StoryEditorOCM
ZagoraČIJA JE OVO RIJEKA?

Žila kucavica Imotskog polja odiše nebrigom i zapuštenošću: ‘Pa nije ministarstvo u Kambodži. Dosta je izmotavanja!‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
30. srpnja 2024. - 06:45

Čija je Vrljika? Naizgled vrlo jednostavno pitanje posljednjih se dana intenziviralo u prološkoj javnosti, nakon što su lokalnom puku do grla došli, ne voda, kako bi bilo očekivano, već trava, smeće i nebriga koja je zagušila sam izvor i okružje imotske vodne hraniteljice.

Rijeka Vrljika, koja vodom opskrbljuje gotovo sva kućanstva i gospodarske objekte Imotske krajine i žila je kucavica čitavog Imotskog polja, na prvi pogled (o)diše nebrigom i zapuštenošću, a lokalno stanovništvo muku muči baš s institucijama koje (ne) rade svoj posao.

Pa tko je zadužen za održavanje korita, za čišćenja izvora i okružja? Nakon što je neki dan lokalni političar i općinski, ali i županijski vijećnik Toni Garac (HSLS) na Županijskoj skupštini otvoreno govorio o problemima na Vrljici i lošem stanju imotske rijeke i to potkrijepio fotografijama baš uz prisutnost Domagoja Lažete, ravnatelja JU "More i krš", koji je podnosio izvješće o radu ustanove koja (uz ostale institucije) ima ingerenciju nad Vrljikom, krenulo je i čišćenje izvora koji okružuje znamenita Lučica, odnosno Zelena katedrala.

Fotografije prikazane u Županiji nosile su jasnu poruku - Vrljika je osjetljivo i zaštićeno područje, to se zna, velike intervencije su strogo zabranjene bez dozvola i pomnog planiranja, ali tko, kako i što može učiniti da ne izgleda baš kao da je sve oko rijeke prepušteno isključivo samo sebi? "More i krš"? Hrvatske vode? Općina Proložac?

Zaštićeno područje

Domagoj Lažeta jasno kaže: čišćenje Vrljike - da, ekološke akcije volontera i stanovništva - da, ali uz odobrenje, koordinaciju i nadzor. A kako se radi o strogo zaštićenom području, posebnom rezervatu prirode, potrebno je ishoditi dozvolu nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, što su u suradnji s Hrvatskim vodama i učinili za radove koji se upravo provode na izvorima.

image

Ravnatelj Javne ustanove ‘More i krš‘ Domagoj Lažeta

Saša Burić/Cropix

- Radovi su ipak otprije planirani i prije istupa vijećnika Garca i čekali smo da dobijemo potrebne dozvole od nadležnog ministarstva. Provode ih Hrvatske vode uz potporu JU "More i krš". S obzirom na to da je Vrljika u kategoriji zaštite posebnog rezervata i to zbog mekousne pastrve, tu se primjenjuju iznimno stroga pravila, a nadležnost Javne ustanove je da prati i nadgleda bilo kakve intervencije u kontekstu zaštite prirode. Svake godine provodi se ovakvo održavanje, no ove su sezone izvanredne klimatske okolnosti i vrućine pa zbog toga Vrljika možda izgleda zapuštenija, a stanje lošije nego inače.

Lokalno stanovništvo, slabije upućeno u kompliciranu strukturu nadležnosti nad Vrljikom, negoduje zbog situacija u kojima su volonterski htjeli očistiti izvor rijeke, no u tome su ih spriječili upravo čuvari prirode iz Javne ustanove. Ravnatelj Lažeta ipak podupire volonterske akcije, ali poziva se na red i poštovanje procedure:

image
Toni Garac

- I sama Javna ustanova dvaput godišnje, u suradnji s Turističkom zajednicom Imota, organizira kontrolirane ekološke akcije svih imotskih zaštićenih područja, uključujući i Vrljiku. Međutim, samostalne akcije bez nadzora nisu izvedive upravo zbog stupnja zaštite tog područja, a zbog mekousne pastrve koja obitava u toj rijeci moramo biti posebno oprezni. Bilo kakva inicijativa je dobrodošla, bilo samostalna ili uz priključivanje našim akcijama, no mora unaprijed biti najavljena i detaljno dogovorena. Pravila za Vrljiku su iznimno stroga, a aktivnosti na neki način ograničene. A uređenju i boljem ukupnom stanju rijeke Vrljike pomoći će svakako i projekt koji se upravo provodi. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije apliciralo je na projekt "Improve river life" kojim su dobivena sredstva za uklanjanje barijera i makrofitske vegetacije uz paralelnu sadnju riparijske vegetacije na rijekama Jadro i Vrljika. Partneri Ministarstvu na ovom projektu su Javna ustanova, Hrvatske vode te PMF iz Zagreba. Planiramo uklanjanje i modifikaciju dijela ustava, odnosno brana u području rezervata kako ne bi više dolazilo do zamočvarenja i promjena u koritu. Stoga će se u idućem razdoblju značajno intenzivirati aktivnosti na rijeci, a organizirat ćemo i radionice i edukacije za lokalno stanovništvo, da svi budu upućeni te da dolazi što manje do ovakvih situacija koje ne idu u prilog nikome.

Suradnja s Općinom Proložac?

- Što se tiče samog vodotoka, tu glavnu ulogu imaju Hrvatske vode, za bilo kakve radove, ali uz naš nadzor koji je opet vezan za aspekt zaštite prirode. Koliko znam, Općina ipak nema veze s radovima na vodotoku, eventualno se odnose na uređenje okružja.

Gluhi telefoni

No (na)gluhi telefoni šume i dalje. Nikako na zelenu granu, premda je zelenilo u Vrljici sve bujnije i raskošnije. Prema dostupnim informacijama i trenutnim saznanjima, redoslijed održavanja Vrljike ide ovako: Hrvatske vode uređuju vodotok, "More i krš" nadgleda te radove, a čuvar prirode (također "More i krš") na dnevnoj bi bazi trebao paziti postoje li aktivnosti na rijeci koje nisu u skladu sa zaštitom prirode. Upravo zbog javnosti nepoznatih i nejasnih pravila, gotovo su nadrapali i volonteri koji su zbog svoje dobre namjere da učine društveno korisno djelo mogli zaraditi i prijavu. Jer, teško je raščlaniti - tko, kada i kako - može i treba čistiti i održavati Vrljiku. Dakle, jasna komunikacija i javna edukacija. A što kažu Općina Proložac i načelnik Mate Lasić?

Odgovor smo pokušali dobiti, no bez uspjeha, odnosno bilo kakve povratne informacije.

Neslužbeno potvrđujemo i informaciju kako Hrvatske vode zaista ne mogu ništa raditi bez naloga JU "More i krš". Nakon njihove upute, Hrvatske vode sa svojim podizvođačima započinju radove uz njihov nadzor. Od izvorišta do Perinuše je ihtiološki rezervat, hijerarhijski posložen upravljanjem Javne ustanove i Ministarstva zaštite okoliša. Iako je to vlasništvo Hrvatskih voda, oni su propisane mjere dužni provoditi u skladu s naputcima. Nakon bilo kakvih radova, na scenu stupa Državni inspektorat koji provjerava je li sve napravljeno kako treba.

image
Toni Garac

I na kraju, kako bismo zaokružili čitavu priču oko toga što se smije, a što ne smije u Vrljici, razgovarali smo i s Tonijem Garcem, koji je javno apelirao na razjašnjenje situacije vezano za imotsku rijeku od strane institucija. Garac je, nakon oštrog istupa u Županiji i na svojem službenom Facebook profilu, vodenim rječnikom rečeno, zaronio i malo dublje, što je pokrenulo raspravu i javno nezadovoljstvo građana:

- Smisao mog istupa u Županijskoj skupštini na temu Vrljike je bio razbiti "mit" u Općini Proložac kako se Vrljika kao zaštićeno područje ne smije čistiti i održavati. Meni je odavno bilo jasno da se to može, uz poštovanje procedura, što je u svom istupu potvrdio i ravnatelj Domagoj Lažeta. Netočno je da općinska vlast nema veze s Vrljikom, jer itekako ima. Ona je prva koja je dužna upozoriti institucije na stanje rijeke. Jednako tako netočno je da se Vrljika svake godine čisti, a to će potvrditi svi Proložani koji je godinama ovakvu gledaju.

‘Godinama se nije čistila‘

Ne mogu sa sigurnošću reći koliko godina Vrljika nije čišćena, ali je zanimljivo da se baš sada krenulo s radovima nakon mog javnog istupa u Županiji. Jasno mi je bilo i prije da su potrebne dozvole Ministarstva za te postupke, ali dosta mi je da se godinama izvlačimo na Ministarstvo i dopuštamo da u Vrljici raste dva metra drače! Pa čije je to ministarstvo koje treba dati dozvolu? Pa nije ministarstvo u Kambodži, već u Hrvatskoj i stoga pusta izvlačenja jednostavno ne stoje. U ovih nekoliko godina jednostavno je zakazalo više institucija, a ja sam iskoristio priliku da kao vijećnik pokrenem inicijativu i iskoristim svoj utjecaj da sumještanima i svim posjetiteljima osiguram čistu i urednu Vrljiku. U kontaktu sam s Hrvatskim vodama i s ravnateljem JU "More i krš“ Domagojem Lažetom oko budućih akcija i intervencija u Vrljici te sam ih upoznao s nezadovoljstvom lokalnog stanovništva obraslom travom duž cijelog toka Vrljike te sam predložio da nakon konzultacija sa strukom zajedno napravimo akciju - "More i krš", Hrvatske vode i mi volonteri. Na kraju, drago mi je da je ovo nakon mog javnog istupa postala tema. Iskreno, nije mi cilj upirati prstom u bilo koga, već osvijestiti kako su Vrljika i brojna jezera naša bogomdana prirodna bogatstva i o njima se valja posebno brinuti jer smo postali i turistički kraj. To je, na kraju krajeva, i slika o nama, tako treba biti u budućnosti i o tome ću se svakako brinuti i u svom budućem političkom radu.

image

Toni Garac: Smisao mog istupa u Županijskoj skupštini na temu Vrljike je bio razbiti ‘mit‘ u Općini Proložac kako se Vrljika kao zaštićeno područje ne smije čistiti i održavati

Joško Šupić /Cropix

Suma summarum svih informacija ove riječne zavrzlame jest da je Vrljika uistinu institucionalno zapletena i zarasla i nije sporno „rade li institucije svoj posao“. Sporan je manjak komunikacije i koordinacije između njih - općine, kojoj su izvori Vrljike i dvorište i kuća, Ministarstva, odnosno JU "More i krš" kao nadzora zaštićenog područja te Hrvatskih voda i njihovih podizvođača koji uređuju izvorište i korito.

Procedure i zakoni su tu da se poštuju, ali dok se čeka da zazvone ti gluhi telefoni, trava i voda u Vrljici lako dođu do grla. A „obični mali čovjek“, gledajući Vrljiku i čekajući institucije, osjeća se kao da su ga preveli žednog preko vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 20:56