stdClass Object ( [id] => 243275 [title] => Biciklisti, Šetači, Ptice... Čudesna djela Vaska Lipovca trebaju postati splitski brend [alias] => biciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Umjetnički opus Vaska Lipovca kao splitski brend? Zašto ne?! No poznavajući naše prilike i neprilike, brendiranje je jako čudan pojam koji je naša suptilna zajednica usmjerila na šatorska krila, širenje štekata, objekte brze hrane na svakom koraku... Vasko je pak imao drukčije zamisli, nije imao ambicija postati nečiji brend, tek plemenitu ideju da likovnost približi ljudima, postavi je pod njihovim prozorima, uredima, na opću radost.

- Jedina je intervencija u oplemenjivanju okoliša zgrada i slobodnih površina poneko stablo i rijetka trava. Vjerujem da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i ulice najbolji način njihova približavanja publici. Veselilo bi me vidjeti novu stambenu ili poslovnu četvrt, neki industrijski pogon ili tvornicu u kojoj su vidljive intervencije interijerista, dizajnera i likovnjaka. To bi bio pravi put, a sigurno naša obveza da ljudima prostor u kojem borave učinimo dostojnim njih samih - kazao je pokojni slikar, kipar i grafičar Vasko Lipovac još 1975. godine u jednoj javnoj raspravi o oplemenjivanju novih dijelova Splita.

Skinut Ikar, otplivali vaterpolisti

Nažalost, mnoge sjajne ideje ovog čovjeka za kojeg povjesničar umjetnosti Andro Krstulović Opara kaže da je ponajbolji tumač pitomog, duhovitog i istovremeno suzdržanog i raskošnog Mediterana, nisu se realizirale ili su čistom nebrigom uklonjene s mjesta gdje su bile.

Tako je s aerodroma u Resniku skinut Ikar, iz pošte na Rivi odletjele su aluminijske ptice, u nepoznatom smjeru otplivali su vaterpolisti iz hotela "Jadran", abakus u banci prebojen, a prostor ispred Koteksa nikada nije dobio Vaskovu fontanu, kao što Split 3 nije dobio javnu skulpturu, Sveučilična knjižnica sv. Jeru i tako redom.

Spominjalo se to i na nedavno održanim Danima otvorenih vrata ateljea Vaska Lipovca kada su umjetnici mlađe generacije na inicijativu Marija Bašića i Petra Grimanija kroz različite medije (izložbe, performansi, predavanja i slično) interpretirali Lipovčev opus. Barem mladi imaju senzibiliteta prema veličinama kao što je bio Lipovac.

- Vasko je puno vremena uložio da u Splitu oplemeni prostor. Sebi bi zadavao brojne projekte, jeftine za izradu a efetkne na okoliš. Iako je mogao ići bilo gdje, on je ostao vjeran Splitu. No, sve ove godine mi poput kakvih gerilaca vadimo njegove skulpture iz depoa i privremeno ih postavljamo na ulice. Tako su i Šetači ljubovali nakratko na Rivi, Biciklisti su jedan dan bili na zapadnoj obali, jednom su se provozali po Vukovarskoj, tek je Plavo stablo uspjelo pustiti korijenje na ulici ispred ateljea.

Evo, u ovom trenutku Lipovčevoj najpoznatijom skulpturi – Biciklistima, dive se u Londonu, u prestižnom centru Broadgate, naizgled hladnom mesinganom prostoru u koji je 50 biciklista unijelo boje i vedrinu života. Njegova djela zaista imaju sposobnost da komuniciraju, da potaknu nešto lijepo. Šteta što ih samo mi koji smo vezani uz atelje, vidimo - kaže nam Mario Lipovac iz Udruge "Val", jedan od Vaskovih sinova koji je sa svojom obitelji, uz podršku nekoliko povjesničara i likovnjaka, uporni čuvar i promotor umjetnikova čudesnog opusa.

Samo prazna obećanja

No, i njemu su dosadila prazna obećanja koje slomi svaka nova politička struja. Udruga "Val" sada prikuplja građu vezanu uz Lipovca, za katalog koji bi na jednome mjestu popisao njegovo stvaralaštvo. Obrađuju se fotografije, djelo živi svoj život i dalje, al\' opet skriveno od očiju javnosti.

Iduće godine, bit će 20 godina otkako su Biciklisti prvi put javno predstavljeni, i to u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Nakon toga, svega dva puta su bili javno izloženi u Splitu (plus Kaštela i Bol) i to je to.

Danas, osam godina nakon smrti Vaska Lipovca, još nije jasno što Split, konačno i sama država, namjerava s umjetnikovom ostavštinom, odnosno postavljanjem njegovih skulptura u javni prostor ili pak otvaranjem galerije u kojoj bi se na jednome mjestu predstavili radovi iz poznatih ciklusa (Biciklisti, Mediteran, Sport, Erotika, Sakralnost).

Kada već spominjemo obljetnice, lani, negdje u ovo vrijeme u Galeriji "Meštrović", na postavljanju ciklusa Valovi, pala su obećanja o žurnom uređenju galerije Vaska Lipovca. Izrekli su ih gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić-Bulatović. Sve je ostalo na usmenoj predaji.

Banovina otvorila oči

Iz Grada Splita stiže najnovija inicijativa:

- Osobno sam razgovarao s predstavnikom obitelji u više navrata sa željom da se Biciklisti trajno postave na zapadnoj obali. Osim o biciklistima razgovaralo se i ostalim potrebama te vrijedne ostavštine. Moram naglasiti da postoji obostrani interes i od strane obitelj i od strane Grada o međusobnoj suradnji te je dogovoren novi sastanak s obitelji Lipovac, nakon izložbe u Londonu. Sastanak bi se trebao održati sljedeći tjedan.

Osobna mi je želja i povratak "šetača" na Rivu. Način na koji su oni trenutno zaživjeli s prostorom i gotovo aklamacijom prihvaćeni od građana Splita i posjetitelja našega grada na najbolji način govori o iznimnoj vrijednosti Lipovčevih djela koje naš grad i te kako mogu dodatno oplemeniti. I na tome ćemo aktivno raditi - obećao je dogradonačelnik Goran Kovačević. Rečeno nam je da i sam gradonačelnik dijeli to mišljenje. Brendiranje je, valjda, u tijeku.

merien ilić

MIŠLJENJE STRUKE Postanimo prepoznatljivi po etabliranoj umjetnosti

Ivana Prijatelj-Pavičić, povjesničarka umjetnosti:
Godine 2015., ako bi bilo dobre volje i pameti u našem gradu, Biciklisti bi mogli na najdostojniji način proslaviti svoj dvadeseti rođendan. A taj bi bio: da napokon, nakon toliko godina kunsthistoričarskih rasprava i obećavanja od različitih vlasti koje su se izmjenjivale, budu trajno postavljeni kao javna plastika. Od onoga dana kada sam ih prvi put vidjela vidim ih kako se uspinju uz Marangunićeve serpentine. Držim da bi tamo, na toj strmoj cesti što vodi do crkvice sv. Jere, bili konačno udomljeni ondje gdje prirodno pripadaju.

Nadam se da je nakon medijski sjajno popraćenog londonskog nastupa Biciklista došlo vrijeme da gradski političari postanu svjesni da za Split opus kipara Vaska Lipovca može biti udarni splitski brend poput Marjana, Palače ili Grgura Ninskoga kipara Ivana Meštrovića. I da krenu iz obećanja u realizaciju projekta da se od Vaskova ateljea napokon stvori kultur-punkt kakav bi on trebao biti. Sam Lipovac je želio da njegov Umjetnički opus ostane u gradu u kojem je stvarao od 1967. godine do svoje smrti.

Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti i arheolog:
- Nipošto nam se ne smije dogoditi da čekamo na realizaciju galerije Vaska Lipovca četrdeset godina i time na valorizaciju njegove umjetnosti! Split više nema luksuz otezati s takvim vrijednostima, kao što se čekalo s konačnim udomljavanjem Emanuela Vidovića.

Kod ovog slučaja je jasno -potrebna je samo politička odluka jer Split konačno mora postati prepoznatljiv po etabliranoj umjetnosti, a ne se brendirati kroz, primjerice, Rimljane. Po meni je javno-privatno partnerstvo dobra ideja, grad odnosno država bi mogli dati prostor u dugoročni najam, upravno vijeće okupilo bi stručne ljude, obitelj bi i dalje vodila brigu oko autorskih prava, a Split bi se brendirao kao Lipovčev grad.


'Novca je malo, ali dobre volje još manje'

Kada je povjesničar umjetnosti Josip Škunca davne 1975. godine intervjuirao Vaska Lipovca za \'Nedjeljni Vjesnik\', upitao ga je kako gleda na učestali prigovor da su mnogim kulturnim nedaćama uzrok novci, odnosno da se u kulturu ne investira dovoljno, umjetnik je odgovorio:
- Dakako, novca je općenito malo, ali dobre volje još manje. Ako naiđete na pravu osobu, na nekoga tko je zainteresiran, taj će se potruditi.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Slobodna' predlaže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-12 13:25:09 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-12 20:59:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-12 20:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5475 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/11/Split/04-2013_CROPIX_izbor27_2.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x503" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4243730 Threads: 4 Questions: 130271403 Slow queries: 55924 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3931373 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/biciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend-243275 [printLink] => /split/biciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend-243275?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230542 [name] => vaskolipovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vaskolipovac [link] => /tag/vaskolipovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Slobodna' predlaže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Biciklisti, Šetači, Ptice... Čudesna djela Vaska Lipovca trebaju postati splitski brend [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-16-53-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/11/Split/04-2013_CROPIX_izbor27_2.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/11/Split/04-2013_CROPIX_izbor27_2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Umjetnički opus Vaska Lipovca kao splitski brend? Zašto ne?! No poznavajući naše prilike i neprilike, brendiranje je jako čudan pojam koji je naša suptilna zajednica usmjerila na šatorska krila, širenje štekata, objekte brze hrane na svakom koraku... Vasko je pak imao drukčije zamisli, nije imao ambicija postati nečiji brend, tek plemenitu ideju da likovnost približi ljudima, postavi je pod njihovim prozorima, uredima, na opću radost.

- Jedina je intervencija u oplemenjivanju okoliša zgrada i slobodnih površina poneko stablo i rijetka trava. Vjerujem da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i ulice najbolji način njihova približavanja publici. Veselilo bi me vidjeti novu stambenu ili poslovnu četvrt, neki industrijski pogon ili tvornicu u kojoj su vidljive intervencije interijerista, dizajnera i likovnjaka. To bi bio pravi put, a sigurno naša obveza da ljudima prostor u kojem borave učinimo dostojnim njih samih - kazao je pokojni slikar, kipar i grafičar Vasko Lipovac još 1975. godine u jednoj javnoj raspravi o oplemenjivanju novih dijelova Splita.

Skinut Ikar, otplivali vaterpolisti

Nažalost, mnoge sjajne ideje ovog čovjeka za kojeg povjesničar umjetnosti Andro Krstulović Opara kaže da je ponajbolji tumač pitomog, duhovitog i istovremeno suzdržanog i raskošnog Mediterana, nisu se realizirale ili su čistom nebrigom uklonjene s mjesta gdje su bile.

Tako je s aerodroma u Resniku skinut Ikar, iz pošte na Rivi odletjele su aluminijske ptice, u nepoznatom smjeru otplivali su vaterpolisti iz hotela "Jadran", abakus u banci prebojen, a prostor ispred Koteksa nikada nije dobio Vaskovu fontanu, kao što Split 3 nije dobio javnu skulpturu, Sveučilična knjižnica sv. Jeru i tako redom.

Spominjalo se to i na nedavno održanim Danima otvorenih vrata ateljea Vaska Lipovca kada su umjetnici mlađe generacije na inicijativu Marija Bašića i Petra Grimanija kroz različite medije (izložbe, performansi, predavanja i slično) interpretirali Lipovčev opus. Barem mladi imaju senzibiliteta prema veličinama kao što je bio Lipovac.

- Vasko je puno vremena uložio da u Splitu oplemeni prostor. Sebi bi zadavao brojne projekte, jeftine za izradu a efetkne na okoliš. Iako je mogao ići bilo gdje, on je ostao vjeran Splitu. No, sve ove godine mi poput kakvih gerilaca vadimo njegove skulpture iz depoa i privremeno ih postavljamo na ulice. Tako su i Šetači ljubovali nakratko na Rivi, Biciklisti su jedan dan bili na zapadnoj obali, jednom su se provozali po Vukovarskoj, tek je Plavo stablo uspjelo pustiti korijenje na ulici ispred ateljea.

Evo, u ovom trenutku Lipovčevoj najpoznatijom skulpturi – Biciklistima, dive se u Londonu, u prestižnom centru Broadgate, naizgled hladnom mesinganom prostoru u koji je 50 biciklista unijelo boje i vedrinu života. Njegova djela zaista imaju sposobnost da komuniciraju, da potaknu nešto lijepo. Šteta što ih samo mi koji smo vezani uz atelje, vidimo - kaže nam Mario Lipovac iz Udruge "Val", jedan od Vaskovih sinova koji je sa svojom obitelji, uz podršku nekoliko povjesničara i likovnjaka, uporni čuvar i promotor umjetnikova čudesnog opusa.

Samo prazna obećanja

No, i njemu su dosadila prazna obećanja koje slomi svaka nova politička struja. Udruga "Val" sada prikuplja građu vezanu uz Lipovca, za katalog koji bi na jednome mjestu popisao njegovo stvaralaštvo. Obrađuju se fotografije, djelo živi svoj život i dalje, al\' opet skriveno od očiju javnosti.

Iduće godine, bit će 20 godina otkako su Biciklisti prvi put javno predstavljeni, i to u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Nakon toga, svega dva puta su bili javno izloženi u Splitu (plus Kaštela i Bol) i to je to.

Danas, osam godina nakon smrti Vaska Lipovca, još nije jasno što Split, konačno i sama država, namjerava s umjetnikovom ostavštinom, odnosno postavljanjem njegovih skulptura u javni prostor ili pak otvaranjem galerije u kojoj bi se na jednome mjestu predstavili radovi iz poznatih ciklusa (Biciklisti, Mediteran, Sport, Erotika, Sakralnost).

Kada već spominjemo obljetnice, lani, negdje u ovo vrijeme u Galeriji "Meštrović", na postavljanju ciklusa Valovi, pala su obećanja o žurnom uređenju galerije Vaska Lipovca. Izrekli su ih gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić-Bulatović. Sve je ostalo na usmenoj predaji.

Banovina otvorila oči

Iz Grada Splita stiže najnovija inicijativa:

- Osobno sam razgovarao s predstavnikom obitelji u više navrata sa željom da se Biciklisti trajno postave na zapadnoj obali. Osim o biciklistima razgovaralo se i ostalim potrebama te vrijedne ostavštine. Moram naglasiti da postoji obostrani interes i od strane obitelj i od strane Grada o međusobnoj suradnji te je dogovoren novi sastanak s obitelji Lipovac, nakon izložbe u Londonu. Sastanak bi se trebao održati sljedeći tjedan.

Osobna mi je želja i povratak "šetača" na Rivu. Način na koji su oni trenutno zaživjeli s prostorom i gotovo aklamacijom prihvaćeni od građana Splita i posjetitelja našega grada na najbolji način govori o iznimnoj vrijednosti Lipovčevih djela koje naš grad i te kako mogu dodatno oplemeniti. I na tome ćemo aktivno raditi - obećao je dogradonačelnik Goran Kovačević. Rečeno nam je da i sam gradonačelnik dijeli to mišljenje. Brendiranje je, valjda, u tijeku.

merien ilić

MIŠLJENJE STRUKE Postanimo prepoznatljivi po etabliranoj umjetnosti

Ivana Prijatelj-Pavičić, povjesničarka umjetnosti:
Godine 2015., ako bi bilo dobre volje i pameti u našem gradu, Biciklisti bi mogli na najdostojniji način proslaviti svoj dvadeseti rođendan. A taj bi bio: da napokon, nakon toliko godina kunsthistoričarskih rasprava i obećavanja od različitih vlasti koje su se izmjenjivale, budu trajno postavljeni kao javna plastika. Od onoga dana kada sam ih prvi put vidjela vidim ih kako se uspinju uz Marangunićeve serpentine. Držim da bi tamo, na toj strmoj cesti što vodi do crkvice sv. Jere, bili konačno udomljeni ondje gdje prirodno pripadaju.

Nadam se da je nakon medijski sjajno popraćenog londonskog nastupa Biciklista došlo vrijeme da gradski političari postanu svjesni da za Split opus kipara Vaska Lipovca može biti udarni splitski brend poput Marjana, Palače ili Grgura Ninskoga kipara Ivana Meštrovića. I da krenu iz obećanja u realizaciju projekta da se od Vaskova ateljea napokon stvori kultur-punkt kakav bi on trebao biti. Sam Lipovac je želio da njegov Umjetnički opus ostane u gradu u kojem je stvarao od 1967. godine do svoje smrti.

Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti i arheolog:
- Nipošto nam se ne smije dogoditi da čekamo na realizaciju galerije Vaska Lipovca četrdeset godina i time na valorizaciju njegove umjetnosti! Split više nema luksuz otezati s takvim vrijednostima, kao što se čekalo s konačnim udomljavanjem Emanuela Vidovića.

Kod ovog slučaja je jasno -potrebna je samo politička odluka jer Split konačno mora postati prepoznatljiv po etabliranoj umjetnosti, a ne se brendirati kroz, primjerice, Rimljane. Po meni je javno-privatno partnerstvo dobra ideja, grad odnosno država bi mogli dati prostor u dugoročni najam, upravno vijeće okupilo bi stručne ljude, obitelj bi i dalje vodila brigu oko autorskih prava, a Split bi se brendirao kao Lipovčev grad.


'Novca je malo, ali dobre volje još manje'

Kada je povjesničar umjetnosti Josip Škunca davne 1975. godine intervjuirao Vaska Lipovca za \'Nedjeljni Vjesnik\', upitao ga je kako gleda na učestali prigovor da su mnogim kulturnim nedaćama uzrok novci, odnosno da se u kulturu ne investira dovoljno, umjetnik je odgovorio:
- Dakako, novca je općenito malo, ali dobre volje još manje. Ako naiđete na pravu osobu, na nekoga tko je zainteresiran, taj će se potruditi.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/biciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend-243275 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=773c365b7b8fe9f178bc42e03a7a4275c536193d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biciklisti%2C+%C5%A0eta%C4%8Di%2C+Ptice...+%C4%8Cudesna+djela+Vaska+Lipovca+trebaju+postati+splitski+brend&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbiciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend-243275 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbiciklisti-setaci-ptice-cudesna-djela-vaska-lipovca-trebaju-postati-splitski-brend-243275 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Slobodna' predlaže [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Split'Slobodna' predlaže

Biciklisti, Šetači, Ptice... Čudesna djela Vaska Lipovca trebaju postati splitski brend

Piše PSD.
12. kolovoza 2014. - 22:49
Umjetnički opus Vaska Lipovca kao splitski brend? Zašto ne?! No poznavajući naše prilike i neprilike, brendiranje je jako čudan pojam koji je naša suptilna zajednica usmjerila na šatorska krila, širenje štekata, objekte brze hrane na svakom koraku... Vasko je pak imao drukčije zamisli, nije imao ambicija postati nečiji brend, tek plemenitu ideju da likovnost približi ljudima, postavi je pod njihovim prozorima, uredima, na opću radost.

- Jedina je intervencija u oplemenjivanju okoliša zgrada i slobodnih površina poneko stablo i rijetka trava. Vjerujem da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i ulice najbolji način njihova približavanja publici. Veselilo bi me vidjeti novu stambenu ili poslovnu četvrt, neki industrijski pogon ili tvornicu u kojoj su vidljive interve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:16