StoryEditorOCM
Slanolako je, pogledajte!

Napravite ghee bez puno truda i kompliciranja: zdraviji je od maslaca, a mogu ga jesti i oni kojima je mlijeko zabranjeno

Piše T.S.M.
17. siječnja 2024. - 08:10

Volite li maslac, ali imate problema s probavljanjem mliječnih proteina i laktoze, to ne znači da se morate odreći omiljenog namaza i dodatka jelima - samo ga trebate pretvoriti u drugi oblik. U ghee.

Ova vrsta maslaca se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji, bilo za pirjanje i prženje, bilo kao kao namaz ili dodatak za bolji okus i teksturu jela, a izrađuje se jednostavno, zagrijavanjem običnog maslaca. Uslijed dugotrajnog zagrijavanja dolazi do sagorijevanja proteina i laktoze pri čemu se razvija ugodan orašast okus. Zahvaljujući ovom postupku povećava se točka gorenja gotovog proizvoda, što ga čini prikladnijm za prženje od maslaca.

image
Isabelle Rozenbaum/Photoalto Via Afp

Gheeju treba dati prednost i zbog obilja vitamina A, D, E i K te zbog toga što sadrži maslačnu kiselinu, koja igra ključnu ulogu u zdravlju probavnog sustava, a također može imati protuupalna svojstva.

Sad kad je sve jasno, evo kako ćete napraviti ghee od sasvim običnog maslaca.

Dodajte maslac u manji lonac i kuhajte ga na laganoj vatri. Nakon što se maslac otopi i počne ključati, na vrhu će mu se početi stvarati pjena koja će malo prskati, što znači da voda isparava. Skinite tu pjenu žlicom (morat ćete to učiniti nekoliko puta). Kako se maslac kuha, ta se pjena počinje pretvarati u prozirne mjehuriće, a srednji sloj otopljenog maslaca polako počinje postajati proziran.

Otprilike u to vrijeme također biste trebali početi primjećivati ​​čvrsti talog mlijeka koji se lijepi za dno lonca. Kad talog jako potamni, a otopljeni maslac počne mirisati orašasto i ugodno poput maslaca na kojem pečete palačinke, isključite vatru i ostavite ga da se ohladi nekoliko minuta, a zatim ga kroz finije cjedilo procijedite u staklenu posudu. Kad se ohladi postat će neproziran i žut. Rok trajanja produžit će mu se na nekoliko mjeseci.

Ako vam postupak još nije sasvim jasan, prilažemo vam i video u kojem je sve potanko objašnjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:53