StoryEditorOCM
SlanoAROMATIČNO ISKUSTVO

Uživajte u čaroliji omiljene kave na potpuno drugačiji način. Domaća Kahlua jeftinija je i ukusnija od likera s polica

Piše SD SPIZA
31. prosinca 2023. - 12:20

Za mnoge dan ne počinje prije nego što ispiju prvu šalicu kave. To je ritual, povod okupljanja i izgovor za višesatno sjedenje u kafiću. Glavno pitanje koje se upućuje konobarima kada vani već smrači je: ‘Radite li još kave?‘. 

Za one kojima kava paše u svako doba dana i noći pronašli smo recept za domaći liker od kave. Tako ćete moći istovremeno uživati u omiljenim zrncima kave i alkoholu - koja neodoljiva kombinacija!

Uz to, izrada domaće verzije kahlue je iznenađujuće jednostavna. Trebat će vam svega par sastojaka, priprema je zabavna i brza, a uvjerit ćete se i da je kućna verzija jeftiniji i ukusnija od likera kupljenih u trgovini.

Domaća kahlúa - Liker od kave

Sastojci:

1 litra bijelog ruma
200 g šećera
450 g zrna kave
korica pola jedne naranče (samo gornji sloj)
2 štapića cimeta
2 mahune vanilije

Priprema:

Ako ćete raditi u više boca (preporučljivo) u svaku stavite jednaku količinu sastojaka. Najbolje je podijeliti sve na četiri i puniti toliko staklenih boca. Kad ste ih napunili jednakom količinom gore spomenutih sastojaka, dobro promiješajte (koristite drveni štapić) i spremite na hladnije, mračno mjesto. Miješajte sadržaj boca jednom do dvaput tjedno i ostavite ih da stoje 3 tjedna - što duže odstoje, to je okus puniji. 

Jednom kad primijetite da je tekućina u bocama poprimila bogatu boju ambera, znate da je vaš liker spreman za konzumaciju. Servirajte ga samoga, s ledom ili obogaćenog šlagom ili istučenim vrhnjem. Pospite zrncima mljevene kave i uživajte u aromatičnom piću u društvu ukućana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:16