StoryEditorOCM
Slanosjećate li ih se?

Starinski keksići neobičnog imena koje su nekoć pekle sve bake: ispecite ih i vi, Katarina nam je dala izvrstan recept!

Piše T.S.M.
9. prosinca 2023. - 16:41

U vrijeme adventa svi smo jako slabi na recepte za dobre, stare poznate kolačiće, a jedan od takvih sasvim su sigurno maleni okrugli keksići s efektnim dodatkom džema od marelice, maline ili šipka, kako je kome već drago. Bitno je samo da je riječ o džemu koji je svijetao i napola proziran, kako bi kolačići izgledali što ljepše.

Ovi keksići nose pomalo zastrašujućnaziv husarske oči, no neki to starinsko ime mijenjaju nazivom husarski kolačići ili husarski keksi. Bilo kako bilo, jako su fini, prhki i ukusni.

super recept za omiljene kekse pronašli smo na Instagramu mama_aleni iza kojeg stoji jedna vrlo spretna Katarina koja nam je rado dopustila da recept za kolačiće koji su i njoj osobno među najdražima prenesemo našim čitateljima.

image
mama__aleni 

Husarski kolačići:

Sastojci:

210 g glatkog brašna
140 g maslaca(hladnog narezanog na listiće)
70 g šećera
2 žumanjka
džem od marelice
šećer u prahu za posuti keksiće

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto pa ga stavite u hladnjak na sat vremena.

Rukama oblikujte male kuglice veličine lješnjaka i slažite ih na pleh obložen masnim papirom, ostavljajući razmak jer će se raširiti za vrijeme pečenja te vrhom kuhače napravite udubljenja u sredini svake kuglice. 

Pecite ih na 180° C odprilike 10 -13 minuta. Moraju ostati svijetli, kad na rubovima lagano pozlate gotovi su.

Kuglice ohladite pa pospite šećerom u prahu.

U lončiću ugrijte džem i po želji mu dodajte žličicu soka od limuna. Toplim džemom popunite udubljenja, a to možete napraviti uz pomoć žličice ili slastičarske šprice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:54