Jako su nam dragi savjeti uz pomoć kojih možemo usavršiti jela koja već dobro poznajemo i volimo, a još su nam draži kad ih ujedno čine i zdravijima, bez da pati okus. Upravo takav savjet tiče se pripreme svima omiljene čokoladne torte: uz pomoć jednog dodatka postat će sočnija, neki tvrde i ukusnija, a pritom će biti i - nutritivno bogatija.
Možda se sad bojite da je riječ o nekom fensi dodatku koji će vas koštati kao još jedna torta, ali nemajte straha. Isto tako nije riječ ni o sastojku zbog kojeg ćete se morati dati u mukotrpnu potragu. Riječ je o sasvim običnom batatu, zdravom rođaku krumpira o kojem smo vam nedavno detaljnije pisali ponudivši vam par dobrih recepata za njegovu pripremu.
Mnogi se iznenade kad saznaju da se krumpir, batat, mrkva, cikla i slično škrobasto povrće može koristiti u receptima za slastice, no čim ih isprobaju dodati u kolače uvjere se kako je to dobra ideja. Samo treba znati što i kako kombinirati te kako to najbolje izvesti. Konkretno, u slučaju čokoladne torte, batat je osobito dobra opcija, a evo kako ih na najbolji način spojiti za najbokji rezultat.
Kada se skuha i zgnječi, batat se savršeno lako umiješa u tijesto, dajući mu baršunastu teksturu i bogatu slatkoću koja podsjeća na karamelu te zbog toga savršeno nadopunjuje okus čokolade. A evo i zašto batat čokoladnoj torti daje neodoljivu sočnost: pomaže joj da za vrijeme pečenja zadrži vlagu, a rezultat je slastica koja se topi u ustima.
A kako batat obiluje mineralima, vlaknima, vitaminima i drugim vrijednim tvarima, ne samo da će torti poboljšati teksturu i okus nego i nutritivnu vrijednost.