StoryEditorOCM
Slanokao bakina

Pita od jabuka po receptu iz davnina je čisto savršenstvo: uvijek uspije, tijesto je jako prhko, a nadjev sočan i ukusan

Piše Spiza SD
5. studenog 2023. - 08:10

Jesen je kao stvorena za kolače od jabuka, a jedan od najomiljenijih svakako je pita. U posljednje vrijeme viđamo različite varijacije ovog recepta s utjecajima moderne kuhinje pa nam sve te pite nekako previše vuku na američku pitu od jabuka, kojoj ništa ne fali, ali... Starinski recepti ipak imaju svoju posebnu čaroliju kojom nas vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju.

Nekoć se pita obavezno pripremala uz dodatke koje više ne viđamo u suvremenim receptima, a to su, kad je o tijestu riječ, svinjska mast te, kad je riječ o nadjevu, griz. Mast je zaslužna za prhkost, a griz nadjevu daje sočnost pa je zaista šteta potjerati ih iz recepta za pitu.

Ako baš nipošto ne želite mast, zamijenite ju maslacem (ali umjesto navedene količine koristite 200 g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 11:12