa s poglavarstvon grada. Priša je osan banki, a možjani mu radu ka švicarski sat. I tako od MIS-a, priko osandesetih godin kad je vodija Turistički savez i prvi otkrija da je Split i turistički, a ne samo tranzitni grad, organizacije nezaboravnih splitskih ludih noći, Prvenstva Evrope u atletici, obnove Sudamje, pa do projekta Split 1700, a to je samo mali dil onoga šta je ovi okretni čovik darova svome Splitu.

O njegovin projektima kojima je Split učinija boljin i veselijin miston moga bi se libar napisat (i napisan je), al kako smo usrid fjere svetoga Duje, tako ćemo proćakulat baš na tu temu. Malo se ko sića da je prvu tombulu, koja je oduvik bila jedan od simbola Sudamje, organizira baš Ganza, tamo 1984. godine u maju misecu. Sveti Duje je već desetljećima bija zabranjen ka javna fešta, pomalo zaboravljen, sveden samo na misu u zidinama svoje katedrale. I prve trišnje na Pazaru.

- Naručili smo u Dalmastroja pozornicu na tri razine i prije tombule osmislili program koji se zva 'O kućo mala' a uključiva je najpopularnije arije iz Tijardovićevih opereta 'Mala Floramye' i 'Splitski akvarel'. Miljenko Smoje je sve poveza pričon, a režira je Mili Štambuk. Predstava je bila tako popularna da je još dugo gostovala po pozornicama u dalmatinskin gradovima i mistima. A za tombulu smo imali 18 i po ijad prodanih kartela, šta ni danas nije moguće uvatit – sića se Ćićo Ganza, koji je bija prešidente Turističkoga saveza od 1983. do 1987. a u samo tih pet godin privrnija je cili grad naopako.

Formula za uspjeh

Jedan od prvih poteza mu je bija kad je okupija sve gradske komunalce i s turističkin vodičima ih poveja u obilazak grada. Da vide di su i prosvitle se!

- Split je bija isključen s turističkih karata tadašnje Jugoslavije, uporno se ponavljalo kako je samo lučki i tranzitni grad. Turistički novinari nisu dolazili. Onda san uveja niz inovacija kako bi dokaza da imamo veliki potencijal pa su iz Beograda poslali jednoga turističkoga novinara iz Bruxellesa da mu objasnin šta mi ovde radimo. I ja mu govorin: 'Ništa!' On je skoro pa s katrige: 'Kako mislite ništa?!' 'Pa tako lipo, ništa. Moj je stav da tribamo radit program za naše građane, zabave, fešte, izložbe, koncerte i sva druga događanja. A onda će se turisti pridružit našin građanima, vidit će kako mi živimo, kako feštamo. I to će bit formula za uspjeh!' Čovik me izjubija, da to nikad nije čuja - priča nan šjor Ćićo, koji je, dakle, u ta davna vrimena naša ricetu koju je turistički svit otkrija desetljećima poslin - turizam u lokalnoj zajednici, ali već je bilo kasno. Sad je obratno, turizam je Splićane potira iz grada.

Ali vratimo se Sudamji. Tih godin je priko arhitekta Jerka Marasovića upozna don Ivana Cvitanovića, župnika katedrale svetoga Dujma.

- On se prvo malo pripa, šta ja ka predstavnik vlasti, ateista, oću od njega. I pitan ga: 'Don Cvitko, kako će se Crkva uključit u gradsku turističku ponudu?' On se sablaznija: 'Crkva i turizam? Ma kako?' 'Lako, recimo organizirat će se orguljaški koncerti i nastupi zborova u Svetome Duji, vodit ćemo turiste u razgledanje sakralne baštine i na kampanel, pokazat in Buvinove vratnice...' Reka mi je da katedrala nema dobre orgulje, pa smo se dogovorili da on skupi pineze i nabavi orgulje, a ja san priko Marina Kuzmića i Komiteta organizira da ih se oslobodi carine. Onda se završila konkatedrala Sv. Petra pa su te orgulje išle tamo, a za katedralu su nabavljene još jedne, smištene u nišu i odma je organizirano sedan dana koncerata svitskih orguljaša. Cvitko i ja postali smo veliki prijateji – kaže.

Krcat program

U to dolaze devedesete i počelo se razmišljat o obnovi najveće gradske fjere, Sudamje.

- Nismo znali skoro ništa, sve se zaboravilo. Znali smo, doduše, kako je oduvik, priko ijadu godin postojala svjetovna i crkvena strana fjere, Splitski statut iz 1312. pun je propisa vezanih za Sudamju i po tome se vidilo da je tradicija već onda bila stara i postojana. Okupili smo jedan mali tim, profešure Perislava Petrića, Jerka Matošića, Franu Barasa i druge, i bacili se na izučavanje povisti Sudamje. Bilo je nekoliko ključnih povisnih točaka: procesjun, sajam, tombula, vatromet, folklor, glazbena i sportska događanja, a običaj je bija i da na Prokurative budu luna-parkovi. Drvenariju za sajam našli smo u Hrvatskome zagorju, naučili smo ih da nan prave one leptiriće - klapalice, a kad je 2006. obnovljena Riva, dizajnirali smo i sto štandova za prodavače. Pridružili smo svemu festival klapa koji je postoja otprije, samo smo ga pomakli za 7. maja. Svako vrime nosilo je nešto svoje i sve drugo se nadograđivalo: izložbe, koncerti i slično. Kroz godine program je bija krcat, a pojavija se i ka vrhunac svjetovne fešte veliki koncert na Rivi; u doba gradonačelnika Zvone Puljića dolazili su svjetski relevantni glazbenici – objašnjava Ante Ćićo Ganza, a spominje se i centralnoga vjerskog događaja, velike procesije ulicama grada.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Procesija je, smatrali smo tada, a i sad, najvažniji dil proslave. Sve je bilo spremno još 1991., ali te godine izbili su veliki prosvidi prid Banovinon, a na Svetoga Duju udrila je nad Spliton ogromna kiša. Sve je odgođeno za 1992. godinu. Cila ruta procesije bila je pokrivena zastavicama fešte i razglason. Kretala se od katedrale priko Hrvojeve, Rive, Marmontove, Đardina, opet do Hrvojeve i Peristila, di je bila vela misa. U procesiji su nošene vjerske bandire iz cile Nadbiskupije i iznosile su se sve relikvije iz katedralne riznice. U prošlosti ta je procesija išla i kraćon ruton, priko Pjace, ali uvik se održava taj krug. Puno mi je žaj, ka i mnogin Splićanima šta procesije više nema; svedena je na put do pozornice na Rivi, di se u okruženju kafića i šetača sve pritvorilo više u miting, a manje u vjerski obred. Misa na Rivi održana je prvi put 2004. godine, kad je bila proslava 1700 godina mučeništva svetoga Duje i predviđeno je da se nagodinu vrati u intimniji ambijent kraj katedrale, ali do danas je ostala na Rivi, a procesija ulicama grada nije obnovljena nego se ophod vraća istin puten. Šteta, nismo lipo postupili prema tisućljetnoj tradiciji koju smo jednome trenutku bili dostojno obnovili – smatra Ganza.

Iskoristit turizam

Budući da mnogi naši sugrađani nisu zadovoljni kako grad proslavlja svoga zaštitnika, pitali smo ga za komentar Sudamje zadnjih godin.

- Jasno je da bismo mi tili da to bude najznačajnija fjera u Dalmaciji, jer je ona od pamtivika takva i bila, pojam za sve druge. Zadnje dvi godine nije je bilo radi korone, ja više nisan u Odboru Sudamje - utoliko mi je drago šta ću prvi put moć i ja igrat tombulu - i jedino se bavin organizacijon Turnira o' balot u lučici na Špinutu, di i ove godine imamo 15 ekipa i stotinjak sudionika. Čini mi se da od ove godine sve kreće, ali nažalost nemamo poteštata ni Gradsko vijeće, ne znan šta je onda sa svečanon sjednicon i protokolon, to nije lipo. A šta se tiče programa, bitno je one zadane forme nadograđivat novin idejama. Pa i vrimena su se prominila, sad je više fureštih nego naših na ulici. To triba iskoristit, pa da Sudamja postane svitska, a opet naša, lokalna. Neka pamte i turisti di su bili i kako Splićani feštaju – kaže, a pitamo ga da nan iz glave ispali par događaja koji bi mogli rekuperat po nama dosadan i neambiciozni program.

- Pa recimo, šta se tiče koncerta, bilo bi zanimljivo organizirat da nastupe svi splitski glazbenici koji su pivali na Eurosongu. Znate li koliko ih je bilo? Dvanaest! Eto ti cili koncert. Pa recimo 'klapski karusel', da na četiri, pet lokacija pivaju klape, svaka po tri pisme i onda se rotiraju, a na kraju se svi skupe na Pjaci i zajedno zapivaju, to je stotinjak klapskih pivača i bija bi pravi spektakl. Može se čudo ideja još nabacit, dosta je par kreativaca i dobra voja, i da, moramo pustit i mlade da doprinesu – zaključuje legendarni splitski kreator društvenoga života.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s antom ćićon ganzon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ćakula s antom ćićon ganzon 2 0 8022 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-06 12:44:27 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-06 19:30:38 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-05-06 18:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21888062.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21888056.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/06\/21888064.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante \u0106i\u0107o Ganza, nekada\u0161nji prvi \u010dovjek splitskog turisti\u010dkog razvoja<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1430","hd_21888062_1920.jpg":"1920x1080","k_21888062_1280.jpg":"1280x1280","k_21888062_1024.jpg":"1024x1024","k_21888062_640.jpg":"640x640","k_21888062_480.jpg":"480x480","k_21888062_340.jpg":"340x340","k_21888062_220.jpg":"220x220","o_21888062_1280.jpg":"1280x953","o_21888062_1024.jpg":"1024x762","o_21888062_640.jpg":"640x476","o_21888062_480.jpg":"480x357","o_21888062_340.jpg":"340x253","o_21888062_220.jpg":"220x163","h_21888062_1280.jpg":"1280x854","h_21888062_1024.jpg":"1024x683","h_21888062_640.jpg":"640x427","h_21888062_480.jpg":"480x320","h_21888062_340.jpg":"340x227","h_21888062_220.jpg":"220x147","pp_21888062_1280.jpg":"1006x1280","pp_21888062_1024.jpg":"805x1024","pp_21888062_640.jpg":"503x640","pp_21888062_480.jpg":"377x480","pp_21888062_340.jpg":"267x340","pp_21888062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1292","hd_21888056_1920.jpg":"1920x1080","k_21888056_1280.jpg":"1280x1280","k_21888056_1024.jpg":"1024x1024","k_21888056_640.jpg":"640x640","k_21888056_480.jpg":"480x480","k_21888056_340.jpg":"340x340","k_21888056_220.jpg":"220x220","o_21888056_1280.jpg":"1280x861","o_21888056_1024.jpg":"1024x689","o_21888056_640.jpg":"640x430","o_21888056_480.jpg":"480x323","o_21888056_340.jpg":"340x228","o_21888056_220.jpg":"220x148","h_21888056_1280.jpg":"1280x854","h_21888056_1024.jpg":"1024x683","h_21888056_640.jpg":"640x427","h_21888056_480.jpg":"480x320","h_21888056_340.jpg":"340x227","h_21888056_220.jpg":"220x147","pp_21888056_1280.jpg":"1006x1280","pp_21888056_1024.jpg":"805x1024","pp_21888056_640.jpg":"503x640","pp_21888056_480.jpg":"377x480","pp_21888056_340.jpg":"267x340","pp_21888056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2828","hd_21888064_1920.jpg":"1920x1080","k_21888064_1280.jpg":"1280x1280","k_21888064_1024.jpg":"1024x1024","k_21888064_640.jpg":"640x640","k_21888064_480.jpg":"480x480","k_21888064_340.jpg":"340x340","k_21888064_220.jpg":"220x220","o_21888064_1280.jpg":"1280x1885","o_21888064_1024.jpg":"1024x1508","o_21888064_640.jpg":"640x942","o_21888064_480.jpg":"480x707","o_21888064_340.jpg":"340x500","o_21888064_220.jpg":"220x324","h_21888064_1280.jpg":"1280x854","h_21888064_1024.jpg":"1024x683","h_21888064_640.jpg":"640x427","h_21888064_480.jpg":"480x320","h_21888064_340.jpg":"340x227","h_21888064_220.jpg":"220x147","pp_21888064_1280.jpg":"1006x1280","pp_21888064_1024.jpg":"805x1024","pp_21888064_640.jpg":"503x640","pp_21888064_480.jpg":"377x480","pp_21888064_340.jpg":"267x340","pp_21888064_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7937579 Threads: 2 Questions: 1652646684 Slow queries: 4913235 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111830622 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /split/bio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska-1190516 [printLink] => /split/bio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska-1190516?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637515 [name] => Ante Ćićo Ganza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-30 22:59:45 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-cico-ganza [link] => /tag/ante-cico-ganza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s antom ćićon ganzon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je kreator društvenog života Splita, prešao je osamdesetu, ali i sad je jači od kompletne Turističke zajednice i Banovine: ‘I sad imam formulu za uspjeh! Sudamja može bit svjetska‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21888062.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ante Ćićo Ganza, nekadašnji prvi čovjek splitskog turističkog razvoja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21888062.jpg [title] =>

Ante Ćićo Ganza, nekadašnji prvi čovjek splitskog turističkog razvoja

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21888056.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/06/21888064.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad čovik sede s Anton Ćićon Ganzon, poslin pet minuti razgovora ne more ne promislit: pa ovi tip bi moga zaminit cilu splitsku Turističku zajednicu skupa s poglavarstvon grada. Priša je osan banki, a možjani mu radu ka švicarski sat. I tako od MIS-a, priko osandesetih godin kad je vodija Turistički savez i prvi otkrija da je Split i turistički, a ne samo tranzitni grad, organizacije nezaboravnih splitskih ludih noći, Prvenstva Evrope u atletici, obnove Sudamje, pa do projekta Split 1700, a to je samo mali dil onoga šta je ovi okretni čovik darova svome Splitu.

O njegovin projektima kojima je Split učinija boljin i veselijin miston moga bi se libar napisat (i napisan je), al kako smo usrid fjere svetoga Duje, tako ćemo proćakulat baš na tu temu. Malo se ko sića da je prvu tombulu, koja je oduvik bila jedan od simbola Sudamje, organizira baš Ganza, tamo 1984. godine u maju misecu. Sveti Duje je već desetljećima bija zabranjen ka javna fešta, pomalo zaboravljen, sveden samo na misu u zidinama svoje katedrale. I prve trišnje na Pazaru.

- Naručili smo u Dalmastroja pozornicu na tri razine i prije tombule osmislili program koji se zva 'O kućo mala' a uključiva je najpopularnije arije iz Tijardovićevih opereta 'Mala Floramye' i 'Splitski akvarel'. Miljenko Smoje je sve poveza pričon, a režira je Mili Štambuk. Predstava je bila tako popularna da je još dugo gostovala po pozornicama u dalmatinskin gradovima i mistima. A za tombulu smo imali 18 i po ijad prodanih kartela, šta ni danas nije moguće uvatit – sića se Ćićo Ganza, koji je bija prešidente Turističkoga saveza od 1983. do 1987. a u samo tih pet godin privrnija je cili grad naopako.

Formula za uspjeh

Jedan od prvih poteza mu je bija kad je okupija sve gradske komunalce i s turističkin vodičima ih poveja u obilazak grada. Da vide di su i prosvitle se!

- Split je bija isključen s turističkih karata tadašnje Jugoslavije, uporno se ponavljalo kako je samo lučki i tranzitni grad. Turistički novinari nisu dolazili. Onda san uveja niz inovacija kako bi dokaza da imamo veliki potencijal pa su iz Beograda poslali jednoga turističkoga novinara iz Bruxellesa da mu objasnin šta mi ovde radimo. I ja mu govorin: 'Ništa!' On je skoro pa s katrige: 'Kako mislite ništa?!' 'Pa tako lipo, ništa. Moj je stav da tribamo radit program za naše građane, zabave, fešte, izložbe, koncerte i sva druga događanja. A onda će se turisti pridružit našin građanima, vidit će kako mi živimo, kako feštamo. I to će bit formula za uspjeh!' Čovik me izjubija, da to nikad nije čuja - priča nan šjor Ćićo, koji je, dakle, u ta davna vrimena naša ricetu koju je turistički svit otkrija desetljećima poslin - turizam u lokalnoj zajednici, ali već je bilo kasno. Sad je obratno, turizam je Splićane potira iz grada.

Ali vratimo se Sudamji. Tih godin je priko arhitekta Jerka Marasovića upozna don Ivana Cvitanovića, župnika katedrale svetoga Dujma.

- On se prvo malo pripa, šta ja ka predstavnik vlasti, ateista, oću od njega. I pitan ga: 'Don Cvitko, kako će se Crkva uključit u gradsku turističku ponudu?' On se sablaznija: 'Crkva i turizam? Ma kako?' 'Lako, recimo organizirat će se orguljaški koncerti i nastupi zborova u Svetome Duji, vodit ćemo turiste u razgledanje sakralne baštine i na kampanel, pokazat in Buvinove vratnice...' Reka mi je da katedrala nema dobre orgulje, pa smo se dogovorili da on skupi pineze i nabavi orgulje, a ja san priko Marina Kuzmića i Komiteta organizira da ih se oslobodi carine. Onda se završila konkatedrala Sv. Petra pa su te orgulje išle tamo, a za katedralu su nabavljene još jedne, smištene u nišu i odma je organizirano sedan dana koncerata svitskih orguljaša. Cvitko i ja postali smo veliki prijateji – kaže.

Krcat program

U to dolaze devedesete i počelo se razmišljat o obnovi najveće gradske fjere, Sudamje.

- Nismo znali skoro ništa, sve se zaboravilo. Znali smo, doduše, kako je oduvik, priko ijadu godin postojala svjetovna i crkvena strana fjere, Splitski statut iz 1312. pun je propisa vezanih za Sudamju i po tome se vidilo da je tradicija već onda bila stara i postojana. Okupili smo jedan mali tim, profešure Perislava Petrića, Jerka Matošića, Franu Barasa i druge, i bacili se na izučavanje povisti Sudamje. Bilo je nekoliko ključnih povisnih točaka: procesjun, sajam, tombula, vatromet, folklor, glazbena i sportska događanja, a običaj je bija i da na Prokurative budu luna-parkovi. Drvenariju za sajam našli smo u Hrvatskome zagorju, naučili smo ih da nan prave one leptiriće - klapalice, a kad je 2006. obnovljena Riva, dizajnirali smo i sto štandova za prodavače. Pridružili smo svemu festival klapa koji je postoja otprije, samo smo ga pomakli za 7. maja. Svako vrime nosilo je nešto svoje i sve drugo se nadograđivalo: izložbe, koncerti i slično. Kroz godine program je bija krcat, a pojavija se i ka vrhunac svjetovne fešte veliki koncert na Rivi; u doba gradonačelnika Zvone Puljića dolazili su svjetski relevantni glazbenici – objašnjava Ante Ćićo Ganza, a spominje se i centralnoga vjerskog događaja, velike procesije ulicama grada.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Procesija je, smatrali smo tada, a i sad, najvažniji dil proslave. Sve je bilo spremno još 1991., ali te godine izbili su veliki prosvidi prid Banovinon, a na Svetoga Duju udrila je nad Spliton ogromna kiša. Sve je odgođeno za 1992. godinu. Cila ruta procesije bila je pokrivena zastavicama fešte i razglason. Kretala se od katedrale priko Hrvojeve, Rive, Marmontove, Đardina, opet do Hrvojeve i Peristila, di je bila vela misa. U procesiji su nošene vjerske bandire iz cile Nadbiskupije i iznosile su se sve relikvije iz katedralne riznice. U prošlosti ta je procesija išla i kraćon ruton, priko Pjace, ali uvik se održava taj krug. Puno mi je žaj, ka i mnogin Splićanima šta procesije više nema; svedena je na put do pozornice na Rivi, di se u okruženju kafića i šetača sve pritvorilo više u miting, a manje u vjerski obred. Misa na Rivi održana je prvi put 2004. godine, kad je bila proslava 1700 godina mučeništva svetoga Duje i predviđeno je da se nagodinu vrati u intimniji ambijent kraj katedrale, ali do danas je ostala na Rivi, a procesija ulicama grada nije obnovljena nego se ophod vraća istin puten. Šteta, nismo lipo postupili prema tisućljetnoj tradiciji koju smo jednome trenutku bili dostojno obnovili – smatra Ganza.

Iskoristit turizam

Budući da mnogi naši sugrađani nisu zadovoljni kako grad proslavlja svoga zaštitnika, pitali smo ga za komentar Sudamje zadnjih godin.

- Jasno je da bismo mi tili da to bude najznačajnija fjera u Dalmaciji, jer je ona od pamtivika takva i bila, pojam za sve druge. Zadnje dvi godine nije je bilo radi korone, ja više nisan u Odboru Sudamje - utoliko mi je drago šta ću prvi put moć i ja igrat tombulu - i jedino se bavin organizacijon Turnira o' balot u lučici na Špinutu, di i ove godine imamo 15 ekipa i stotinjak sudionika. Čini mi se da od ove godine sve kreće, ali nažalost nemamo poteštata ni Gradsko vijeće, ne znan šta je onda sa svečanon sjednicon i protokolon, to nije lipo. A šta se tiče programa, bitno je one zadane forme nadograđivat novin idejama. Pa i vrimena su se prominila, sad je više fureštih nego naših na ulici. To triba iskoristit, pa da Sudamja postane svitska, a opet naša, lokalna. Neka pamte i turisti di su bili i kako Splićani feštaju – kaže, a pitamo ga da nan iz glave ispali par događaja koji bi mogli rekuperat po nama dosadan i neambiciozni program.

- Pa recimo, šta se tiče koncerta, bilo bi zanimljivo organizirat da nastupe svi splitski glazbenici koji su pivali na Eurosongu. Znate li koliko ih je bilo? Dvanaest! Eto ti cili koncert. Pa recimo 'klapski karusel', da na četiri, pet lokacija pivaju klape, svaka po tri pisme i onda se rotiraju, a na kraju se svi skupe na Pjaci i zajedno zapivaju, to je stotinjak klapskih pivača i bija bi pravi spektakl. Može se čudo ideja još nabacit, dosta je par kreativaca i dobra voja, i da, moramo pustit i mlade da doprinesu – zaključuje legendarni splitski kreator društvenoga života.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Ante Ćićo Ganza, nekadašnji prvi čovjek splitskog turističkog razvoja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/bio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska-1190516 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87a6248d4e2b1fc52d546e234e12bbd78166dc93 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+kreator+dru%C5%A1tvenog+%C5%BEivota+Splita%2C+pre%C5%A1ao+je+osamdesetu%2C+ali+i+sad+je+ja%C4%8Di+od+kompletne+Turisti%C4%8Dke+zajednice+i+Banovine%3A+%E2%80%98I+sad+imam+formulu+za+uspjeh%21+Sudamja+mo%C5%BEe+bit+svjetska%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska-1190516 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbio-je-kreator-drustvenog-zivota-splita-presao-je-osamdesetu-ali-i-sad-je-jaci-od-kompletne-turisticke-zajednice-i-banovine-i-sad-imam-formulu-za-uspjeh-sudamja-moze-bit-svjetska-1190516 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula s antom ćićon ganzon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitćakula s antom ćićon ganzon

Bio je kreator društvenog života Splita, prešao je osamdesetu, ali i sad je jači od kompletne Turističke zajednice i Banovine: ‘I sad imam formulu za uspjeh! Sudamja može bit svjetska‘

Piše Damir Šarac
6. svibnja 2022. - 20:17

Kad čovik sede s Anton Ćićon Ganzon, poslin pet minuti razgovora ne more ne promislit: pa ovi tip bi moga zaminit cilu splitsku Turističku zajednicu skupa s poglavarstvon grada. Priša je osan banki, a možjani mu radu ka švicarski sat. I tako od MIS-a, priko osandesetih godin kad je vodija Turistički savez i prvi otkrija da je Split i turistički, a ne samo tranzitni grad, organizacije nezaboravnih splitskih ludih noći, Prvenstva Evrope u atletici, obnove Sudamje, pa do projekta Split 1700, a to je samo mali dil onoga šta je ovi okretni čovik darova svome Splitu.

O njegovin projektima kojima je Split učinija boljin i veselijin miston moga bi se libar napisat (i napisan je), al kako smo usrid fjere svetoga Duje, tako ćemo proćakulat baš na tu temu. Malo se ko sića da je prvu tom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:43