Do sada smo vam pisali o brojnim nacionalnim varijacijama na temu pizze - možda se sjećate neobično oblikovane gruzijske ili one supertanke, a super ukusne alzaške tarte flambee, da spomenemo samo neke. Najnovija u nizu stiže nam iz Slovačke i izvorno se naziva podpecník. Riječ je o jelu od tankog dizanog tijesta zapečenog sa slaninom, lukom i ovčjim sirom, na koji neki vole dodati vrhnje, bryndzu (vrsta sirnog namaza), kobasice i slične dodatke. Naziv podpecník u prijevodu znači "ispod peći", a odnosi se na način pripreme.
Osim spomenutog nadjeva dopušteni su i drugi, a koliko je podpecník dobar svjedoči to što mnogi ističu da im je draži od pizze. O ukusima se ne raspravlja, ali uvijek se dobro upoznati s novim jelima pa vam prenosimo recept. Ako ga malo proučite primijetit ćete da se tijesto ovog jela poprilično razlikuje od klasičnog tijesta za pizzu što u konačnici daje mekši, prozračniji rezultat. Vjerojatno je to razlog zašto mu neki daju prednost.
Podpecník
Sastojci
500 g brašna
200 ml mlakog mlijeka
21 g kvasca
2.5 prstohvata soli
40 g otopljene masti
200 g kuhanog ribanog krumpira
1 komad jaje
Premaz:
250 g kiselog vrhnja
150 g bryndze
1 jaje
sol
Nadjev:
slanina, kobasica, vlasac, luk...
Priprema:
Pomiješajte kvasac s mlijekom, žličicom šećera i žlicom brašna. Kad naraste dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Pustite ga da se diže oko 1 sat.
Tijesto razvaljajte pa prebacite na podmazanu posudu za pečenje i prekrijte premazom. Stavite dodatke po želji i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.