StoryEditorOCM
ZagoraDan grada na Cetini

Iz demografskog sloma, Buljovim mjerama eto Sinjana u prirodnom prirastu

Piše Sponzorirani sadržaj
13. kolovoza 2024. - 08:28
Miro Bulj poziva sve u grad Sinj čestitajući svima Dan grada s nadom kako će sve Sinjane i goste pratiti ih zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske

Ne da se Miro Bulj. Što ga više kao gradonačelnika Sinja, uz mandate saborskog zastupnika i vijećnika Splitsko-dalmatinske županije, oporba proziva, ukazuje na njegove neuspjehe, on s druge strane samo niže – rezultate.

- Nek‘ oni pričaju, ja radim i gorim za svoj Sinj. Uz moj tim radišnih ljudi, kojima od srca hvala, rezultati govore Sinj je lider Hrvatske! - dočekao nas je poteštat grada koji je uvijek u žiži zbivanja, poglavito u kolovozu mjesecu kada svi pohode taj gradić Dalmatinske zagore.

Bilo zbog veličanstvene viteške igre Alke, ove godine po 309 put, bilo zbog blagdana Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je i nebeska zaštitnica grada podno tvrđave, pa je red i da mi pohodimo Sinj i "čekiramo" što se to sve napravilo, a ne samo najavljivalo od prošlog rođendana grada.

- Radimo non-stop, a najvažnije je da imamo prirodni prirast stanovništva, više rođenih nego umrlih. Demografija je najbitnija, i naš sinjski model treba kopirati te tako mijenjati loše trendove u cijeloj Hrvatskoj. Dobar smo primjer budući da smo među pet gradova u cijelog državi, sa prirastom stanovništva. Ostaju nam mladi, biraju Sinju kao svoju destinaciju i mjesto gdje žele živjeti sa obitelji, najperspektivniji smo grad u državi. Šta će nam zgrade, ceste, ako nema ljudi – u svom tonu starta sa pričom sveprisutni Bulj, koji je non-stop među ljudima, vidljiv je na svakom koraku, sluša, pita što treba raditi, diše on sa svojim narodom, kao i one 1991. godine, kada je trebalo stvarati državu, slobodnu Hrvatsku. U kojoj mu trenutno prolazi zadnja godina gradonačelnikovom mandata.

- Od 2021. do 2024. godine, realizirali smo niz velikih infrastrukturnih projekata, uz onaj epitet kojeg smo dobili 2022. godinu a to je kako smo pobjednici, najbolji grad u proračunskih izdvajanja za kvalitetu življenja u RH. Idemo od aglomeracije, od projekta koji je nekoć bio odbačen, danas je u provedbi i najveća je, povijesna investicija na ovom području, radi se o ulaganju „teškom” 68 milijuna eura. Znači "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj", donosi planiranih 82 km novih cjevovoda odvodnje, a već je izgrađeno 60 km cjevovoda, što osigurava priključenje 9.000 stanovnika na sustav. Dovršavaju se i radovi na nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj, a izvedeno je oko 90 posto građevinskih radova, investicije vrijedne 6 milijuna eura. Ovo je dodatna zaštita rijeke Cetine – niže brojke Bulj, naglašavajući:

- Sa aktivnostima na izgradnji sustava odvodnje provode se radovi na unaprijeđenju sustava vodoopskrbe, što znači izgradnja i rekonstrukcija 25.000 metara vodoopskrbnih cjevovoda. Ukupna vrijednost ulaganje je preko 68 milijuna eura, a osigurali smo i bespovratnih sredstava za izgradnju kanalizacijskog sustava u Brnazama, gdje ide i rekonstrukcija ceste od 2 kilometara, sa drvoredima i nogostupom.

Naime, govore nam iz gradske uprave kako je za mandata gradonačelnika Bulja grad Sinj osigurao sufinanciranje raznih projekata u visini od 4,4 milijuna eura.

- Ponosni smo što svoju tradicijsku kulturu živimo i pokušavamo je implementirati u svaki dio našega grada. Osmislili smo projekt „Kulturno turističke infrastrukture Grada Sinja“ koji obuhvaća: Alkarsku stazu, Tvrđavu Grad, Sanaciju te rekonstrukciju Gradske štale na Hipodromu i Građanske kuće-Kuće Šuić, ulaganja "teška" preko 24 milijuna eura. No radimo i one ajmo ih nazvati "mala" ulaganja što život znače – nabraja Bulj:

- Samo u ovoj godini asfaltirano je 12.000 m² nerazvrstanih cesta, a do kraja kolovoza planirano je još 8.000 m², po mjesnim odborima. Nasipano je 14.000 metara makadamskih kolnika, poljskih puteva i bankina, uložit će se 1,1 milijun eura u ceste, a uz Aglomeraciju je uloženo u asfaltiranje ceste još 2 milijuna eura. Izgradili smo sabirnu ulicu u Ex vojarni Ivaniš Nelipić kako bi veteranski centar ishodio uporabnu dozvolu, a u taj projekt utrošeno je 180 tisuću eura, dok smo i prije dodatno ulagali 5 milijuna kuna te 50 tisuća eura kako bi se veteranski centar realizirao do kraja. Prije dvije godine počeli smo projektiranje odvodnje u Ulici put Piketa, Ćosin potok, naselje Luka i Karajkova lokva, a uredili smo i aktivne bunare. Rekonstruirali smo i uredili Dom kulture u Brnazama, te radimo na proširenju groblja u Turjacima, uz plan izgradnje i novog groblja i u Sinju.

image

Gradonačelnik Miro Bulj i dogradonačelnik Denis Bobeta uvijek su dostupni građanima

U ovoj "niski" zahvata, a nije moguće sve manje zahvate i pobrojati, Bulj izdvaja još nešto:

- Posebno smo ponosni što smo ishodovali građevinsku dozvolu za izgradnju vodoopskrbnog sustava dužine 13.000 metara naselja Zelovo. Radi se o projektu vrijednom oko 5 milijuna eura kojim će i posljednje mjesto u Sinjskoj krajini dobiti pitku vodu za svoje stanovnike, kao podloga za o(p)stanak i povratak mještana, uz turistički razvitak.

No turizam nije i ne smije biti glavni smjer ulaganja, pa je aktivirana i Gospodarska zona Kukuzovac, te je u samo tri godine mandata 20 novih poduzetnika u Zoni, čime se, uz proizvodnju povećava i broj radnih mjesta.

- Moj prijedlog je i smanjenje poreza na dohodak na 18 posto, najmanji u Dalmaciji, što je Sinjanima donijelo veće plaće nego u drugim mjestima tako da je nezaposlenost manja u odnosu na prošlogodišnji lipanj za čak 10 posto.

Uz još jedan primarni cilj Sinja – ulaganje u obitelj!

- Vrtić za sve male Sinjane je potpuno besplatan, otvaramo nove vrtiće. Zatekli smo 28 vrtićkih skupina koje su mogle primiti oko 600 djece, a danas ih imamo 43 sa 918 upisane djece. Svim roditeljima koji su prijavili djecu u vrtić, a nismo omogućili upis jaslične dobi, ispod tri godine djeteta, zbog popunjenosti kapaciteta, Grad izdvaja 150 eura novčane pomoći do upisa. Uložili smo 8,1 milijun eura za vrtiće, ali nastavljamo dalje. Potpisan je ugovor za gradnju novoga vrtića Muljika u Glavicama, koji bi trebao biti u funkciji već za 8 mjeseci, uz investiciju od 1,3 milijuna eura. U Sinju više nema nezaposlenih odgajatelja, jer smo otvorili tri nova vrtića, a većinu renovirali.

Uvijek ponavlja istu "mantru" Miro Bulj, kako treba pomoći mladih obiteljima, koji je i glavni cilj programa "Ostani tu" gdje se sufinanciraju troškovi ishođenja akata o građenju, troškovi kupnje građevinskog zemljišta, izgradnje stambenog objekta u iznosu od 25 posto ugovorene kupoprodajne cijene, a maksimalno 10 tisuća eura, što je do sada rezultiralo sa zaključenih 171 ugovorom od 650 tisuća eura.

- Ono što nas raduje je to kako je Sinj jedan od rijetkih gradova sa pozitivnim prirodnim prirastom zahvaljujući našim mjerama, iz demografskom sloma eto nas u prirodnom prirastu. Stoga nastavljamo sa programom „Ostani tu”, a u novom Prostornom planu je osigurano 20 hektara zemljišta u Radošiću za gradnju obiteljskih kuća, povoljnije za mlade obitelji. Sve ovo je rezultat i mjera financijske pomoći za novorođenčad gdje smo u posljednje tri godine isplatili 2 milijuna eura, a sufinanciramo sve škole koje imaju produženi boravak, uz osigurane besplatne radne bilježnice i knjige, te stipendije za učenike i sve redovne studente. Za sve studente koji studiraju u Splitu osigurali smo prijevoz za koji smo u 4 godine izdvojili 1,1 milijun eura – pa nas uvodi u novi smjer grada Sinja prvi čovjek:

- Nije više tajna da Sinj postaje sveučilišni grad, jer će sjedište Studija mediteranske poljoprivrede biti u Sinju, za što smo ustupili Sveučilištu staru kamenu zgradu na lokalitetu Štalija, uz osiguranje 1,3 milijuna eura za rekonstrukciju.

U ovom nabrajanju sveg napravljenog nisu zanemareni ni umirovljenici, nezaposleni i potrebiti, jer:

- Jaki smo koliko su jake naše najslabije karike, zato imamo visoko izdvajanje za socijalnu zaštitu od čak 14 posto, osiguravamo Božićnice, Uskrsnice i najnoviju pomoć – Alkaricu. Uz nastavak provođenja programa "Zaželi".

No u cijeloj priči nije zaboravljeno ni ulaganje u zaštitu okoliša, očuvanje prirodnih resursa, ali i vraćanje poljoprivrede u srž investiranja! Uz novi program poticaja za poljoprivrednike ali i za poduzetnike, kojeg je povećao tri puta, što je rezultiralo gotovo dvostrukim povećanjem broja korisnika poticaja. Zahvaljujući Buljovim mjerama, Sinj je drugi u Hrvatskoj i prvi, odnosno lider u Splitsko-dalmatinskoj županiji po broju novo registriranih obrtnika.

Ali ne staju investicije samo na ovome – i sport te ulaganje u sportsku infrastrukturu nije zaobiđeno. Izdvaja se čak 11 posto Proračunskih sredstava za razvoj sporta, što ih stavlja na treće mjesto gradova u RH po ulaganju u sport. Realizirano je sufinanciranje uređenje atletske staze, izgrađeno veliko igralište s umjetnom travom i rasvjetom uz gradski stadion NK Junak vrijedno pola milijuna eura. Gotova je dokumentacija projekta istočne tribine i dvije nove dvorane. Sanirano je i malo igralište uz NK Glavice, uz objekt za rekreativne sadržaje i obiteljska okupljanja - Family point!

- Imamo 45 sportskih klubova, ulažemo i u biciklizam jer smo tri godine zaredom cilj međunarodne utrke CRO-race. Imamo prvake u ragbiju, a vraćamo u gradsko vlasništvo i naš Gradski bazen. Naravno kako nastavljamo sa očuvanjem konjičkog sporta koji je dio identiteta našega kraja, što znači i novo ulaganje u Sinjski hipodrom, ali i modernizaciju sinjskog aerodroma u punom smislu, jedinog aerodroma u Zagori.

Ulažu itekako i u turizam, koji bilježi samo rast, od 20 posto više dolazaka i oko 50 posto više u broju noćenja turista.

- Potpora smo i radu više od 150 aktivnih udruga, a naša gastronomija je također dodatna pozivnica za dolazak gostima u Sinj, gradić u kojem tradicija nije samo dio prošlosti, već način života. Sinj je biser Hrvatske, središte Cetinske krajine, grad nepokolebljivih, odvažnih i hrabrih ljudi koji u svojoj oazi mira i kulture uspješno spajaju suvremeno i povijesno – rezimira gradonačelnik Miro Bulj, čestitajući svojim Sinjankama i Sinjanima njihov dan, rođendan njihovog grada. Dođite svi u Sinj, neka vas i vaše obitelji prati zagovor naše zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 00:50