StoryEditorOCM
Slanovrijedi isprobati

Pohane tikvice umjesto tjestenine za lazanje? Tko god se ovoga sjetio, hvala mu na ideji: pogledajte kako dobro izgleda!

Piše Spiza SD
6. lipnja 2023. - 12:04

Društvene mreže imaju bezbroj mana, ali i određene prednosti, a jedna od njih je, ako nas pitate, to što nam mogu otkriti ideje za jela kakvih se ne bismo sjetili ni da cijeli dan buljimo u hladnjak i mislimo se "Ajme majko, šta ću danas kuvat".  Nama su danas na meniju tikvice i to ne bilo kakve. Zahvaljujući viralnom videu Stelle Drivas (pronaći ćete ga na dnu recepta) koji je u dva tjedna prikupio skoro 100 tisuća pregleda, radimo lazanje s pohanim tikvicama.

Priznajte da joj je ideja za pet. Ne znamo, doduše, možemo li Stelli pripisati autorsje zasluge, ali nema sumnje da joj je izvedba vrhunska. Ono što treba napraviti je tanko narezati tikvice pa ih uvaljati u mrvice i poslagati na dno kalupa. Prženje nije potrebno, sve će se lijepo zahrskaviti dok se lazanje peku, a krušne je mrvice moguće zamijeniti bademovim brašnom, što je dobro znati izbjegavate li gluten ili kombinacije ugljikohidrata i masti.

Što se tiče nadjeva, Stella u ovom videu koristi smjesu dinstanog špinata i gljiva, no na njenom smo profilu pronašli i stariji video u kojem je preko tikvica poslagala pršut i sir. Sve nam to zvuči odlično pa je moguće da ćemo ova dva recepta iskombinirati...

Isprobajte i vi ovu ideju pa nam javite kako vam je ispala u praksi, a ako imate neki drugi dobar recept s tikvicama, javite nam i to. Adresa je ista: spiza@slobodnadalmacija.hr.

Lazanje od tikvica

Sastojci:  

2 srednje velike tikvice
2 žlice maslinovog ulja
2 mladog luka
225 g mladog špinata
285 g šampinjona
češnjak u prahu, luk u prahu po ukusu
225 g naribane mozzarelle
55 g krušnih mrvica (ili bademovog brašna)
35 g ribanog parmezana
3/4 žličice mediteranskog začnskog bilja
po 1/2 žličice luka u prahu, češnjaka u prahu, paprike, soli
pahuljice čili papričice (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kruh obložite papirom za pečenje. Dno kalupa lagano pokapajte maslinovim uljem.

Narežite tikvicu na tanke komade po dužini uz pomoć gulilice za povrće. Odbacite vanjske kriške na kojima je samo kora pa ostale položite na papirnati ubrus da se ocijede.

Zagrijte 1 žličicu maslinovog ulja i pirjajte mladi luk 2 minute na srednjoj vatri. Dodajte mladi špinat i začinite solju i paprom po ukusu. Miješajte dok gotovo potpuno ne uvene. Izvadite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i gljive. Začinite češnjakom u prahu, lukom u prahu, soli i paprom po ukusu. Kuhajte 3-4 minute.

Pomiješajte krušne mrvice, parmezan, začinsko bilje, papriku, češnjak u prahu, luk u prahu i sol. Pospite 2 žlice ove smjese na dno kalupa za kruh.

Uvaljajte kriške tikvica u smjesu s mrvicama, pritišćući da se dobro zalijepi, pa posložite sloj tikvica (4-5 kriški) na dno kalupa tako da se preklapaju. Zatim dodajte pola špinata, a preko toga stavite polovicu gljiva i  na to trećinu nasjeckane mozzarelle. Ponovite ovo još jednom. Dlanom lagano pritisnite lazanje prema dolje.

Zadnji sloj su tikvice prekrivene mozzarellom i preostalom smjesom s krušnim mrvicama. Lagano sve pokapajte maslinovim uljem i pecite 30 minuta. Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se stegne u posudi 10 minuta prije vađenja i rezanja. Po želji pospite pahuljicama čili papričice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 07:46