StoryEditorOCM
Splituoči oluje

Pogledajte kako se slavilo u Splitu: branitelji održali mimohod, viorili se barjaci, na Rivi se sviralo i pjevalo...

Piše Božidar Lončar
5. kolovoza 2023. - 00:00

Službeni program Grada Split za praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nastavljen je u petak, dan prije praznika. Program je započeo u utorak predavanjem u Gradskoj knjižnici Marko Marulić "Strateško-operativne značajke Domovinskog rata na dalmatinskom bojištu" profesora Siniše Bilića Dujmušića.

U petak je obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja započelo polaganjem vijenaca na Lovrincu i u Parku branitelja ispred Banovine i spuštanjem zastave sa zgrade Gradske uprave. U popodnevnim satima je održana misa u crkvi Gospe od zdravlja, a nakon mise mimohod od Trga Gaje Bulata do Rive. Na mimohodu je bilo par stotina građana, hrvatskih branitelja i političara poput gradonačelnika Ivice Puljka, saborske zastupnice Marijana Puljak i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana koji su u pratnji Limene glazbe Stjepan Radić i mažoretkinja obilježili državni praznik. 

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Čestitam svim građanima Dan pobjede i želim da se svi zajedno veselimo zbog velike pobjede Hrvatske koja nas podsjeća na to kakvu Hrvatsku svi skupa trebamo stvarati. Posebna zahvala braniteljima koji su u tome sudjelovali - kazao je Puljak.

- Generacije Hrvata su iščekivale taj dan, mi smo ta sretna generacija koji smo stvorili samostalnu Republiku Hrvatsku na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Slavimo i dan zahvalnosti jer mlađe generacije moraju biti zahvalne jer rijetki su narodi koji su kroz vojnu pobjedu izvojevali svoju samostalnost - istaknuo je župan.

image
Joško Šupić/Cropix

- Poruka je da bi se trebali držati zajedno kao nekad – rekao je Marko Runjić, bivši pripadnik 72. bojne vojne policije.

image
Joško Šupić/Cropix

Na Rivi su položene zastave 14 postrojbi i jedinica koje su sudjelovale u Domovinskom ratu: Ministarstvo unutarnjih poslova, BATT, Hrvatska ratna mornarica, četvrta gardijska Pauci, 114. gardijska „radnička” ili „škverska” bojna, 141. gardijska, 158. brigada, šesta domobranska pukovnija, 204. brigada protuzračne obrane, deveta bojna Hrvatskih obrambenih snaga, 72. bojna vojne policije, 73. bojna, 40. Inženjerijska bojna i 53. bojna i zastave povijesnih postrojbe Poljica i kliških uskoka i hrvatska zastava. Za svaku postrojbu je pobrojan broj njegovih pripadnika i poginulih i umrlih ako ih je bilo.Nakon polaganja zastava svečani govor su održali gradonačelnik i župan. Zanimljivo je za napomenuti kako je voditelj otvorio program na engleskom, a potom na hrvatskom jeziku.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

 Potom je uslijedila projekcija filma „Operacija Oluja”, dok je službeni dio završen koncertom Alena Nižetića i sastava Najbolji hrvatski tamburaši i vatrometa.

Na koncertu je bilo stotinjak osoba. Među njima i osobe koje su nam predstavili kao hrvatski branitelji koji su s društvom došli na koncert.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Znao sam za koncert i obilježavanje. Zato sam i došao. Sjetim se svojih dana kada sam kao tek punoljetan mladić išao u rat. Ponosan sam.

- Bio sam u ratu. Lijepo nam je večeras. Sutra ne idem u Knin. Ne bih volio da se sutra priča o politici.

Na koncertu smo zatekli osobe koje nisu iz Hrvatske. Iako pričaju hrvatskim jezikom te su plesali uz domaće pjesme:

- Mi smo stigli iz Australije i znamo što se obilježava jer smo hrvatskih korijena. Drago nam je što smo tu.

Nakon koncerta je uslijedio vatromet u 23 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 14:16