StoryEditorOCM
SlanoKousa Bil Laban

Nevjerojatno dobar recept za punjene tikvice s druge obale Mediterana: evo u čemu je tajna, ovo vrijedi probati!

Piše Spiza SD
13. kolovoza 2023. - 14:21

Nije nam dosta punjenih tikvica, ali ne bismo imali ništa protiv male promjene uobičajene recepture. Ali ne pada nam napametz odeeći se omiljenih neizostavnih sastojaka, poput mesa i finog umaka. Odlučna ideja za pripremu tikvica stiže nam s druge strane Mediterana, preciznije iz Libanona, gdje se od tog povrća priprema veliki specijalitet poznat kao Kousa Bil Laban.

Taj naziv u doslovnom prijevodu znači tikvice u jogurtu, a priprema se tako da se tikvice koje su izdubljene i punjene nadjevom od riže i mesa pirjaju do savršenstva u mirisnom umaku od jogurta od češnjaka.

Kod pripreme umaka važno je dobro miješati dok je god na štednjaku. Ako prestanete, riskirate da se umak zgruša.

Kousa Bil Laban

Sastojci:

Za umak od jogurta:

1 l punomasnog jogurta
80 ml vode
6 režnjeva češnjaka
2 žlice škrobnog brašna
1 žlica maslinovog ulja
1 vezica korijandera ili peršina
1 jaje
1 žličica soli 

Za punjene tikvice:

1, 5 kg manjih tikvica (16-22) komada
500 g mljevene junetine
200 g riže
80 ml biljnog ulja
60 g pinjola ili badema
4 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 luk
1 žličica allspice začina
1 žličica soli
1/2 žličice cimeta u prahu
1/2 žličice crnog papra

Priprema:

Tikvice izdubite do oko 3/4 dubine uz pomoć žličice ili alata za čišćenje jabuka. Unutrašnjost sačuvajte za neko drugo jelo.

Itdubljene tikvice pržite oko 5 minuta na zagrijanom ulju. Maknite s vatre čim počnu omekšavati i izvadite povrće na tanjur obložen kuhinjskim ubrusom. Radite u serijama.

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk narezan na kockice 3-4 minute. Kad luk omekša dodajte usitnjeni češnjak i kuhajte još oko minutu pa dodajte mljevenu junetinu.

Miješajte razbijajući grudice mesa 6-8 minuta dok svo meso ne poprimi smeđu boju. Po želji ocijedite višak masnoće.  Dodajte začine i promiješajte da se sjedine. Kušajte mljeveno meso i prilagodite začinima. Dodajte rižu i tostirane pinjole ili bademe (malo sačuvajte za ukras) pa sve dobro izmiješajte i maknite s vatre.

Malom žličicom, a još bolje rukama, izdubljene tikvice nadjenite do vrha mesnim nadjevom. Pazite da bude čvrsto i kompaktno nadjeveno, pritisnite prstom pri samom vrhu da nadjev ispuni cijelu šupljinu, a na vrhu ostavite malo praznog prostora jer će se riža raširiti za vrijeme kuhanja.. 

Pirjajte nasjeckani korijandar ili peršin i usitnjeni češnjak s malo ulja i prstohvatom soli dok češnjak ne dobije zlatnu boju pa sklonite s vatre. Pomiješajte škrobno brašno s vodom da dobijete pastu. Dodajte joj jogurt, jaje i sol pa dobro izmiješajte.

Ulijte smjesu jogurta u širu posudu za kuhanje pa kuhajte na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje. Nemojte stati jer će se umak odvojiti. Nakon 10-ak minuta umak će početi kuhati i čim se to dogodi skinite ga sa štednjaka.

Dodajte prženi češnjak i mješavinu korijandera, promiješajte i začinite po ukusu. Dodajte sol i malo vode ako mislite da je umak pregust. Dodajte punjene tikvice i kuhajte 20-30 minuta ili dok tikvice potpuno ne omekšaju, ali nemojte dopustiti da umak od jogurta zakipi.

Poslužite posuto tostiranim pinjolima ili bademima i rižom kao prilogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:20