StoryEditorOCM

Lagani obrok pun vitamina: brzo se priprema, pun je okusa, a jedna zdrava mahunarka pomoći će vam da dugo ostanete siti

Piše Tea Sumić Miletić
6. listopada 2023. - 08:10

Ponovno je na cijeni spiza na žlicu, jer nakon što je ljeto za nama, sve nam se više vraća apetit. Ali još uvijek želimo jesti lagano i zdravo. Hm, kako pomiriti ta dva naizgled suprotstavljena zahtjeva?

Mi smo pronašli rješenje u receptu za finio marokansko varivo s povrćem, u kojem se pored laganih tikvica i rajčica nalaze tikva i batat za bolji osjećaj sitosti te slanutak, koji jamči da će taj osjećaj potrajati.

Ako niste pretjerano gladni, uz ovo će vam ukusno jelo biti dosta malo beskvasnog kruha, a ako se baš želite dobro "napucati", jedite ga kao prilog uz meso ili ga poslužite uz rižu, po mogućnosti smeđu.

Marokansko povrtno varivo

Sastojci:

400 g rajčica (može iz konzerve)
400 g slanutka (može iz konzerve)
700 ml juhe od povrća ili vode
4 češnja češnjaka
1 luk
1 tikvica
1 batat
1/2 manje tikve
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica zlatnih grožđica
2 žličice kumina
2 žličice korijandera
1 žličica cimeta
1/2 žličice ljute mljevene paprike
1/2 žličice metvice
sol, papar

Priprema:

Tikvu i batat ogulite i narežite na kockice, luk i češnjak usitnite, a tikvicu narežite na kolutiće.

Pirjajte luk dok ne oostane staklast, dodajte mu češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Ubacite tikvu i batat pa pirjajte dok ne uhvate boju, zatim dodajte rajčice, slanutak, juhu ili vodu, dobar prstohvat soli i grožđice, pustite da prokuha, poklopite, smanjite vatru na nisku i kuhajte. Nakon 10-ak minuta dodajte tikvice i začine pa kuhajte još 10-ak minuta, odnosno dok tikva i batat nisu mekani.

Kušajte okuse, po potrebi dodajte još začina i poslužite s rižom ili beskvasnim pogačicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:55