StoryEditorOCM
Slanodrevna tajna snage

Ova namirnica smatra se neprocjenjivom hranom za trkače: pruža prijeko potrebnu energiju, a pomaže i u mršavljenju

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
24. veljače 2024. - 14:18

Zdrava prehrana igra ključnu ulogu u postizanju vrhunskih sportskih rezultata i održavanju općeg zdravlja i dobrobiti kod sportaša i rekreativaca. Umjesto da se fokusiraju isključivo na količinu kalorija ili dijetne trendove, sportaši i rekreativci trebaju prilagoditi svoju prehranu kako bi osigurali adekvatnu razinu hranjivih tvari potrebnih za podršku fizičkoj aktivnosti i oporavku tijela.

U tome pomažu određene namirnice, a posebno jedna, koju ste barem jednom pojeli, a da niste bili ni svjesni njezine moći i zdravstvenih dobrobiti. Riječ je o malenom, ali neprocjenjivom savezniku svih sportaša, a posebno trkača koji žele postići vrhunske rezultate – chia sjemenkama.

DREVNA TAJNA SNAGE ZA TRKAČE

Kad su sportaši u pitanju, chia sjemenke se smatraju neprocjenjivom hranom za trčanje. Povijest ove tvrdnje seže u davnu prošlost kada su je ratnici drevnih naroda koristili u bitkama jer im je pružala prijeko potrebnu energiju te su mogli pretrčati duge staze uz manje napora i poboljšati svoju izdržljivost i snagu na bojnom polju.

Chia sjemenke postale su tako sinonim za vitalnost i izdržljivost sportaša, posebno trkača, pružajući im izvanrednu energiju.

image
Shutterstock

ZAŠTO SU TAKO KORISNE?

Prije svega, bogate su hranjivim tvarima poput proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i antioksidansa. Ove hranjive tvari pružaju tijelu dugotrajnu energiju, povećavaju izdržljivost i omogućuju kvalitetan oporavak nakon napornih treninga ili utrka.

Također, chia sjemenke su izvanredan izvor hidratacije. Kada se natapaju tekućinom, chia sjemenke formiraju gel poput supstance koja zadržava vodu. Ovo svojstvo pomaže u hidrataciji tijela tijekom fizičke aktivnosti, što je ključno za održavanje performansi i sprečavanje dehidracije kod trkača.

7 zdravstvenih dobrobiti chia sjemenki:

  1. velika nutritivna vrijednost
  2. odličan izvor antioksidansa
  3. pomažu u mršavljenju
  4. smanjuju rizik od srčanih bolesti
  5. sadrže mnoge važne hranjive tvari za kosti
  6. smanjuju razinu šećera u krvi
  7. lako se uključuju u vašu prehranu

ENERGETSKI NAPITAK

Još jedna prednost chia sjemenki je njihova svestranost u pripremi. Mogu se jednostavno dodati u smoothije, jogurte, žitarice ili napitke kako bi se poboljšala prehrana i energija prije trčanja ili tijekom treninga.

Iako legende o moći chia sjemenki među drevnim ratnicima zvuče pomalo bajkovite, znanstvena istraživanja potvrđuju njihove brojne zdravstvene i nutritivne koristi, što je razlog njihove velike popularnosti i korištenja. Tome svjedoči svjedoči i statistički podatak da su dio super hrane koja čini 40 posto sastojaka koji se koriste u smoothijima. Stoga, ne čudi da sve veći broj sportaša koristi ove hranjive sastojke u samoj pripremi svojih smoothija.

Upravo s tim ciljem i u susret najvećem splitskom trkačkom spektaklu, poznati chef Fabricio Vežnaver osmislio je poseban recept za smoothie upravo s ovom super namirnicom, kako bi svi trkači ovogodišnjeg "Split maratona" poboljšali svoju energiju i izdržljivost, hidrataciju, ali i ubrzali oporavak nakon trke. 

Riječ je o ljubičastoj voćnoj bombi te snažnoj kombinaciji bobičastog voća, koji ovom hranjivom obroku pružaju dodatna vlakna, banane, kokosovog mlijeka i chia sjemenki.

#TvojeMisto za sve što voliš

Tommy je ponosan sponzor trke "Split maraton". Stoga će, svi trkači će, tijekom trke, moći osigurati potrebnu dozu vitamina na okrijepnim stanicama te poslužiti svježim voćem, koje je osigurao Tommy.

DNEVNO SVJEŽE NAMIRNICE

U Tommyju uvijek možete pronaći dnevno svježe namirnice, koje će vas inspirirati za vlastite zdrave recepte. Stoga, svakog tjedna pratite Tommy katalog i pronađite sastojke za kulinarske kreacije po svom guštu!

POPUST UZ SAKUPLJANJE NALJEPNICA

Trenutno je u tijeku posebna Tommy akcija na SMEG uređajima. U periodu od 5. 2. do 31. 3. 2024. u svim Tommy prodavaonicama za svaka potrošena 4 € dobivate jednu naljepnicu.

Naljepnice lijepite na predviđena polja u knjižici. Kada sakupite odgovarajući broj naljepnica na jednom kuponu, ostvarujete pravo na kupnju vrhunskog talijanskog uređaja - SMEG proizvoda, uz uštedu od 19,49 € do 299,59 €.

Sve što trebate napraviti je ubaciti sve sastojke u SMEG blender i pustiti ga da odradi sav posao. Za samo minutu dobit ćete svoj zdravi, osvježavajući i ekstra kremasti obrok!

image
Tommy

Ako još niste pripremili za trku, evo odlilčne prilike... Sve sastojke za ljubičasti smoothie, kao i kuhinjski uređaj, po posebnim cijenama ovih dana možete pronaći u Tommy prodavaonicama. Ako pak želite eksperimentirati s okusima i pripremiti napitak po svom vlastitom receptu, provjerite akcijske cijene namirnica u online katalogu i trk u najbliži Tommy kako biste obogatili svoju kuhinju s najkvalitetnijim kuhinjskim pomagalom i svježim namirnicama.  

A sad, krenimo na recept...

Ljubičasta bomba

Sastojci:

3 dl kokosovog mlijeka
1 banana
100 g borovnica
1 žlica chia sjemenki

Priprema:

Sve sastojke ubacite u SMEG blender kako bi se sve lijepo izmiksalo i pomiješali svi sastojci u finu smjesu. Ulijte ga u svoju ‘go-to‘ bocu i osigurajte energiju i hranu mišićima prije vježbanja.

image
Shutterstock

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:31