StoryEditorOCM
Slanoispecite je i vi

Marijina torta bez glutena savršen je spoj čokolade i lješnjaka: otkrila nam je svoj recept za jednostavnu pripremu!

Piše SD SPIZA
10. srpnja 2023. - 16:02

Rijetko koju kombinaciju okusa volimo kao čaroban spoj lješnjaka i čokolade. Ovaj spoj nas uvijek obori s nogu, pogotovo onda kad je sve položeno u slojeve ukusne torte. Na Marijinom Instagramu @marija.h.j. pronašli smo neodoljivu gluten free verziju i zaljubili se na prvi pogled. Prženi lješnjaci pružaju aromatičnost slatkoj čokoladi i dodaju malo hrskave teksture desertu. Ovu tortu jednostavno je napraviti, a idealna je za vikend uživanja ili rođendane. Što god da odlučili, ovaj recept vas neće iznevjeriti. 

Marijina torta je promjera 18 - 20 cm, stoga ako želite povećati količinu sastojaka ispecite svaki biskvit posebno. Također prije nego napunite biskvit kremom, po potrebi je stavite 5 minuta u hladnjak. Gotovu tortu ostavite nekoliko sati da odstoji, kaže nam Marija, najbolje preko noći da se sve lijepo poveže, a biskvit postane sočan. Uživajte u receptu!

image
Marija Herjavić Jerkić

Gluten free torta od lješnjaka i čokolade

Biskvit:

8 bjelanjaka
160 g šećera
160 g prženih lješnjaka
40 g kukuruznog škroba
1 žlica kakaa

Krema:

8 žutanjaka
800 ml mlijeka
100 g kukuruznog škroba
100 g šećera
350 - 400 g čokolade za kuhanje

Dodatno:

Nutella
lješnjaci

image
Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Pjenasto umutite bjelanjke pa dodajte šećer. Kada se šećer otopi, dodajte škrob, promiksajte i dodajte na sitno mljevene pržene lješnjake. Prebacite sve na masni papir oblikujući 4 kruga. Pecite svaki na 160 stupnjeva 30-ak minuta pa ohladite.

Lješnjake pržite 15 minuta na 160 stupnjeva, pa ih malo protrljajte krpom da se oljušte koliko mogu. Pažljivo ih samlijte da ne otpuste masnoću.

Za kremu mlijeko ugrijte skoro do vrenja, pa lagano dodajite u pjenasto istučene žutanjke sa šećerom i škrobom. Pripazite, mlijeko prije dodavanja u kremu procijedite.

Vratiti smjesu za kremu u lonac i kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodajte čokoladu. Kremu prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje kreme. Ohladite pa sve još jednom izmiksajte.

Na biskvite staviti kremu, a vrh torte premažite Nutellom.Ukrasiti kremom i pospite usitnjenim lješnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 03:46