Ako vam je dosta zimske spize, znači da je pravi trenutak za prebaciti se na ljetne recepte. No, jasno, ne morate "od kolpa" promijeniti kulinarski repertoar - počnite pomalo, s jelima kao što su popečci od tikvica.
Ovo je idealan recept za trenutak u kojem još nema "pravih", domaćih tikvica, jer je sasvim prikladan za one uvozne, blagog okusa i poprilično vodenaste. Zahvaljujući pravoj kombinaciji sastojaka, prijat će vam kao bio koje ljetno jelo s domaćim tikvicama, a bit će baš lijepo osvježenjena jelovniku.
Po ovom se receptu pripremaju lako i brzo, najteži dio je strpiti se dok ne puste vodu. Zahvaljujući jajima i prašku za pecivo lijepo će se napuhati dok se budu pekli, a dodatak parmezana i začina pobrinut će se da i okus bude na visini. Recept je prikladan za one koji popečke žele ispržiti na ulju kao i za one koji bi prženje voljeli izbjeći.
Nećete pogriješiti poslužite li ih s nekim finim umakom na bazi grčkog jogurta, krem sira, skyra ili kiselog vrhnja pomiješanog sa začinima, maslinovim uljem i, po želji, usitnjenim češnjakom.
Popečci od tikvica
Sastojci:
200 g brašna (može i pirovo)
2 tikvice
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica suhog začinsokg bilja (vlasac, kopar, timijan, origano...)
ribani parmezan
sol, papar
Priprema:
Tikvice ogulite i naribajte, zatim ih posolite i ostavite ih da puste vodu. Ocijedite ih, vodu sačuvajte sa strane.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar i začine, dodajte razmućena jaja i tikvice.
Dobro promiješajte, ako je pregusto dodajte malo vode kuoju su pustile tikvice, ako je rijetko dodajte malo brašna.
Popečke možete pržiti na vrelom ulju, a za zdraviju verziju možete pomoću žlice vaditi malo po malo smjese pa je redati u hrpice na lim obložen papirom za pečenje. Potom ih još treba malo poprskati uljem i staviti da se peku na 220 stupnjeva Celzija 5-10 minuta, ovisno o veličini.