StoryEditorOCM
Slanojede se rukama

Volite li palentu, ovo ćete jelo obožavati. Nekoć je bilo sirotinjsko jelo, danas se smatra velikim specijalitetom

Piše Spiza SD
3. studenog 2023. - 08:10

Volite li palentu, odnosno puru, kako god vam je draže, svidjet će vam se jelo koje se tradicionalno priprema u talijanskoj pokrajini Valtelline, području u kojem se nalazi i slavno jezero Como. Riječ je o receptu za jelo cuccine povere, odnosno sirotinjske spize, a kao što to obično biva s takvim jelima, vrlo je ukusno i danas se priprema u posebnoim prilikama, uvijek za veće društvo.

Ovo jelo nosi nazim tóc, od riječi toccare, što znači dodirnuti, jer tradicionalno se jede rukama, a nekoć davno, prije nego je kukuruz uvezen iz Amerike, pripremalo se od heljdinog brašna. Kako heljda ima za mnoge neugodan, jak okus, nastojalo ga se malo prikriti uz pomoć dodataka, a kasnije i miješanjem s kukuruznom krupicom, koja je kasnije postala glavni sastojak.

image
Shutterstock

Od ostalih sličnih jela od krupice razlikuje se po tome što je mekši, ukusniji i aromatičniji. U prošlosti se posluživao sa slanom ili sušenom ribom ili sa suhomesnatim proizvodima poput kobasica, pancete i larda, no danas se poslužuje i uz ragu, bilo mesni ili onaj od gljiva.

Za pripremu ovog jela potrebna su vam tri glavna sastojka: kukuruzna krupica, maslac i sir, a trebat će vam i ponešto vremena, jer samo uz polagano kuhanje i postupno dodavanje sastojaka postiže se savršen tóc, a to je onaj od kojeg prsti nisu masni i ne lijepi se za ruke.

image
Shutterstock

Točan recept je nepoznanica, a priprema se u posebnim prigodama povjerava pravim majstorima koji se nazivaju tocchisti. Želite li je skuhati u vlastitoj režiji, možemo vam samo prenijeti par šturih savjeta koje smo uspjeli pronaći.

Ponajprije, nabavite pravu krupicu, onu instant ostavite za druge prigode i opskrbite se odgovarajućim sirom, kako konačni rezultat ne bi bio previše mastan. Tradicionalno se koristi casera, vrsta sira iz Valtelline, a karakteristika joj je da se radi od poluobrtanog mlijeka pa pokušajte pronaći odgovarajuću zamjenu. Sir narežite na kockice i dodavajte ga postupno, uz miješanje, jer će se samo na taj način savršeno spojiti s kukuruznom krupicom. 

Kako izgleda priprema ovog jela pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:26