StoryEditorOCM
SlanoKousa Mahshi

Malo drugačije punjene tikvice: jako dobar recept stiže nam s druge obale Mediterana, tko bi rekao da u nadjev ide i ovo!

Piše Spiza SD
1. kolovoza 2023. - 11:44

Punjene tikvice mnogima su još draže od punjenih paprika. Ako se ubrajate među takve, trebali biste se pobliže upoznati s jednim jako zanimljivim jelom koje uključuje punjene tikvice, a priprema se na drugoj obali Mediterana.

Na cijelom Bliskom istoku jako je popularan recept za mehshi kusa ili kousa mashi (kousa je tikvica na arapskom), s varijacijama od jedne do druge regije. Tikvice se za ovo jelo uvijek izdube, a najčešće se koriste manji i tanji primjerci koji se izdube i pune u komadu. Neki vole tikvicama ukrasiti koru uzdužnim šarama napravljenim uz pomoć vilice, što osim estetske ima još jednu zgodnu ulogu: umak u kojem se kuhaju tako se bolje prima za tikvicu poboljšavajući okus svakom zalogaju.

Što se tiče nadjeva, on je najčešće na bazi mljevenog mesa i riže, a svaki mu kraj dodaje svoje specifične sastojke za bolji okus- od metvice, peršina i orijentalnih začina u prahu, kako se radi u Libanonu pa sve do suhog voća i pinjola koji se koriste u Siriji.

Tikvice se nakon punjenja kuhaju u umaku od rajčice, a ponegdje se najprije kuhaju u povrtnoj juhi da bi se nakon što je riža skuhana prebacili u spomenuti umak.

Razlika između punjenih tikvica koje se pripremaju kod nas i ovih bliskoistočnih je i u tome što se meso najčešće termički obradi još prije dodavanja tikvicama, što je super opcija za sve one koji kukaju da su im punjene tikvice uvijek prekuhane. Na ovaj način ostat će čvrste, a zahvaljujući obilju začina i okusom će odudarati od onih kojih vam je do sada možda već pomalo dosta.

Kousa Mahshi

Sastojci

2 kg tikvica
250 g mljevenog mesa janjetine ili junetine
200 g riže
500 g pirea od rajčice
60 ml maslinovog ulja
10-15 listića metvice sitno nasjeckanih
2-3 režnja češnjaka
2 rajčice nasjeckane na sitno
2 limuna
1 manja glavica luka sitno nasjeckana
1 žličica soli
1 žličica suhog lišća metvice
1 mala šaka sitno nasjeckanog peršina
¼ žličice crnog papra
¼ žličice bijelog papra
⅛ žličice kurkume

Priprema:

Tikvice operite, skinite im vrhove i ostružite unutrašnjost ostavljajući rub od oko pola centimetra. Nazubljenim nožem ili vilicom lagano zarežite vanjske strane kako biste napravili brazde na kori.

Rižu operite i potopite u malo vode oko pola sata pa je ocijedite i stavite u veliku zdjelu. Dodajte joj mljeveno meso, nasjeckanu rajčicu, peršin, svježu metvicu, luk, bijeli i crni papar, sol i ulje. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane

Uzmite malu šaku nadjeva i nježno napunite svaku tikvicu ostavljajući oko centimetar pri vrhu. Krajeve tikvica zatvorite odrezanim vrhovima, komadom rajčice ili listićima loze. Složite tikvice u veliki lonac

Pomiješajte passatu, sol, maslinovo ulje, sok od limuna i vode koliko treba da dobijete količinu koja će prekriti tikvice. Pokrijte tanjurom koji stane u lonac i zakuhajte. Zatim smanjite vatru na lagano i kuhajte pola sata.

Zatim dodajte usitnjeni češnjak, sušenu metvicu i sok drugog limuna pa kuhajte još 20-ak minuta do pola sata. Kušajte treba li još nešto dodati u umak, pustite da se jelo malo ohladi te poslužite u plitkoj zdjeli s malo umaka od rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:12