StoryEditorOCM
Slanou čas posla

Još bolje od pite od jabuka i gotovo za tren: pogledajte kako domaća blogerica priprema modernu verziju poznatog kolača

Piše Spiza SD
12. studenog 2023. - 17:33

Kišna nedjela je pravi trenutak za dobru domaću pitu od jabuka - kupovnu ionako teško da ćete danas negdje moći nabaviti - no kišna nedjelja ima jedan problem koji u pravilu jako loše utječe na šečenje kolača. Ništa nam se ne da. No nemojte da vam fjaka stane na put do gore spomenute slastice. Rješenje je jednostavno: umjesto pite pripremite crumble. Zaista ne može biti jednostavnije.

image
Shutterstock

Pogledajte samo kako ga priprema popularna domaća blogerica Marija Mazalin koju pratimo na TikToku i Instagramu. Gledajući je kako od par jabuka, malo šećera, brašna i maslaca priprema kolač koji kad se dobro napravi može biti čak i bolji od pite odmah će vam doći želja da ga i sami ispečete.

@marijamazalin Najbolji crumble od jabuke ❣️ | The best apple crumble ? SASTOJCI 1. “Jabuke” - 6 jako velikih jabuka (1.6kg) - sok od 1/2 limuna - 1/3 čaše šećera (70g) - 2 žlice glatko brašno (40g) - 2 žličice cimet 2. Crumble - 2.5 čaše glatko brašno (250g) - 1 čaša smeđi šećer (100g) - 1 čaša zobene pahuljice (100g) - 1 žličica cimeta - 175g otopljeni maslac (ili margarin) RECEPT 1. Jabuke ogulite i narežite na tanje ploškice ili male kockice (ja najviše volim Granny Smith jer su malo kiselije, ali radim i sa svim ostalima) 2. Tepsiju (promjera 20x27 ili veću) dobro namastite maslacem 3. U tepsiju (ili posebno u zdjelu za lakše miješanje) dodajte sve sastojke za “jabuke” i izmiješajte ih da se sve jabuke oblože ostalim sastojcima 4. Upalite pećnicu na 190’C 5. U zdjeli napravite crumble tako da prvo izmiješate suhe sastojke, a onda dodate otopljeni maslac (ili sobne temp) te ih miješajte žlicom pa prstima do mrvičaste strukture 6. Crumble rasporedite preko jabuka koje su u tepsiji (ostavite malo prazno na rubovima da fino krčka sok kad se izvadi) 7. Stavite peći 45min na 190C te, ako vrhovi crumblea nisu ponegdje tamno smeđi, pojačajte na 200C i pecite još 10ak min dok ne budu takvi #crumble #jabuke #recept #applecrumble #recipe #jednostavni #brzi #recepti #kolac #easy #recipes #cake #desserts ♬ original sound - Marija Mazalin

Divota, zar ne?

Marija je na svom TikToku navela i recept. Sad zaista nemate izgovor za ne ispeći ovaj hrskav i sočan slatki užitak.

Crumble od jabuka

Sastojci:

6 jako velikih jabuka (1.6kg)
sok od 1/2 limuna
70 g šećera 
40 g brašna
2 žličice cimet

Crumble

250 g brašna
100 g smeđeg šećera
100 g zobenih pahuljica
 1 žličica cimeta
 175 g otopljenog maslaca

Priprema:

Jabuke ogulite i narežite na tanje ploškice ili male kockice. Posudu za pečenje promjera 20x27 cm dobro namastite maslacem. Dodajte šećer, brašno, cimet i sok od pola limuna pa promiješajte da se sve jabuke oblože ostalim sastojcima

.U zdjeli napravite crumble tako da prvo izmiješate suhe sastojke, a onda dodate maslac (otopljeni ili sobne temperature) te ih miješajte žlicom pa prstima do mrvičaste strukture

Crumble rasporedite preko jabuka (dio uz rubove ostavite neprekriven da se sok fino krčka kad se crumble izvadi iz pećnice).

Stavite peći 45 min na 190 stupnjeva Celzija, a ako vrhovi crumblea nisu ponegdje tamno smeđi, pojačajte na 200C i pecite još 10-ak min dok ne postanu takvi

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 19:38