StoryEditorOCM
SplitJAVNI VAPAJ

Banovina slijepa za slijepe? ‘Gradonačelniče, Vi nas prevedite preko zebre iza 22 sata, zvučni semafori još ne rade‘

Piše Božidar Lončar
13. lipnja 2023. - 18:35

Nakon zadnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je donesen zaključak da zvučna signalizacija za slabovidne i slijepe osobe na semaforima treba raditi cijeli dan, osim što bi se od 22 sata do 7 sati smanjila njihova glasnoća, javio nam se Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split i član Povjerenstva za pristupačnost osoba s invaliditetom.

Kaže nam kako se sinoć vraćao kući poslije 22 sata te da zvučni semafori nisu radili u Bihaćkoj ulici i na križanju Mažuranićevog šetališta i Ulice slobode.

- Prvo, gradonačelniče, da Vam se zahvalim na lijepo organiziranom izletu koji se održao 2. lipnja. I to je zapravo sve od te sjednice. Iako je donesen zaključak, diskriminacija slijepih je nastavljena.

I dalje ne možemo normalno u grad iza 22 sata. S obzirom da se ne poštuju zaključci Gradskog vijeća i da semafori nisu uključeni, ja bih Vas sad zamolio da od sada mobitele pojačate iza 22 sata, kako bi Vas mogli nazvati da nas prevedete preko zebre. Hvala u ime slijepih - poručio je Tokić.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iz Upravnog odjela za komunalne poslove su nam poručili kako su zvučni semafori trebali biti upaljeni i stišani od ponoći.

- Odluka je na snazi od 13. lipnja od ponoći. Datum stupanja na snagu odluke nije određen od strane Gradskog vijeća jer je zaključan donesen na tematskoj sjednici. Ako datum nije naveden, onda odluka najčešće stupa na snagu dan nakon objave zaključka u Službenom glasniku.

Neke odluke trebaju čekati na rebalans proračuna ili ih u ovom trenutku ne možemo odmah primjeniti, no ova odluka nije jedna od takvih - pojasnili su nam iz Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Splita. 

Zaključak o zvučnoj signalizaciji je, naime objavljen 12. lipnja u Službenom glasniku Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:14