StoryEditor
SplitPromocija u Domu mladih

'Amorella' kao simbol brodograđevnog Splita: Duška Boban i Nikola Bajto predstavljaju knjigu o brodovima kojima je Split gradio svijet

Piše M. B.
28. travnja 2019. - 16:07

Promocija knjige o splitskoj brodogradnji "Amorella ~ ploveći grad", vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte, održat će se u ponedjeljak 29. travnja, u 18 sati, u amfiteatru Multimedijalnog kulturnog centra Split (Dom mladih).

Uz promociju će biti prikazani filmovi o gradnji čuvenog feribota "Amorella" i bit će upriličen razgovor sa splitskim brodograditeljima.

Knjiga, čiji je suizdavač Hrvatski pomorski muzej Split, kroz fotografije i priče o brodovima istražuje dostignuća stoljetne splitske brodogradnje i njezinu ulogu u oblikovanju pomorskog identiteta Splita kao modernog grada.

Prikazat će se nagrađivani dokumentarac Lordana Zafranovića "Amorella – Put u budućnost" iz 1989., koji donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje toga čuvenog feribota splitskog škvera, i televizijska reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana "S Amorellom preko Baltika" iz 1991.

Uz autore, knjigu će predstaviti ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split Danka Radić i povjesničarka umjetnosti Jasminka Babić, kustosica izložbe i autorica stručnog osvrta uvrštenog u knjigu.

Nakon toga slijedit će razgovor s velikanima splitske brodogradnje, ljudima koji su izgradili Brodosplit gradeći brodove za cijeli svijet.

Knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, koja je u Galeriji MKC-a Split otvorena do 2. svibnja, a donosi fotografski esej nastao tijekom plovidbe feribotom "Amorella" 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnome muzeju.

Istaknuta kao simbol brodograđevnog Splita, "Amorella" je dobila središnje mjesto i u knjizi, gdje je obrađena povijest njezine gradnje i kasnije baltičke plovidbe.

Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od parnog remorkera "Konjic" iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte "Caspian Star" iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta, čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.

Autori zagovaraju održanje brodogradnje i kroz snažniju afirmaciju njezina naslijeđa u kulturi, konkretno u budućemu Muzeju mora koji zamišljaju u zdanju "Dalmacijavina" u splitskoj Gradskoj luci.

Izdvojeno