StoryEditorOCM
Slanoskuhajte i uživajte

Okusi ljeta u Dalmaciji sačuvani u staklenci: ova kombinacija za domaći džem je čisto savršenstvo, a priprema mu je laka

Piše Spiza SD
7. rujna 2023. - 07:05

Kako se bliži vrhunac sezone kasnoljetnih sorti voća, tako im se cijena napokon spušta na normalu. Ovo je pravi trenutak za sve one koji žele malo uštedjeti: stiglo je vrijeme za kuhanje domaćih džemova od smokava i drugog voća koje upravo dozrijeva pri čemu prvenstveno mislimo na  - grožđe.

Jeste li ikad pokušali iskombinirati smokve i grožđe u domaćem džemu? Ako niste, puno propuštate. Ova je kombinacija čisto savršenstvo, a najbolje je da ju isprobate u receptu koji slijedi jer je vrlo jednostavan i bez nepotrebnog kompliciranja. Predviđen je za crno grožđe, ali funkcionira i s bijelim.

image
AFP

Džem od smokava i grožđa

Sastojci:

500 g smokava
250 g grožđa
500 g šećera
2 grančice svježeg timijana
1 štapić cimeta
1 limun
prstohvat soli

Priprema:

Odrežite stabljike smokvama i narežite ih na komade od oko centimetra. Bobice grožđa prerežite na pola.

Ogulite vanjsku, žutu koru limuna pazeći da ne zahvatite bijelu pa je narežite na široke trake, a iz ostatka limuna ocijedite sok.

Stavite sve sastojke u lonac debjeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 45 minuta (ili dok ne postane dovoljno gusto da na žlici umočenoj u sirup možete povući postojan trag prstom). Ako je džem pregust, dodajte mu malo vode da se izjednači.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Bacite štapić cimeta, koricu limuna i listiće timijana. Stavite džem u sterilizirane staklenke i ohladite pa zaklopite, okrenite naopako i pospremite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:54