StoryEditorOCM
Slatkoočaravajući desert

Torta Šeherezada zavest će vas raskošnim okusom: bogata krema, puno slojeva, a radi se kao od šale i svima se sviđa

Piše T. S. M.
4. svibnja 2024. - 11:57

Svi se volimo pohvaliti kako smo lijepo napravili neku sasvim posebnu tortu, a što je torta ljepša, krema raskošnija, a broj slojeva veći, to smo ponosniji na svojih ruku djelo. S pravom. Nije lako savršeno zamutiti i ispeći sto i jednu koru, nije,lako napraviti kremu koja će ih držati na okupu ni prečvrsto ni prelabavo, a nije lako ni pronaći recept koji udovoljava svim tim uvjetima.

No ako znate napraviti tortu koja se, s pravom, zove Šeherezada, onda vas sve ovo uopće ne mora zabrinjavati. Šeherezada će sve zavesti i očarati, baš poput legendarne junakinje iz Tisuću i jedne noći, po kojoj nosi ime. Uopće se nećete morati gnajviti s puno kora i različitim tehnikama pripreme krema i glazura, a torta će izgledati kao da ste proveli sate i sate pripremajući je.

Najteži dio posla, vjerujte nam, bit će pričekati cijelu noć da se torta dobro ohladi i stisne. Ali što je to jedna noć prema Tisuću i jednoj...

Torta Šeherezada

Sastojci:

1,5 l mlijeka
200 g karamel pudinga
250 g šećera
200 g šećera u prahu
250 g maslaca
500 ml slatkog vrhnja
600 g "turskog keksa" (Petit Beurre punjen s nadjevom od kakaa)

Priprema

Pomiješajte puding i 100 g kristal šećera. Ostatak šećera otopite, a kad se karamelizira zalijte ga ostatkom mlijeka. Dobro promiješajte da se šećer otopi pa pustite mlijeko da prokuha. Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre i dodajte mu mješavinu praška za puding i šećera, dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne.

Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. 

Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte smjesi pola ohlađenog pudinga, dobro izmiješajte pa dodajte ostatak pudinga pa opet izmiješajte.

Slatko vrhnje istucite u mekani šlag.

Četvrtasti kalup promjera oko 35x25 cm obložite folijom pa na dno posložite jedan sloj keksa. Možete koristiti i okrugli kalup, ali možda će vam biti malo teže rezati kekse tako da lijepo stanu u kalup, no s kalupom za torte ne morate koristiti foliju niti ćete tortu na kraju morati preokrenuti.

Cijelu količinu keksa podijelite na četiri hrpice, od kreme i šlaga odvojite po malo za ukrašavanje, a ostatak podijelite na tri dijela.

Počnite slagati tortu. Na dno kalupa ide prvi dio keksa, a na njega 1/3 šlaga, na koji ide 1/3 kreme. Slažite istim redoslijedom sve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem keksa pa tortu prekrijte slojem folije i pospremite je u hladnjak preko noći da se dobro stisne.

Izvadite je iz hladnjaka, maknite foliuju, poklopite kalup tacnom pa tortu preokrenite naopako i izvadite iz kalupa (ovo ne morate raditi ako ste koristili kalup za torte). Ukrasite tortu po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 07:36