StoryEditorOCM
Spiza plusobožavana lubenica

Nazivaju je muškim voćem, a sok joj je prirodna viagra: jeste li svjesni koliko je korisna i što se sve s njom može?

Piše Spiza SD
5. rujna 2023. - 08:10

Još nam je malo ostalo do kraja sezone lubenica, barem onih domaćih, pa ćemo vas dodatno motivirati da u njima uživate dok god je moguće: jeste li uopće svjesni koliko su ti slatki, sočni plodovi zapravo zdravi i korisni? I što se sve još s njima može napraviti, osim grickati ih onako fetu po fetu? 

Lubenica je sjajan izvor vitamina i minerala, osobito vitamina A koji čuva oči i snažan je antioksidans, vitamina C koji jača imunitet i važan je za sintezu kolagena te vitamina B6 koji je koristan pri pretvaranju bjelančevina u energiju.

image
Shutterstock

Također sadrži puno likopena, antioksidansa koji čuva zdravlje srca i štiti od nekih vrsta raka, posebno raka prostate, zbog čega je neki nutricionisti nazivaju pravim muškim voćem, a imajte na umu da je sok od lubenice - ali samo onaj napravljen od svih njezinih sastojaka: kore, mesa i sjemenki - jedan od najboljih prirodnih antioksidacijskih koktela jer sadrži citrulin koji opušta i širi krvne žile, te se zbog toga smatra prirodnom viagrom.

Ako vam je teško nagovoriti djecu da jedu špinat, ponudite im lubenicu jer je jednako vrijedan izvor kalija, a ako želite ljepšu kožu i kosu, za lubenicom posegnite i vi - u tu je svrhu možete koristiti kao hranu, ali i kao prirodnu masku za kožđu i kosu koja će im vratiti sjaj i blistavost.

image
Shutterstock

Salata od lubenice, rajčica i fete

Sastojci

500 g lubenice
200 g feta sira
4 rajčice 
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
¼ žličice čili pahuljica
2 žlice nasjeckane mente

Priprema:

Napravite preljev od ulja, octa, čilija i mente. Dodajte soli i papra po ukusu.

Rajčice i lubenicu narežite na kocke i stavite u zdjelu. Prelijte dressingom i ostavite stajati 10 minuta. Lagano dodajte izmrvljenu fetu, promiješajte i poslužite.

 

Lubenica s pečenim halloumi sirom 

Sastojci

750 g lubenice
2 male ljutike
100 ml maslinovog ulja
4 žličice bijelog balzamičnog octa
300 g halloumija
sok od limuna
75 g odstajalog kruha
1-2 češnja češnjaka
½ srednje crvene paprike babure
2½ žlice kapara
50 g tostiranih badema
mali svežanj metvice

Priprema:

Lubenicu narežite na kockice i prebacite u zdjelu s nasjeckanom ljutikom. Dodajte 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamični ocat, a zatim začinite svježim crnim paprom. Pokrijte i stavite u hladnjak na oko 15-20 min.

U tavi zagrijte ulje pa popržite kockice odstajalog kruha dok ne porumene. Dodajte češnjak, čili i kapare i pržite još minutu pa ubacite bademe. Maknite s vatre, dodajte natrganu mentu.

Premažite halloumi s malo ulja i zagrijte grill tavu. Pecite sir s obje strane dok se tek ne počne topiti, ali još uvijek zadrži svoj oblik.

Lubenicu i ljutiku pomiješajte s ostatkom listića mente i malo soli. Podijelite na četiri tanjura ili sve složite na pladanj za posluživanje. Stavite vrući halloumi na vrh, iscijedite malo soka od limuna i pospite mješavinom krušnih mrvica i kapara. Poslužuje se odmah.

 

Ledene lizalice

Sastojci

900 g lubenice 
2 žlice šećera
5 žlica soka od limete (oko 3 limete)
2 žlice naribanog đumbira

Priprema:

Lubenicu očistite od koštica pa uje narežite na kocke i stavite u blender s ostalim sastojcima (ili upotrijebite štapni mikser) i miksajte dok ne postane glatko. Uklonite pjenu, ostatak podijelite u kalupe za sladoled i zamrznite preko noći.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:43