StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Čuvate li i vi hranu na ovaj način, bacate novac u smeće: rok trajanja možete joj znatno produžiti, jednostavno je

Piše Tea Sumić Miletić
25. siječnja 2024. - 07:05

Cijene hrane su, najblaže rečeno, bezobrazno visoke pa su nam sada više no ikad važni savjeti za njeno pravilno čuvanje: zašto biste dopustili da vam tek tako propadnu namirnice koje ste skupo platili? Vjerojatno niste svjesni da greške pri pohrani namirnica mogu skratiti rok njihove trajnosti pa on može biti puno kraći od navedenog na ambalaži.

Jednako tako, službeni rok trajanja možete produljiti pripazite li na nekoliko bitnih detalja...

Čuvate li mlijeko na vratima hladnjaka u onoj poličici koja je baš zgodna za držanje tetrapak pakiranja, skraćujete mu rok upotrebe (naravno, mislimo samo na otvorena pakiranja). Premjestite otvoreno mlijeko i sve jogurte, svježe sireve i sirne namaze, bili oni otvoreni ili ne, na stražnju stranu hladnjaka. Tamo je temperatura niža pa će se bolje očuvati.

image
Shutterstock

Pogrešna temperatura pogubna je i za meso pa ga uvijek držite na donjoj polici. Meso bi trebalo biti smješteno nisko ne samo zbog temperature nego i zbog toga da ne bi kapalo po drugim namirnicama, a ako vam ponestane prostora na donjoj polici, stavite ga na pladanj s podignutim rubom kako biste uhvatili tekućinu koja bi mogla istjecati.

Meso bi, međutim, trebalo biti podalje od suhomesnatih proizvoda kako ih mikroorganizmi iz mesa ne bi pokvarili. Jednaka opasnost prijeti mesu od spomenutih delikatesa, stoga držite ih podalje jedne od drugih. Što se produljenja roka trajnosti mesnih narezaka tiče, produljit ćete ga ako ih skupa s ambalažom u koju su zamotani ubacite u vrećice ili kutije koje se mogu dobro zatvoriti, a najbolje će se održati u vrećicama u kojima možete napraviti vakuum.

image
Shutterstock

Kruh nemojte pospremati u hladnjak jer u vlažnoj atmosferi koja tamo vlada može dobiti plijesan. Bolje će mu biti u kutiji za kruh, a ako je nemate, pospremite ga u dobro zatvorenu vrećicu kako bi dulje ostao svjež.

Svježe začinsko bilje, šparoge i mladi luk bolje će se očuvati ako ih držite uspravno u visokoj čaši svježe vode. Zimi tako pospremljeno bilje možete držati na indirektnom sunčevom svjetlu, no ljeti ga je bolje pospremiti u hladnjak. Ovaj tretman ipak nije prikladan za svo začinsko bilje: celer će se bolje održati ako cijeli svežanj omotate plastičnom folijom i spremite u hladnjak - ostat će svjež i hrskav do četiri tjedna.

image
Shutterstock

Folija vam može pomoći i u očuvanju svježine korijena spomenute biljke: samo ga cijelog omotajte i pospremite u pretinac za povrće. Bit će dobar za jelo i do šest tjedana.

Premda vjerujete da im spremanjem u hladnjak produžujete vijek, neko voće i povrće više voli biti na sobnoj temperaturi. To važi za avokado, citruse, banane, nektarine, kruške, breskve, luk, rajčice i krumpir. Svima njima više prijaju uvjeti iz smočnice.

Uzmite u obzir i da to što spadaju u istu kategoriju ne znači da sve vrste voća, odnosno povrća možete držati zajedno: neke vrste voća i pobvrća proizvode plin etilen koji može dovesti do bržeg propadanja drugih plodova. Luk i krumpir nikad nemojte držati zajedno, kao ni jabuke i banane.

image
Shutterstock

Ako želite produljiti vijek bobičastom voću, namočite ga u vodenoj otopini octa i dokrajčit ćete mikroorganizme koji izazivaju plijesan i truljenje. Nakon namakanja u smjesi vode i octa, isperite ih pod mlazom vode i dobro osušite.

Ne dozvolite da vam propadne načeti limun. Dobro ga zamotajte u plastičnu foliju pa ga pospremite u vrećicu koja se može dobro zatvoriti i pohranite ga u pretinac za voće i povrće u hladnjaku. Ako ih ne potrošite kroz 4-5 dana, iscijedite im sok i zamrznite ga u kalupićima za led.

Želite li da vam zelena salata, špinat i drugo povrće koje kupujete u zatvorenoj vrećici dulje potraje, nakon što ih otvorite u vrećicu ubacite komad papirnatog ručnika. Upit će višak vlage koji može izazvati truljenje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 13:25