StoryEditorOCM
Slanoosvježite jelovnik

Popečci od tikvica po ovom su receptu jako dobri. Prava kombinacija podiže okus i daje prozračnost, ne moraju se pržiti

Piše T. S. M.
2. svibnja 2024. - 11:28
Popečci od omiljenog povrća sadrže fine začine i parmezan, a jako su dobri i kad se ispeku u pećniciShutterstock

Ako vam je dosta zimske spize, znači da je pravi trenutak za prebaciti se na ljetne recepte. No, jasno, ne morate "od kolpa" promijeniti kulinarski repertoar - počnite pomalo, s jelima kao što su popečci od tikvica.

Ovo je idealan recept za trenutak u kojem još nema "pravih", domaćih tikvica, jer je sasvim prikladan za one uvozne, blagog okusa i poprilično vodenaste. Zahvaljujući pravoj kombinaciji sastojaka, prijat će vam kao bio koje ljetno jelo s domaćim tikvicama, a bit će baš lijepo osvježenjena jelovniku.

Po ovom se receptu pripremaju lako i brzo, najteži dio je strpiti se dok ne puste vodu. Zahvaljujući jajima i prašku za pecivo lijepo će se napuhati dok se budu pekli, a dodatak parmezana i začina pobrinut će se da i okus bude na visini. Recept je prikladan za one koji popečke žele ispržiti na ulju kao i za one koji bi prženje voljeli izbjeći.

Nećete pogriješiti poslužite li ih s nekim finim umakom na bazi grčkog jogurta, krem sira, skyra ili kiselog vrhnja pomiješanog sa začinima, maslinovim uljem i, po želji, usitnjenim češnjakom. 

Popečci od tikvica

Sastojci:

200 g brašna (može i pirovo)
2 tikvice
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica suhog začinsokg bilja (vlasac, kopar, timijan, origano...)
ribani parmezan
sol, papar

Priprema:

Tikvice ogulite i naribajte, zatim ih posolite i ostavite ih da puste vodu. Ocijedite ih, vodu sačuvajte sa strane.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar i začine, dodajte razmućena jaja i tikvice.

Dobro promiješajte, ako je pregusto dodajte malo vode kuoju su pustile tikvice, ako je rijetko dodajte malo brašna.

Popečke možete pržiti na vrelom ulju, a za zdraviju verziju možete pomoću žlice vaditi malo po malo smjese pa je redati u hrpice na lim obložen papirom za pečenje. Potom ih još treba malo poprskati uljem i staviti da se peku na 220 stupnjeva Celzija 5-10 minuta, ovisno o veličini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 20:43