Srdela se vratila na ribarnice, što je više nego dobra vijest: ne samo da je riječ o kvalitetnoj, a pristupačnoj ribi punoj vrijednih sastojaka poput vitamina B12, vitamina D, selena, fosfora, kalcija, kalija, joda, željeza i omega-3 masnih kiselina, nego sad imamo priliku isprobati par odličnih recepata.
Jedan od njih je ovaj koji vam donosimo u nastavku, a sviđa nam se jer je praktičan, kombinira okuse bez kojih je teško zamisliti ljeto u Dalmaciji i brzo je gotov - pitate li nas, savršen je za proslaviti povratak ribe koju mnogi nazivaju kraljicom Jadrana (komarčo, oprosti!).
Dok se jelo kuha imat ćete taman dovoljno vremena za odlučiti s kojim ćete ga prilogom poslužiti i premda bi vam u tu svrhu mogloo biti sasvim dosta samo malo dobrog kruha i zdjelica salate, nećete pogriješiti ni skuhate li malo palente ili tek koji krumpirić i malo blitve ili tikvicu. Lagano, ukusno, ma - divota!
Srdele u šugu od poma
Sastojci:
500 g srdela
500 ml umaka od rajčice
2 žlice krušnih mrvica
1 režanj češnjaka
100 ml vina
peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite srdele, nasjeckajte češnjak i peršin.
U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite češnjak. Čim zamiriše zalijte ga umakom od rajčice, dobro promiješajte i pustite da kratko kuha.
Zalijte sve vinom pa pričakajte da ispari alkohol. Ubacite krušne mrvice, sol i papar pa promiješajte.
Na kraju dodajte srdele pa kuhajte poklopljeno desetak minuta na laganoj vatri.
Kad je riba gotova sve pospite sjeckanim peršinom i poslužite.