StoryEditorOCM
Slanođumbirko

Naša novinarka upustila se u slatku avanturu izrade medenjaka i zaključila: Ma to je ‘piece of cake!‘

Piše Lenka Gospodnetić
23. prosinca 2023. - 18:31

Ima li išta medenije od - medenjaka? Teško.

Medenjaci su ono što u Americi zovu "gingerbread cookies", kod nas se donekle udomaćio izraz "đumbirko", no s obzirom da svaki kolačić (radije ću tako reći, nego "keksić" jer nije prhak nego mekan) sadrži med, "medenjak" je sasvim okej naziv.

Za medenjake koje će vaša djeca (a i odrasli u familiji) obožavati treba vam tek malo vremena "aktivnog rada". Najviše vremena otpada na takozvano odmaranje tijesta u frižideru, ostalo je sve "piece od cake". Pa, krenimo u medenu avanturu!

izmiješajte mikserom ili špatulom energično jedno jaje (može i dva manja) sa nekoliko žlica smeđeg šećera. Potom umiješajte punu malu kavenu šalicu meda, dodajte toj gustoj smjesi i skoro cijelo pakiranje otopljenog maslaca, te koju kap vanilije iz bočice, odnosno iz vrećice prah umiješajte u suhi dio smjese.

image
Lenka Gospodnetić

Taj suhi dio je - brašno, radila sam verziju s glatkim pšeničnim, odnosno pirovim - razlika je u boji, malko i u okusu - što je vidljivo na priloženoj kolaž-fotografiji.

Na pola kilograma brašna stavite barem upola toliko - mljevenih oraha, finije, koliko to sam "materijal" dopušta. Umiješajte i punu žličicu začina za medenjake, odnosno cimet, muškatni oraščić, mljeveni klinčić - lakše je kupiti gotovi mix, svakako. Kesica vanilije ukoliko birate praškasto agregatno stanje, ne kapi, i pola kesice praha za pecivo, odnosno žličica sode bikarbone dobro će doći da medenjak dobije malko rahlosti, da ne bude "zbijen". Sve to smiksajte "usuvo", pa dodajte onoj mokroj smjesi koja već super miriše. Strpljivo umijesite tijesto, to ne traje tako dugo, i onda tu mirišljavu, masnjikavu "balotu" prekrijte prozirnom prianjajućom folijom i stavite u frižider. Iz iskustva preporučam da tijesto barem prenoći, ili odstoji čak dan-dva.

image
Lenka Gospodnetić

Ohlađeno i "odmoreno" tijesto izvadite van, i pričekajte da se opusti na sobnoj temperaturi. S obzirom da je trećina brašna zamijenjena orasima, to tijesto nije baš bogato glutenom i moglo bi vam biti krhko za rezanje rezačima, pa radije nabavite kalupe ili pečate za kekse. Oni će učiniti da se tijesto bolje "ponaša" u toj završnoj fazi oblikovanja.

Posložite svježe oblikovane medenjake na papir za pečenje, i stavite škrovadu u pećnicu ugrijanu na oko 180 nekih pet-šest do najviše deset minuta. Ostavite nešto prostora između kolačića jer će malo "nabotit" tijekom procesa pečenja. Kad uočite rumenkaste rubove, izvadite vani i ne dirajte kolačiće dok se ne prohlade i malo stvrdnu. Da ne bi bili tvrdi, nakon izmještanja s podloge za pečenje na neki tanjur, prekrijte ih čistom krpom do konačnog hlađenja. Tako dobijamo idealnu teksturu i mekoću, istodobno i otpornost od pucanja ili mrvljenja.

image
Lenka Gospodnetić

Kad se potpuno ohlade, medenjake stavite u kutiju za čuvanje kolačića, metalnu, porculansku, staklenu... Bitno da je hermetički zatvorena.

Vaše domaće medenjake potom možete jesti narednih mjesec dana, bit će kao "tek ispečeni", štoviše, još i bolji. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:52