Jeste li ikad čuli za učkur pitu? Ako niste, vrijeme je da se s njom pobliže upoznate, najbolje iz prve ruke: ispecite je što prije. Sigurni smo da će vam se svidjeti jer ima puno obožavatelja i to zahvaljujući tome što je jako tanka i hrskava pa je kao stvorena za lagani obrok, čak i kad pritisnu ljetne vrućine.
Učkur pita specijalitet je tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje, nastao pod utjecajem turske. Sama riječ učkur turskog je porijekla i označava konop, a upravo na smotani komad konopa nas i podsjeća dok je gledamo. Kore za učkur pitu uvijek se prave ručno i jako su tanko razvučene, a što se tiče nadjeva, može se puniti mješavinom mljevenog i usitnjenog suhog mesa, ali isto tako i sirom kao i krumpirom.
Učkur pita
Sastojci
500 g brašna
150 g junetine
150 g suhog mesa
250 ml mlake vode
žličica soli + još za nadjev
ulje
papar
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, vode, ulja i žličice soli. Dugo ga mijestite, kao kad pravite kruh, kako bi se oslobodio gluten, što će kore učiniti elastičnima pa ćete ih lakše razvući. Tijesto premažite uljem, poklopite i pustite ga da se odmori pa ga podijelite na 5 do 6 kuglica i svaku dobro nauljite.
Za to vrijeme napravite nadjev: sameljite junetinu i suho meso pa ih posolite i popaprite po ukusu.
Kuglice razvaljajte tanko pa svaku razvucite u koru. Budite pažljivi i strpljivi, čim vam kora počne pucati vrijeme je da se tijesto malo odmori. Kad ste koru dovoljno tanko rastegli, narežite ju na trake široke oko 15 centimetara pa svaku nadjenite s malo nadjeva i zamotajte.
Redajte kore u krug unutar nauljenog okruglog kalupa pa kad ste sve kore i nadjev potrošili zapecite učkur pitu u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Kada je pečena, možete je preliti kajmakom ili jogurtom.