StoryEditorOCM
Slanomalo na žlicu

Ukusna, brzo gotova i jako zdrava: pripremite ručak od namirnice idealne za dijetalnu prehranu - čak i za dijabetičare!

Piše Spiza SD
4. rujna 2023. - 08:00

Nakon cijelog ljeta uživanja u laganim, osvježavajućim jelima, danas smo raspoloženi za nešto na žlicu pa se sve mislimo što bismo dobroga mogli odabrati za ubaciti u teću. Među kandidatima s najviše izgleda je leća, jer je ne treba prethodno potopiti i jer je tako ukusna i zdrava.

Ako i vi slično razmišljate, dajte šansu jednoj posebnoj vrsti: crnoj leći. Ova vrsta koja u nast tek dobiva na popularnosti od klasične se smeđe razlikuje po boji i obliku, a od već dobro poznate crvene po teksturi, jer se, za razliku od nje, ne raspada pri kuhanju. Praktična je jer ne zahtijeva prethodno namakanje, a idealna je za sve vrste variva, ali i za salate - jeste li je možda probali s kap octa, kojom tankom fetom ljubičastog luka i malo maslinovog ulja? Svakako probajte ako već niste!

Za ovu vrstu leće navodi se da je puna hranjivih tvari, uključujući vitamine B, vlakna, kalij i magnezij dok je s druge strane po pitanju kalorija dosta lagana. Doduše, kalorijska vrijednost i okličina nutrijenata varirat će ovisno o načinu pripreme, no ono što joj daje prednost u odnosu na druge mahunarke je visok udio bjelančevina, pa će se dobro uklopiti u sve režime prehrane bazirane na proteinima. Što se tiče ugljikohidrata, glikemijski joj je indeks 32, što je čini pogodnom i za dijabetičare.

Pored toga, neke studije sugeriraju da redovita konzumacija leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bolesti srca i raka, uključujući rak dojke.

Sad kad je jasno zašto je crna leća tako dobra, evo vam i recept za ukusno jelo s njom u glavnoj ulozi.

Gusto varivo od crne leće

Sastojci:

200 g crne leće
150 g pirea od rajčice
100 ml grčkog jogurta
50 g pancete
1 žlica maslinovog ulja
1 luk
1/2 limuna
2 stabljike peršina
3 žlice začina za‘atar
povrtni temeljac
sol, papar

Priprema:

Na vrućem ulju prepržite nasjeckanu pancetu pa dodajte nasjeckani luk i miješajte dok ne postane proziran.

Ubacite za‘atar (u nedostatku možete koristiti suhe zelene začine po želji i dodati malo crvene paprike, čilija ili nekog sličnog začina), promiješajte i dodajte leću i passatu. Zalijte temeljcem (ili toplom vodom), posolite, poklopite i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok se leća ne skuha.

Kad je skoro gotovo, provjerite treba li dodati još soli, popaprite, dodajte 2-3 žličice soka od limuna i još kratko prokuhajte da se okusi prožmu.

Prije posluživanja ukrasite grčkim jogurtom i posšpite sjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:42