StoryEditorOCM
Slanonama je super

Pileća juha po receptu domaće blogerice izazvala veliku svađu: jedan detalj je osobito sporan, radite li je i vi ovako?

Piše T.S.M.
15. prosinca 2023. - 12:07

Bivša natjecateljica Masterchefa Maja Jalšovec na svom je TikToku te na Instagram profilu objavila recept za pileću juhu. Nama izgleda savršeno i rado bismo se mašili za koji pjat, no Majin je naputak za kuhanje izazvao neočekivanu dramu. Ili je drama ipak bila za očekivati? 

Ono što joj većina zamjera je duljina kuhanja od puna tri sata. Poručuju joj da je to previše i da se uslijed tako dugog kuhanja uništavaju vitamini iz mrkve koju je dodala. Maja na to ima britni odgovor, nek mrkvu zbog vitamina grickaju sirovu, jer njena uloga u juhi je druge vrste. I s drugima se obračunala na sličan način, a ako vas zanima ta strana priče bacite oko na komentare ispod obiju objava.

Nama je ovdje zanimljivija juha.

Jer po Majinom receptu baš nam je super. Osobito detalj s lukom, kojeg najprije treba desetak minuta peći u suhom loncu, prije nego mu se dodaju ostali sastojci i sve se zalije vodom. Netko je u komentarima sugerirao da se luk može ispeći i odvojeno, zamotan u aluminisjku foliju na otvorenom plamenu plinskog štednjaka ili pak bez folije, na špaheru na drva ili ploči električnog štednjaka.

Osobito nam je drago i to što Maja inzistira na domaćoj piletini i to djelovima s kostima te na dodatku iznutrica. Tko je bar jednom jeo pileću juhu napravljenu od navedenih sastojaka, zna koliko je dobra. Kao što su napisali neki od onih kojima se Majin recept svidio, takva juha liječi sve bolesti. 

Zgodan je detalj i skidanje pjenje koja se stvara raspadanjem proteina uz pomoć gustog cjedila za juhu.

A što se tiče najspornijeg dijela pripreme, vezanog uz duljinu kuhanja, čini se da većina nije odgledala video nego je samo bacila oko na natipkani recept. Poanta je u tomke što se kuhanje odvija na najnižoj mogućoj temperaturi, tako niskoj da juha gotovo ne vrije, pa izgleda, kako je Maja primijetila, izgleda "kao da se kupa, a ne kuha".

Nas baš zanima što vi o svemu tome imate za reći pa nam na temu pileće juhe, Majine ili babine, kako god hoćete, pišite na spiza@slobodnadalmacija.hr. A mi vam, uz njeno dopuštenje, prenosimo Majin recept, kao i video.

Pileća juha

Sastojci

1 grincajg
1,2 kg pilećih leđa, vrata, krilca i iznutrica
3 litre vode
sol, papar

Priprema:

Uvijek krenem s lukom koji stavim na dno prazne posude, pustim da se prži deset minuta, onda dodam ostatak povrća za juhu. Zatim stavim meso, po mogućnosti dijelove sa kostima, prelijem vodom i u tom trenu pojačam vatru na najjaču moguću, a kad se počne stvarati pjena, mičem ju. To traje nekih petnaestak minuta i onda smanjim vatru na najmanju moguću. Kuham je tri sata s poklopcem i na kraju samo procijedim.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:22