Jednom prilikom ispričali smo vam veliku priču o fritulama, otkrivajući vam, ako kojim slučajem niste znali da se različite inačice ove slastice koju svi toliko volimo, tradicionalno pripremaju u mnogim drugim zemljama. Spomenuli smo vam talijanske zeppole, kao i francuske fritule bezobraznog naziva, a sad ćemo vam otkriti, ako već niste čuli za njih, da i Crnogorci imaju svoje fritule.
Naravno da imaju kad se na cijelom Balkanu pripremaju različite vrste slatkih i slanih poslastica koje neobično nalikuju na fritule - sjetimo se samo uštipaka, mekika, peksimeta i tako dalje - no nama je zanimljivo što se i ove nazivaju fritulama. Pa evo kako se fritule rade u Crnoj Gori, preciznije u Boki kotorskoj odakle nam stiže ovaj starinski recept.
Bokeljske fritule
Sastojci
1 kg brašna
500 g krumpira
500 ml mlake vode
2 žlice grožđica
2 vrećice kvasca
1 naranča
1 limun
1 čašica rakije
prstohvat soli
Priprema:
Skuihajte krumpir pa ga ocijedite, a zatim ga protisnite ili zgnječite. U još topli krumpir naizmjenično dodajte mlaku vodu i brašno pomiješano s kvascem. Na kraju dodajte naribanu koricu limuna i naranče, sol, grožđice i rakiju pa sve dobro izmiješajte.
Pokrijte tijesto i ostavite ga pola sata na toplom mjestu pa pecite fritule u zagrijanom ulju. Izvadite ih na papirnati ubrus pa ih po želji pospite šećerom.