StoryEditorOCM
SlanoCrumble

Prhko tijesto i slatke borovnice, kakva kombinacija! Ova vrsta pite je sočna i hrskava, a priprema se kao od šale

Piše SD SPIZA
15. lipnja 2023. - 18:53

Tko bi odolio laganim ljetnim kolačima i pitama. Za trenutke nakon ručka kad žudimo za nečim slatkim, pogotovo ljeti, najslađi su deserti s voćem. S obzirom na ubrzani ritam života najradije biramo recepte s jednostavnom pripremom, a jedan takav je crumble pita od borovnica. S korom od punog maslaca, džemastim nadjevom od borovnice i limuna te lagano začinjenim crumble mrvicama, ova voćna pita bit će pravi hit na svakom obiteljskom okupljanju.

image
Shutterstock

Jednostavno tijesto za pitu u ovom receptu zahtijeva samo četiri sastojka koja se brzo sjedine u multipraktiku. Ako već imate omiljeni recept za kore za pitu, slobodno ga upotrijebite u ovom receptu. Nadjev od borovnica nije potrebno prethodno kuhati. Jednostavno ćete pustiti borovnice da puste svoje sokove, koji će u kombinaciji s limunom, šećerom i kukuruznim škrobom, obogatiti pitu uz sve bogatstvo voća i pružiti joj sočnost.

Desert je osmišljen imajući na umu svježe borovnice, stoga ga to čini idealnom slasticom za ljeto. Ovaj recept možete također pripremati i zimi, a nadjev, umjesto s voćem, možete raditi s bundevom i orašastim plodovima.

image
Shutterstock

Crumble pita od borovnica

Sastojci:

Kora

1¼ šalice višenamjenskog brašna, plus još za površinu
½ šalice neslanog maslaca
½ žličice soli

Punjenje

⅔ šalice granuliranog šećera
2½ žlice kukuruznog škroba
1 žličica ribane korice od limuna
5 šalica svježih borovnica 
2 žlice svježeg soka od limuna

Crumble
¾ šalice višenamjenskog brašna
3 žlice granuliranog šećera
3 žlice svijetlo smeđeg šećera
½ žličice mljevenog cimeta
¼ žličice soli
5 žlica neslanog maslaca 

Priprema:

Kora

Brašno, maslac i sol ubacite u multipraktik i mijesite dok smjesa ne nalikuje krupnom brašnu s vidljivim komadićima maslaca veličine graška. Dodajte 3 žlice hladne vode u smjesu brašna i nastavite mijesiti dodajući još vode po potrebi dok se ne stvore grudice.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite na 4 jednaka dijela. Razvaljajte svaki komad tijesta dva puta u pokretu prema naprijed kako biste raspodijelili maslac. Skupite tijesto u jednu kuglu i spljoštite u disk. Zamotajte u foliju i stavite da se hladi dok se ne stisne - najmanje jedan sat.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Prebacite ga u posudu za pitu. Podignite rubove i ostavite tijesto da padne u posudu, zatim čvrsto pritisnite tijesto na dno i stranice. Odrežite višak tijesta, ali ostavite otprilike 1 cm da visi. Višak koji visi potom presavijte i čvrsto pritisnite da se začepi; po želji skupite rubove. Izbodite dno kore na nekoliko mjesta vilicom i ohladite koru dok ne postane čvrsta - oko 30 minuta.

Obložite veliki obrubljeni lim za pečenje folijom i stavite ga na rešetku u sredini pećnice; zagrijte na 375°. Obložite koru papirom za pečenje ili folijom i napunite do rubova utezima za pite ili suhim grahom. Stavite posudu za pitu na prethodno zagrijani lim za pečenje i pecite koru dok se ne stegne, 20-25 minuta. Pažljivo izvadite papir za pečenje i utege za pite. Nastavite peći koru dok ne poprimi blijedo-zlatnu boju, još 10-15 minuta. Premjestite posudu za pitu na rešetku i pustite da se kora ohladi; rezervirajte pripremljeni lim za pečenje.

Punjenje

U velikoj zdjeli umutite šećer, kukuruzni škrob i sitno naribanu koricu limuna. Dodajte 5 šalica svježih borovnica i 2 žlice svježeg soka od limuna. Sve lagano promiješajte da se prekrije i ravnomjerno rasporedi. Pustite da nadjev odstoji, povremeno ga ponovno pomiješajte, dok bobičasto voće ne pusti malo soka - otprilike 20-30 minuta.

Crumble

Umutite brašno, granulirani i svijetlo smeđi šećer, mljeveni cimet i sol u srednje velikoj zdjeli. Dodajte rastopljeni i ohlađeni maslac te izmiješajte dok se sve ne sjedini. 

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Stavite kalup za pitu na lim za pečenje. Žlicom stavite nadjev u koru i pospite crumble mrvicama. Pecite pitu, a nakon 30 minuta je prekrijte folijom ako se prebrzo zapeče. Nastavite peći dok se na nadjevu ne pojave mjehurići, a crumble ne poprimi zlatnu boju - otprilike 70-80 minuta. Nakon što je pita gotova pustite je da se ohladi.

Unaprijed možete pripremiti: 

Tijesto - možete ga napraviti i 2 dana ranije te držati na hladnom.

Crumble - može se također napraviti do 2 dana radije, prekriti folijom i čuvati na hladnom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:28