StoryEditorOCM
Splitžestoka kritika

Baca li Puljak Split u dužničko ropstvo? Lidija Bekavac zabrinuta je zbog kredita koji se priprema

Piše Ana Pivčević
30. lipnja 2023. - 19:47

Nova sjednica Gradskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 6. srpnja, a već je sada jasno da će biti poprilične rasprave oko prijedloga o zaduženju Grada Splita kod Europske investicijske banke uzimanjem dugoročnog kredita i to, kako piše u materijalima, za financiranje kapitalnih projekata u iznosu od 71 milijun eura.

Gradska vijećnica iz redova HGS-a Lidija Bekavac, inače i predsjednica Odbor gradskog vijeća za proračun i financije, šokirana je materijalima koje je dobila za, kako kaže, najbitniju točku u povijesti Grada. 

- Po mom mišljenju ovo je najznačajnija točka u povijesti grada Splita koja je došla pred nas jer je riječ o dužničkom ropstvu prikrivenim dobrim namjerama. Mi ćemo ovim sebi sastavit omču oko vrata, a ta omča je zavezana gordijskim čvorom. Nikada u povijesti Splita se nije nešto ovakvo dogodilo. Istraživala sam prijašnje kredite koje je Grad dizao, odnosno njihovu dužinu trajanja i nikada niti jedan nije bio na ovako dug period. Primjerice, za Žnjan 1998. godine kredit je bio na 10 godina, a za izgradnju rive 12 godina. S time da smo za rivu šest godina vraćali kamate, a šest se vraćala glavnica. Drugo što želim naglasiti je da se u povijesti Splita kao instrument osiguranja banci da će Grad vratiti kredit nikada nije stavljana imovina grada, kao što je u ovom slučaju - objašnjava nam Bekavac i dodaje da su se bankama do sada kao instrument osiguranja davale mijenice odnosno zadužnice. 

Dotakla se i činjenice o tajnosti podataka vezano uz ugovor s Europskom investicijskom bankom i nije joj jasno zbog čega svi građani nemaju pravo znati što se događa.

- Ako je ugovor tajan, znači li to da će se ugasiti televizijski prijenos sjednice kada ta točka dođe na red? Ovim ugovorom banka štititi sebe, a Grad Split ne štiti sebe ni svoje građane. Zanima me je li nas 31 vijećnika ima stručno znanje da možemo uistinu donijeti pravovaljanu odluku za 25 godina zaduženja? Kada gledamo stručnu spremu gradskih vijećnika, mislim da je nas nekolicina po struci ekonomista, ali ni mi se nikada nismo susreli s ovako velikom stvari. Nas 31 moramo donijeti odluku o sudbini grada i o javnom novcu. Jesu li oni svjesni da cijeloj jednoj generaciju ako ovo prođe stavljamo omču ovog kredita? - pita se HGS-ova gradska vijećnica. 

Kredit iznosi 71 milijun eura, a na to se plaća i kamata od oko 38 milijuna eura. 

- Kamata je 53,7 posto. Kada gledamo prijašnja financijska izvješća Grada Splita nema šanse da to pokrijemo, ne znam kako su oni to planirali pokriti. Kada gledamo koji će se projekti financirati iz tog kredita bitno je naglasiti da oni sami po sebi nisu samoodrživi na način da sami vraćaju kredit već je riječ o komunalnoj infrastrukturi. U ugovoru se navodi i da nećemo moći raspolagati svojom imovinom sljedećih 25 godina što znači da otvaramo vrata stranoj banci da postane vlasnik našeg grada - govori nam Bekavac i naglašava da se ovo zaduženje odnosi na sljedećih šest gradonačelnika. 

Objašnjava da će Grad, ako ova točka prođe, prvih pet godina plaćati samo kamatu koja će iznositi oko 2,5 milijuna eura, a u budućnosti će kada na red dođe i glavnica anuitet iznositi oko šest milijuna eura. 

- Nije mi jasno zbog čega je ova točka stavljena kao 13. u dnevnom redu. Pa trebala bi biti prva jer je ovo točka kojom se određuje sudbina ovog grada i svih nas za sljedećih 25 godina. Gradonačelnik Puljak u Gradskom vijeću ima sigurnih 15 ruku i baš me zanima tko će biti ta 16. osoba koja će dignuti ruku za ovo. Pozivam sve vijećnike da budu zdravog razuma i da ne budu na crnoj listi u povijesti Grada Splita. Neron je zapalio Rim, a Puljak će Split baciti u dužničko ropstvo ako ovo prođe - za kraj je poručila Bekavac. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 14:05